Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Nenažraní agrobaroni mlaskají čím dál hlasitěji

V novinách najdete titulky o protestech zemědělců. Ale když se podíváte na jejich organizátory, zjistíte, že se při nich za ruce drží agrobaron, rudý nok a dezinformátor – a všichni tři volají po konci vlády. Zemědělci na traktorech jsou pro ně jen užiteční idioti.

Autorem komentáře je Tomáš Prouza. Ten je viceprezidentem Hospodářské komory ČR a předsedou Sekce pro rozvoj služeb v oblasti pohostinství a gastroprovozů HK ČR a zároveň prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Každý, kdo jen trochu sledoval nedávný výlet traktoristů do Prahy, viděl dvě skupiny. Ta první znechuceně po pár hodinách odjela domů, protože pochopili, že organizátorům naletěli podobně, jako před pár měsíci naletěli podobným týpkům lidé ze školství. A dokonce se za svou naivitu omluvili, za což jim patří dík – a také by měli dostat větší prostor na to, aby popsali své starosti. O tom ale za chvilku.

Zajímavá je totiž ta druhá skupina, která sice někde sehnala pár naleštěných a za evropské dotace nakoupených moderních traktorů, ale které o situaci v českém zemědělství nejde ani náhodou. Zajímá je něco trochu jiného – více dotací pro sebe, omezení konkurence od oblíbených malých farmářů i kvalitnějších potravin ze zahraničí, a ovládnutí státu, aby si mohli další miliardy dotací přihrávat sami bez kontroly a omezování.

Pokud vás v souvislosti s těmito požadavky napadne slovo agrofašismus, máte pravdu. Hlavní organizátor protestů, nenažraný agrobaron Jandejsek, který v médiích vypráví o spiknutí demokratů za účelem vyvraždění tří čtvrtin světové populace a o tom, jak už má připravené "odborníky" pro vládu, vytvořenou "zespoda", svou rétorikou velmi připomíná ty, kteří koncem třicátých let 20. století rozbíjeli v Evropě demokratický systém. Buďme ale rádi, že se takto Zdeněk Jandejsek odkopal, že to znechutilo i spoustu zemědělců, a že se našli odvážlivci jako majitel Rohlíku Tomáš Čupr, kteří jasně řekli, že s takovými lidmi nechtějí mít nic společného.

Ale vraťme se ještě ke dvěma heslům, které poslední týden zní. Tím prvním je "konec Green Dealu". Zní to lákavě – jenže přeloženo do češtiny to znamená "skončeme snahu o lepší chování k přírodě a přijměme filozofii 'po nás potopa'". Rozumím tomu, proč to tlačí agrobaroni, pro které to znamená omezit masivní používání hnojiv a pesticidů na mrtvé půdě, tedy výrazně nižší zisky. Ale každý, kdo přemýšlí v delším horizontu než jsou miliardové zisky v letošním roce, dobře ví, že zodpovědné chování vůči přírodě je to jediné, co nám dává šanci na rozumnou budoucnost.

Naproti tomu druhé hlavní heslo poledních dní – konec byrokracie – dává velký smysl. Česko je přeregulované, všichni produkují zbytečné papíry a platíme kvůli nim tisíce zbytečných úředníků. Jen mě překvapilo, jak moc v té debatě znělo "zlý Brusel", když velká část úřední buzerace je domácí. Ano, základ je evropský, jenže zatímco třeba v Rakousku vám na dotaci stačí jeden papír s čestným prohlášením, v Česku těch papírů potřebujete devatenáct, včetně čtyř úředně ověřených podpisů. Své by o tom mohla vyprávět třeba Asociace soukromého zemědělství, která roky chodí na ministerstvo zemědělství s konkrétními návrhy na škrtání byrokracie. A vždycky slyší, že se nic rušit nebude, protože úředníci budou raději vypisovat nové dotační programy než aby udělali něco pro zjednodušení podnikání.

Pokud chcete pomoci poctivým českým zemědělcům, můžete udělat tři jednoduché věci. V obchodech nebo na trzích hledejte lokální výrobky. Pokud můžete, dejte přednost kvalitě před kvantitou. A pokud potkáte nějakého politika, zeptejte se ho, kolik formulářů během své kariéry dokázal zrušit.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CNC/Renata Matějková

Štítky Tomáš Prouza, komentář, zemědělci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

K pochopení vražedné mafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky zhlédněte filmy Ukřižování(Mel Gibson,Kladivo na čarodějnice,Wilsonov,Dny zrady, Noc rozhodnutí,Schindlerův seznam,Smrt krásných srnců,Musíme si pomáhat, Wintonovy děti,Rozrušená země,Toman,Ucho,Vážení přátelé ano,Bony a klid,Báječná léta pod psa,Pupendo,Kolja,Akumulátor1,2,Hlava22,Okamžik záblesku,Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore,Erin Brockovich,Vlk z Wall Street,Obchodník se smrtí,Soukromá válka pana Wilsona,Planeta opic,Pošťák,Doktor divnoláska,Už je tady zas",o nesmrtelností té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky,kudlankami,trubci,komedianty,lháři,podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás,vyplácejí si násobky průměrné''mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám.Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati,agent Nachtmann,na XTV načtený životopis pávka, Prima zoom Zlato národu ukradeno(za soudruha Tošovského,Bosé stopy značky Baťa.Filmy Vicepresident,My Lai,Četa, Forest Gump o Vietnamu...

Sobota, 23. března 2024, 14:26Odpovědět

Libor Burian

Vražedná lichvářská lupičská válečnická zbrojařská zlodějská překupnická pašeracká mafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky,kudlankami,trubci,komedianty,lháři,podvodníky,falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky průměrné'' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula,dvořákčt,rycheckých,pávků,střížů,převlečených soudruhů soukmenovců kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy,rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu,Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan,Šmejdi,Gangster ka,Sametoví vrazi,Ivánku kamaráde můžeš mluvit,Kancelář Blaník,seriál Volha včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy,Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou,Kabáti Colorado,Mám jednu ruku dlouhou,Amnestie,Nájem zvedej,Pánubohu do oken,Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí,Sami,Iluze o lůze,LupoAnettaTahači,ABJ,virtuálky,Pánové nahoře, Zdálky z blízka,Krajina po bitvě,Sprcha,Dežo,Revoluční,Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením,Josef Fousek Nemám čas lhát,Pepa Nos Země je kulatá,knihy Polojasno,Ukradená revoluce,Cibulkovy Seznamy agentů StB,Orwell1984,na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati,agent Nachtmann Čurda udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí,na XTV načtený životopis pávka,Prima zoom Zlato národu ukradeno(za soudruha Tošovského,na ČT 1 Reportéři ČT rozhodnutí brněnského soudce v kauze Voda je život s odůvodněním že zem ovládá mafie,na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě,viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova(3.2.23), na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele(samozřejmě naše místní-tady jsme už i u zemědělství.Na yt Bosé stopy značky Baťa - proto ,,nevyjasněná"úmrtí,(dodnes Dubček,Ivan Hlinka, PPF Kellner?),na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině,gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století,..

Sobota, 23. března 2024, 14:08Odpovědět

SLOVACKOVA VERY

Půjčka až 150 000 000 Kč/EUR od soukromého investora, po celé ČR a SR. rychlé vyřízení, vhodné pro výplatu exekucí, sloučení mikropůjček a dalších nevýhodných půjček do jednoho. Délku splácení a výši splátky si určujete sami, kontaktujte nás na Email:>mhorackova04@gmail.com

Neděle, 17. března 2024, 21:42Odpovědět

Libor Burian

K dnešnímu zmaru a hloubce bahna čtěte výše.

Sobota, 23. března 2024, 14:28Odpovědět

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 10. března 2024, 13:38Odpovědět

Libor Burian

Citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde.Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání.Možná ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům...až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, inflace, ceny naši energie,plynu,vody jako by nám mafie účtovala nedoplatky a penále za dodávky do koncentráků za 2 světové války. Mafie vrahů která se tady povraždila a proloupila k moci, oběšením političky Horákové,vedení vlastní KSČ (rychečtí,pávkovci), měnová loupež 1:50 kterou okradli všechny, r 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, seriál Volha včetně dokumentu, Josef Klíma, nový slovenský pořad Aby si vedel, Bosé stopy značky Baťa, agent Nachtmann, na XTV načtený životopis pávka, zelenismus, migrantismus, globalismus, duhysmus, euhujerismus, kovidismus, dotace, neZiskovky, válčení, zbrojení, výroba vražedného šrotu. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám všichni aktivisté, ekologové, vědci, Grety, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Jako na Islandu kde ty šmejdy, parazity vyhrali i s jejich mafiánskou stavební krizi' kterou rozvezli po světě 2008, a jsou v desítce nejbohatších zemí. Viz a více viz výše.

Sobota, 23. března 2024, 14:43Odpovědět

KOMENTÁŘ: Nenažraní agrobaroni mlaskají čím dál hlasitěji  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.