Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vláda je u eura rozdělená, v ODS se diskutuje, TOP 09 má za reálný rok 2030

Přijetí eura jako české měny může být tématem programů stran pro řádné sněmovní volby za dva roky. Nynější vládní koalice je v přístupu ke změně rozdělena, diskusi nicméně připouští i dříve euroskeptická ODS. TOP 09, která sama sebe označuje za jednoho z největších zastánců přijetí eura, považuje za reálný termín vstupu Česka mezi země používající společnou evropskou měnu rok 2030. Další z příznivců přijetí eura STAN a Piráti považují za velký úkol postupně vysvětlovat přínosy nahrazení koruny eurem veřejnosti.

„V Občanské demokratické straně probíhají nad tématem případného přijetí eura dlouhodobě otevřené diskuse, ve kterých spatřujeme racionální argumenty pro i proti. Přijetí eura pro nás však v současné době není primárním tématem, zároveň není ani součástí programového prohlášení vlády. Hlavní a zásadní prioritou jsou pro nás v tuto chvíli zdravé a fungující veřejné finance, i ty jsou totiž pro přijetí společné měny eura jedním z předpokladů," popsal postoj nejsilnější vládní strany její mluvčí Jakub Skyva.

Živá diskuse na toto téma zazněla na jarní ideové konferenci ODS. Premiér a předseda ODS Petr Fiala poté ČTK řekl, že nejprve je třeba zkrotit inflaci a dát do pořádku rozpočet. Podle posledních výroků považuje za pravděpodobné, že příští rok bude Česká republika plnit klíčové maastrichtské kritérium pro přijetí eura. „A to je, že deficit veřejných rozpočtů bude pod třemi procenty," řekl nedávno.

„Aktuální oslabování koruny, kterému předcházelo naopak její posilování, dokazuje, že pro české exportéry a importéry je stále nesmírně nákladné zajistit se proti kurzovému riziku. Členství v eurozóně by nejen toto riziko zcela eliminovalo, ale současně by nám mimo jiné přineslo nižší inflaci, nižší úrokové sazby a stabilnější veřejné finance. Z hlediska přijetí eura TOP 09 stále považuje rok 2030 za reálný," uvedl poslanec TOP 09 Miloš Nový.

Hnutí STAN považuje podle Jana Farského přijetí eura od začátku za důležitý krok pro další vývoj a směřování země. „O ekonomických přínosech eura podle nás nejsou pochyby, výhody jednoznačně převažují nad nevýhodami. Ve společnosti, která je historicky ovlivněna kvůli předchozím vládám silným euroskepticismem, je tak naším úkolem postupně vysvětlovat tato pozitiva a přínosy i široké veřejnosti, a to souběžně s technickými kroky, které je potřeba pro přijetí společné měny udělat," sdělil.

Náměstek ministra financí za Piráty Jiří Valenta připomenul, že vláda se zavázala usilovat o co nejrychlejší splnění maastrichtských kritérií potřebných pro případný vstup do eurozóny. „Tomu je třeba dostát. Za Piráty rovněž prosazujeme vstup do takzvaného evropského mechanismu směnných kurzů, tedy navázání koruny na euro. To ušetří státnímu rozpočtu desítky miliard ročně na obsluze dluhu, mohou tím ušetřit také domácnosti a firmy. Navíc bychom získali možnost spolurozhodovat o měnové politice všech zemí eurozóny, což je pro nás, jakožto exportně orientovanou ekonomiku, podstatná výhoda," uvedl.

Poznamenal současně, že se v Česku nikdy neuskutečnila otevřená faktická debata o přijetí či nepřijetí eura. „Ve veřejném prostoru tak koluje i kvůli populistům řada nejasností, lidé mají zcela pochopitelně z možné změny obavy. Na tom je namístě pracovat, protože takto zásadní krok není dobré dělat na sílu a bez plné informovanosti občanů o tom, co jim to může přinést, nebo naopak jaká mohou být rizika," řekl.

Opoziční SPD a hnutí ANO stojí za zachováním koruny. „Aktuálně pro naši ekonomiku jednoznačně převažují výhody vlastní měny a jsem přesvědčena, že v dohledné době se v tomto situace nezmění. Nechceme se vzdát vlastní monetární politiky, importovat problémy jihu Evropy do České republiky ani dát přijetím eura další impulz ke zvyšování cen," napsala předsedkyně sněmovní frakce hnutí ANO Alena Schillerová.

Euro podle jarního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) odmítají téměř tři čtvrtiny české veřejnosti, konkrétně 73 procent. Je to přibližně stejné jako před dvěma roky. „Souhlas se již od roku 2011 pohybuje kolem úrovně jedné pětiny a nepřekračuje úroveň jedné čtvrtiny souhlasících, což potvrdil i aktuální výzkum," uvedlo CVVM.

Jste pro přijetí eura?

Celkem hlasovalo1484 čtenářů

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky euro, finance, měna, česko, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

2023? To je dobrý vtip... Vždyť možná už příští rok se fašistická EU odporoučí do pekel, záleží jen na Rusku, jak dlouho ještě nechá krvácet NATO na UA, a až budou sklady ŃATO prázdné, obsadí Evropu konvojem kolotočů... :-D

Neděle, 22. října 2023, 18:43Odpovědět

Libor Burian

Dolar je na tom stejně. Falešných, prací nekrytých natisknou mafie kolik chtějí a s každou tou falešnou bankovkou klesne reálná hodnota všech peněz opravdu pracujících lidí. Proto provádějí přípravy novou totalitou zelenismus, migrantismus, globalismus, dotace, euhujerismus, kovidismus, duhysmus, neZiskovky, konec hotovosti, bodování jako vČíně, autíčka na baterky, jejich zakuklenci se vrhají na Čechy pod cizí východní vlajkou jako v roce 68. Vysávají nás cenami jejich odpadků které k nám dováží a všeho, naši levnou energií, vodu nám jejich překupníci prodávají za násobky naší výrobní ceny, třetinové mzdy, inflace. Lidé se musí spojit všichni aktivisté, ekologové, Greta, vědci, ženy, sportovci, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war. Pracovat na V4+. Více čtěte pod Komentáře, Glosy, a další články zde na drbně.

Neděle, 13. srpna 2023, 11:20Odpovědět

Jan Strapina

Euro je kolos na hliněných nohou,který na rozdíl od US dolaru,který vzdor všem krizím tu bude ještě hodně dlouho,tak euro půjde nejpozději do 10-15 let do pr.....dele!Takže v žádném případě!!!!!

Neděle, 13. srpna 2023, 07:48Odpovědět

Baron Kocharovski

euro je v háji od samého začátku! prostě předražené toaletní papírky! ;-)

Pondělí, 14. srpna 2023, 11:44Odpovědět

Vláda je u eura rozdělená, v ODS se diskutuje, TOP 09 má za reálný rok 2030  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.