Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se přirozeně více hýbat

PR článek

Snaha udržet se fit snadno přijde vniveč, když budete sportovat pouze 3 hodiny týdně v posilovně a jinak bude váš život bez špetky pohybu. Je nutné tělo pravidelně lehce zatěžovat, zvýšit celkový výdej a nespoléhat se pouze na cvičení. Jak ale na to? To vám prozradíme v článku.

Už dlouho se snažíte zlepšit fyzičku, ale nejde vám to a nevíte, co si počít? Možná bude problém v tom, že je váš fyzický výdej založený pouze na návštěvě posilovny. Posilování je skvělá aktivita, jak nabrat svaly, snížit procento tuku a udržovat se ve formě, ale není to všespásné. To stejné lze říci o cardio aktivitách. Je nutné zařadit pohyb přes celý den a nezapomínat, že i obyčejné aktivity přispívají k celkovému zdraví těla. Zamyslete se. Pokud sedíte 8 hodin v kanceláři, pak jdete na 1 hodinu do posilovny a doma opět několik hodin sedíte, váš výdej nebude nic proti tomu, když se stanete přirozeně aktivnější i mimo posilovnu.

Procházka místo MHD nebo auta

Asi vás nepřekvapí, když zmíníme procházky do nebo z práce. Nemusíte samozřejmě ujít celou trasu a nutit se k tomu každý den, ale jakmile je to možné, zkuste vystoupit o zastávku dříve a udělat si delší procházku. Možná, že najdete zajímavé podniky, potkáte známé nebo si jen vyčistíte hlavu a pořádně se nadechnete čerstvého vzduchu. Do uší si můžete pustit hudbu, audioknihu nebo podcast, uvidíte, že vám to rychle uteče. Chybu neuděláte ani s tím, když zařadíte rychlochůzi.

Schody jsou skvělý zdroj pohybu

Stejně jako chůze, tak i zdolávání schodů patří mezi aktivity, které vám příjemně zvýší celkový denní výdej. Nemusíte se samozřejmě nutit k chůzi až do 6. patra, klidně si přidávejte patra postupně a uvidíte, že se budete každý týden zlepšovat a méně se zadýchávat. Až pro vás bude chůze do schodů jednoduchá, zkuste je brát po dvou nebo třech. Po pár schodech zjistíte, že je to najednou o dost větší zátěž pro nohy a plíce. Případně je zkuste svižně vyklusat. Dávejte ale pozor a radši se pohybujte poblíž zábradlí nebo se přidržujte, kdyby se vám zamotala hlava nebo jste zaškobrtli.

Projděte si s pejskem novou trať

Pejsek je skvělý parťák na dlouhé procházky. Většinou je moc baví a jsou vám za ně vděční. Obvykle ho ale nestačí na 5 minut vyvenčit, pes potřebuje větší množství pohybu, bez něj poměrně dost trpí. Denně naplánujte minimálně jednu delší. Vezměte ho do parku a hrajte si s míčkem a uvidíte, kolik kroků bez problému nachodíte.

Pokud vás oba dva už vaše obvyklá cesta nudí, najděte si novou a objevte různá zákoutí a skryté cestičky. Doporučujeme si radši vzít pevné boty, pohodlné sportovní legíny a pro klid v duši i něco na obranu, např. pepřový sprej. Na procházky se oblékněte pohodlně a zároveň slušně. Vyměňte staré kousky s dírami a fleky za zbrusu nové. Na Astratexu najdete vše od ponožek po mikiny prakticky rozdělené podle materiálů, barev a velikostí.

Cvičení během reklam

Milovníci filmů a seriálů to mají občas těžké! Je tak namáhavé se odtrhnout od obrazovky. Chápeme, ale i tak pro sebe můžete něco udělat. Každou reklamní přestávku (nebo před zapnutím nového dílu) si dejte rychlé cvičení. Je jedno, co zvolíte, klidně to střídejte - jóga, protahování, skákací panáci, kliky, dřepy, břicho, … Hlavní je, abyste se hýbali a neseděli několik hodin na jednom místě. Dlouhé sezení není pro tělo přirozené a hrozí vám i nepříjemné zdravotní následky. Pohybové aktivity si připravte dopředu, ať místo cvičení nepřemýšlíte, co vlastně dělat.

Pokud chcete zhubnout, podívejte se na tyto cviky na břicho, které vám pomohou shodit přebytečná kila.

Pravidelná procházka po kanceláři

Jste 4 hodiny pohroužení do pracovních úkolů, netušíte, kolik je hodin, ani kdy jste se naposled zvedli a protáhli nohy. Chyba! Jak už jsme psali, dlouhé sezení není pro tělo úplně vhodné a nemile se vám odvděčí. Snažte se každou půlhodinu alespoň protáhnout nebo zvednout a projít. Je to dobré i pro oči, ani jim nesvědči dlouhodobá fixace na obrazovku. Doporučuje se každých 20 nebo 30 minut zaostřit na vzdálenější bod (několik metrů) a trochu potrénovat ostření.

Úklid nebo taneční vystoupení?

Milujete hudbu? A co si takhle uklízení trochu zpříjemnit a v rytmu vaší oblíbené hudby si u něj zatancovat? Zatáhněte záclony a oddejte se pohybům, které vás zrovna napadnou. Na konci úklidu jen těžko popadnete dech a budete mít lepší náladu. Při luxování a utírání se asi jen málokomu vyplavují hormony štěstí, ale při tanci? To už je jiná.

Telefonování a chůze

Opět vám volá klient a vy víte, že to bude delší hovor? Možná je to ideální chvíle, kdy se trochu projít. Pomoct to může hlavně těm, kteří telefonování nemají rádi. Chůze vhání krev po celém těle, což vás může uklidnit a rozptýlit. 

Čtěte si na čerstvém vzduchu

Venku svítí slunce a vy v ruce držíte knížku. Proč si nejít číst na čerstvý vzduch ven do parku? Hezky si pročistíte hlavu a zároveň změníte prostředí. Do tašky si vezměte lahev s pitím, svačinku, kapesníky a vyrazte do přírody. Bojíte se, že vás bude rušit okolí? Pomohou sluchátka s klidnou instrumentální hudbou bez hlasů nebo zkuste najít hudbu pro žánr čtené knihy, a dokonce existují i playlisty pro konkrétní knížky. Některým lidem to pomáhá udržet při čtení pozornost, obzvlášť těm s ADHD.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se přirozeně více hýbat  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.