Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Hubnutí, jak na to? Obezita a zrádná fruktóza

 
čtvrtek, 22. května 2014, 23:12

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se tentokrát věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.

V médiích je nyní mnoho informací o problematice konzumace sacharidů - speciálně fruktózy a obezity. Také jste bezpochyby slyšeli některý z výroků „Po džusu a limonádách se tloustne“, „Fruktóza způsobuje cukrovku“, nebo „Konzumace ovoce zvyšuje množství tělesného tuku“, a proto se vám toto problematiku pokusíme objasnit.

Většina z nás si obvykle spojuje fruktózu s ovocem. A i když to je přesná informace, protože fruktóza skutečně tvoří část sacharidů v ovoci, tak většina z naší denní spotřeby fruktózy nepochází z ovoce, ale jiných zdrojů!

Ve skutečnosti většina našeho příjmu fruktózy není z čerstvého ovoce, ale z glukózo-fruktózového sirupu, který se vyrábí nejčastěji z kukuřičného škrobu. Ten pak najdeme limonádách, sušenkách, pečivu, šunce, uzeném mase, snídaňových cereáliích, ovocných jogurtech, atd. A víte proč? Je to levná náhrada cukru - má 2,5krát vyšší sladivost a jeho výroba je mnohem levnější. Takže vlastně fruktózu konzumujete, aniž byste o tom věděli. A to je hlavní problém!

Před 500 lety neexistoval žádný cukrovarnický průmysl, a tak byl podíl fruktózy v naší stravě omezen na několik položek, jako jsou ovoce, med, rozinky, bobule a samozřejmě také zelenina. Takže naši předci neměli žádný problém s vysokým příjmem fruktózy. Ale s rozvojem cukrovarnického průmyslu na konci 19. století a poté objevením možnosti výroby glukózo-fruktózového sirupu z obilného škrobu nastal velký zlom.

Díky tomuto velmi levnému a také velmi dobře použitelnému zdroji (2,5krát větší sladivost a tekutá forma) se stal preferovaným zdrojem pro použití v potravinářském a zpracovatelském průmyslu. A od té doby se také potýkáme s velkým nárůstem obezity.

Vše je krásně vidět na uvedeném grafu - od poloviny 19. století je to rozvoj cukrovarnického průmyslu a v 70. letech 20. století pak vynález glukózo-fruktózového sirupu.

Fruktóza a obezita

Pokud mluvíme o sacharidech a přidaných cukrech, měli bychom si v první řadě vysvětlit rozdíly mezi fruktózou a glukózou. Našemu tělu neprospívá jak zvýšený příjem klasického cukru (sacharózy), tak ani glukózo-fruktózového sirupu. Největším a zcela zásadním rozdílem mezi těmito sladily je však jejich trávení a využití v těle.

Řepný či třtinový cukr (sacharóza) patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů, z jedné molekuly glukózy a z jedné molekuly fruktózy. V levnější náhražce glukózo-fruktózovém sirupu najdeme mnohem více fruktózy. A právě v ní je problém - glukóza se v těle mění na tuk jen asi z 5 %, naopak u fruktózy je to 40 %!

Průzkumy ukázaly, že průměrně člověk spotřebuje asi 80 gramů přidaného cukru denně (to je přibližně 15 % denního kalorického příjmu) a polovina z tohoto množství je právě ve formě fruktózy. To zda právě toto množství vede k nárůstu obezity, není zcela jasně prokázáno. Ale níže uvedený graf nám tuto hypotézu potvrzuje.

Jak jsme již vysvětlili, tak hlavním centrem metabolizmu fruktózy jsou játra. Kde se fruktóza ukládá jako jaterní glykogen (zásobní zdroj energie), což je to je samozřejmě dobré pro fyzicky aktivního člověka. Nicméně, schopnost tzv. uložení je omezená.

Při vysokých dávkách fruktózy se pak ukládá jako tuk! A to zejména v oblasti břicha jako takzvaný „viscerální (útrobní) tuk“, který stojí za rozvojem mnoha nemocí, jako je diabetes II. typu, a způsobuje také vysokou hladinu krevních lipidů = nebezpečí mozkové mrtvice, infarktu apod.

Příjem fruktózy není také přímo spojen s hormonální regulací. Nereaguje na ni inzulín a má malou glykemickou odezvu, což je považováno za pozitivní. Na druhou stranu, při vyšším příjmu dochází k nedostatečné stimulaci (leptin) mozkových center regulace příjmu potravy. Takže se při konzumaci fruktózového sirupu se netvoří dostatečně silný signál pro mozek že ‚máme dost‘ a pravděpodobně budeme pokračovat v jídle = obezita!

Máme se bát i ovoce?

Možná vám teď přijde fruktóza jako nepřítel číslo 1, kterému je lepší se vyhnout. Ale není tomu tak! Malé množství fruktózy v ovoci není problém. Obzvláště protože ji přijímáte společně s vlákninou, a to způsobí pomalejší trávení (fruktóza se stačí vstřebat) a dodá nám pocit sytosti. Problém nastává až při velkých dávkách fruktózy, až když je jaterní glykogen na maximu své syntézy.

Je nepravděpodobné, že byste z čerstvého ovoce ztloustli. Naopak se ale snažte vyhýbat glukózo-fruktózovému sirupu v potravinách. Čtěte obaly a vybírejte pečlivě!

Za tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.

Radim Šupka
výživový poradce

Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz

 


 

Kam dál?

Výživová poradkyně radí: Hubnutí, jak na to? - 1. část

čtvrtek, 22. května 2014, 21:52

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají...

 

Komentáře

 
 

O čem píšou další Drbny

V Jihočeském kraji přibylo v prvním čtvrtletí 68 obyvatel

V Jihočeském kraji v letošním prvním čtvrtletí přibylo 68 obyvatel, což znamená, že v regionu k 31. březnu žilo 642.201 lidí. O přírůstek se zasloužilo přistěhování. Jinak v kraji více lidí zemřelo, než se narodilo. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Počet obyvatel Česka se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil zhruba o 3000 na téměř 10,653 milionu lidí. Za přírůstkem je opět hlavně přistěhovalectví z ciziny.

Budějcká Drbna

Návštěvníci brněnské zoo se mohou těšit na korsaky

Návštěvníci brněnské zoo se mohou těšit na korsaky - drobné lišky ze Střední Asie, které zoo pořídila. Do Brna dorazili z německého Heidelbergu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Brněnská Drbna

RegioJet na lince z Liberce do Prahy končí se stevardy. O tuhle práci není zájem

Cestující na autobusové lince mezi Libercem a Prahou společnosti RegioJet se budou muset obejít beze služeb stevarda či stevardky na palubě autobusu. Firmě se nedaří pozice stevardů obsazovat, uchazečů je málo. Na vybraných vnitrostátních linkách proto nahradí stevarda samoobslužný servis.

Liberecká Drbna

AKTUÁLNĚ: Hasiči zasahují u rozsáhlého požáru. Na Libavé hoří deset hektarů lesa

U rozsáhlého požáru ve vojenském prostoru Libavá zasahují jednotky ve třetím stupni požárního poplachu. Jedná se o opravdu náročný zásah v těžce dostupném terénu, nepřístupném pro dojezd cisteren, uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Olomoucká Drbna

Dvaatřicetiletý muž se vloupal do novostavby. Ukradl věci za zhruba dvacet tisíc korun

Nářadí, kabely, spotřebiče a další věci ukradl dvaatřicetiletý muž z novostavby v katastru obce Vícenice. Vloupáním se policisté zabývali od první poloviny dubna, nyní zloděje vypátrali.

Jihlavská Drbna

Zálohování PET lahví? Podle studie se jejich sběr nezvýší, spíš naopak

Zálohovat PET lahve nebo ne? Touto otázkou se zabývalo ministerstvo životního prostředí. Podle studie Centra ekonomických a tržních analýz zálohový systém nezaručí zvýšení sběru PET lahví na devadesát procent, ohrozí třídění ostatních druhů odpadů a nemotivuje spotřebitele, aby nepohazovali odpad v přírodě. Česko má podle analýzy jeden z nejlépe fungujících systémů na třídění obalů a případné zálohy ho ohrozí. Ministerstvo životního prostředí se proto zatím nepřiklání k povinnému zavedení záloh na PET lahve.

Hradecká Drbna