Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Podpora bydlení pro tento rok nekončí

Jedním ze zákonů roku 2023 byl pro mne rozhodně stavební zákon. Jedná se v poslední době o nejdůležitější legislativu, která se pojí s bytovou výstavbou. Mnozí si možná myslí, že tím veškeré legislativní práce v této klíčové oblasti končí, ale není tomu tak.

Nyní například řešíme zákon o Státním fondu podpory investic. Ve druhém čtení tohoto zákona plánuji předložit pozměňující návrh, který:

  • usnadní výstavbu bytových domů. Posuzování záměru na výstavbu či rekonstrukce bytových domů bude nově zařazeno do pravomoci stavebních úřadů obcí s rozšířenou působností (ORP). Tím dojde ke zrychlení posouzení výstavby bytových domů, protože do jejich posouzení vstupuje široký okruh dotčených orgánů, které často „sedí“ právě na ORP. No a s ohledem na personální a odborné kapacity jsou nejvhodnější.
  • dochází k zavedení nového institutu „domy pro dostupné nájemní bydlení“. V těchto domech, či jejich bytech, nebude nájemné převyšovat 90 % výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě. Skupinami, jimž bude poskytováno, budou například mladé rodiny či zaměstnanci v důležitých oborech (IZS, školství, sociální služby a veřejná správa) a taktéž oběti domácího násilí.

U „dostupného nájemního bydlení“ zase dotahujeme dvouletou práci a já si touto cestou dovolím poděkovat kolegům z ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj za nemalou pomoc a podporu. Od první myšlenky jsem totiž přesvědčen, že je to šance pro využití spolupráce stát – obec – investor na poli bytové výstavby. Stát je totiž vlastníkem nevyužitých pozemků, investoři z řad například bank či investičních fondů jsou zase schopni poskytnou tzv. „dlouhé peníze“. No a obec je následně garantem toho, jak spolupráce proběhne a jak bude „dostupné nájemní bydlení“ využito. První pilotní byty by mohly být hotové již v příštím roce.

Zároveň nás letos bude čekat diskuze nad zákonem o podpoře v bydlení. Zde jak víte z jednoho z mých minulých sloupků, nejsem nadšený a budu se snažit zasadit o jeho případné změny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytnuto Jiřím Havránkem

Štítky komentář, Jiří Havránek, sněmovna, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Podpora bydlení pro tento rok nekončí  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.