Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Není třeba se obávat, že maso obsahuje škodliviny. Naopak, říká profesor Petr Pipek

 
středa, 13. června 2018, 10:52

Masová sezona v podobě grilování je v plném proudu. A protože je maso oblíbená a vyhledávaná potravina, zajímal nás pohled odborníka. Na několik otázek, které se týkaly masa a věcí s ním spojených, odpovídal technolog a profesor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Petr Pipek.

Jak jste se k oboru dostal, potažmo co způsobilo vášeň pro maso?

Žádná vášeň. Vždy jsem jedl maso, chutnalo mi a jím ho. Maso bylo u nás obvyklou složkou jídelníčku, v oblibě jsem měl i masné výrobky. U prarodičů na venkově se chovalo prase, z kterého pak byly po zabijačce výborné řízky, tlačenky, jitrnice a po několika týdnech i uzené maso.

Zájem o chemii mě přivedl na potravinářskou fakultu VŠCHT, z oborů jsem si vybral maso a konzervárenství. Po studiu jsem se dále vzdělával, učil, studoval a pracoval. Člověk má mít rád to, co dělá.

Co pro vás znamená konzumace masa a jak často maso do jídelníčku zařazujete? Jaký je váš nejoblíbenější masový pokrm?

Maso pro mne je normální součástí jídelníčku, stejně jako bezmasá jídla. Můžu mít maso klidně i třikrát denně, nebo být i několik dní bez něj. V Indii jsme žili tři týdny bez masa a nepůsobilo mi to žádnou nutriční, psychickou ani senzorickou újmu. Neřeším, jím podle toho, co je k jídlu, nebo na co mám chuť.

Nemůžu jmenovat jen jeden masový pokrm. Opékané špekáčky, tlačenku s cibulí, ribeyesteak medium, uzený bůček, tatarák, dobré párky, parmskou šunku či macešku (čajovku), německý bratwurst i uherák… Dostal jsem teď chuť na čevapčici v jedné pražské srbské restauraci. Mám rád ryby, mořské plody, v Japonsku jsem se naučil jíst sašimi či sushi.

Nemám ale rád plíčky na smetaně, slepici na paprice a dršťkovou polévku.

Jaký máte názor na moderní trend vegetariánství a veganství?

Veganství je zahrávání si s vlastním zdravím, proti vegetariánství nelze mít zásadních námitek. Jen mi důvody mnohdy připadají trochu naivní či přehnané.

Proč? Protože člověk je vůči zvířatům v našem potravním řetězci v postavení predátora, stejně jako lev vůči antilopě či buvolovi. Rozdíl je jen ve způsobu realizace - lev si musí antilopu zakousnout, my máme řezníka, který maso jatečně opracuje, a obchodní řetězce dodají do tržní sítě.

Často se mluví i o vlivu na životní prostředí – kolik se spotřebuje kyslíku a vydýchá oxidu uhličitého při produkci 1 kilogramu masa. Ano, na tom něco je. Ale co jízda autem, létání letadlem nebo vyvolávání válečných konfliktů, aby producenti zbraní měli odbyt na munici, rakety s plochou drahou letu či jiné nepotřebné zboží? Lidí je hodně, zejména v některých oblastech, a jejich ekologická stopa je tudíž hodně hluboká.

Jak si s kvalitou masa stojí čeští řezníci oproti zahraničním?

Neliší se, rozdíly jsou spíše mezi jednotlivými výrobci a cenovými kategoriemi. Nelze samozřejmě srovnávat relativně drahý výrobek vyrobený v malém množství řemeslným způsobem s levným supermarketovým výrobkem. Tím ale nechci říct, že v supermarketech nejsou i kvalitní výrobky – nesmíme ale brát jako jediné kritérium minimální cenu.

Mnoho jedlíků masa je ovlivněno zprávami o škodlivých látkách v mase. Jsou tyto zprávy falešné, nebo je na nich něco pravdy?

Mnoho zpráv je nepravdivých, zkreslených či ovlivněných nepochopením souvislostí. Samotné maso rozhodně škodlivé není, záleží samozřejmě na přijatém množství. I pitná voda je smrtelně nebezpečná, pokud se jí vypije mnoho a v nevhodném poměru k ostatním potravinám.

Problém zní trochu jinak: V mase mohou být některé polutanty z prostředí, které zvíře během života vstřebalo v krmivu, ve vodě či vdechnutím. To je ale problém i u lidí, kteří pijí kontaminovanou vodu, dýchají zamořený vzduch či potraviny rostlinného původu. Je zde jen jediný rozdíl: kráva, prase či kuře nekouří, takže vstřebává méně kancerogenů.

Maso stejně jako jiné potraviny je kontrolované, probíhá zde cílený monitoring případného výskytu cizorodých látek, ať už jsou to rizikové prvky (Cd, Pb, Hg, As. aj.), insekticidy, pesticidy či radionuklidy, které se vyskytují v prostředí. Ty jsou ale i v potravinách rostlinného původu, v mase jsou možná již odfiltrovány v játrech jatečných zvířat či vyloučeny z organismu.

Jiný problém může být u masných výrobků. Lidé se domnívají, že pokud jsou při výrobě použity přídatné látky, zanáší se tam „škodlivá chemie“. Předně chemie nejsou žádné látky, ale vědní obor. Snad lze mluvit o chemikáliích, ale vše musí být předem testováno, známo. Veškeré přídatné látky označované kódem E jsou bezpečné, vyzkoušené a jejich použití je regulované tak, aby byly použity správně. Paradoxně větší nebezpečí hrozí u potravin, které nejsou chráněny konzervačními látkami proti zkáze, patogenům nebo u kterých se používají dosud ne zcela prozkoumané, ale marketingově atraktivní látky „čistě přírodního původu“. Samozřejmě v mnohých případech je přídatných látek zbytečně moc a někdy jsou zneužívané jako náhrada kvalitních surovin, či kompenzace chyb v technologii.

Každopádně ale není třeba se obávat, že maso a masné výrobky obsahují škodliviny. Možná naopak vynechání masa v jídelníčku může mít za následek deficit některých nutričně cenných látek (bílkoviny, vitaminy, minerální látky), které jsou zde v dobře vstřebatelné podobě.

Máte nějaká doporučení ohledně konzumace masa?

Žádná. Ať každý jí, co mu chutná. Naše tělo bývá chytřejší než mnohé internetové rady. Nic se nestane, když maso jíme, nic se nestane, když někdy maso vynecháme.

Tisková zpráva

Kam dál?

Na lidskou duši neexistuje manuál a mě láká komplikovanost osobností,...

čtvrtek, 31. května 2018, 10:44

Marian Jelínek je český hokejový trenér a mentální kouč. S hokejem začínal jako útočník v Písku. Vystudoval Fakultu tělesné...

Ústavní žaloba na prezidenta? Prakticky nepoužitelný institut, říká...

úterý, 29. května 2018, 10:23

Chybí nám nástroje, jak se bránit znevažování výkonu mandátu prezidenta. Tvrdí to aspoň senátorka a bývalá místopředsedkyně...

Školy zaspávají. Snažím se trošku suplovat hodnoty, které chybí, říká...

sobota, 26. května 2018, 11:48

Jméno Karel Kovář asi řadě z vás moc neřekne. Mladého youtubera zná totiž široká veřejnost pod pseudonymem Kovy. Od ostatních...

Olomouc je ráj pro online byznys a digitální nomády, ale přes zimu...

pátek, 18. května 2018, 10:40

Tomáš Zdražil je zakladatel vzdělávací platformy Investree pro nomády, hodlery a fanoušky investování. Už 4 roky nomádí po světě...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • VIDEO: Policisté rozprášili drogový gang. Za...

  • Další politická trafika? Údajný poradce...

  • Účtenkovka: nejaktivnější hráč přihlásil...

  • DRBÁRNA: Housle, klavír i zpěv v Bambini di...

 
 

O čem píšou další Drbny

Školáci z budějcké Dukelské se rozloučí se školním rokem Květinovou slavností

Uvidíte nevídané, uslyšíte neslýchané! A to při setkání v trávě, které bude rozloučením ze školním rokem ve středu 20. června dětí ze Základní školy Dukelská v Českých Budějovicích. Ty se snažily, aby celý rok prožily a tvořily. Napečte buchty, přineste dobroty a tím uctíte divadelní, výtvarné i hudební dobrodruhy. Odměnou vám bude smích, zábava a šťastný vnitřní klid.

Budějcká Drbna

Baví mě vysedávat v kavárnách a popíjet v pivnicích, prozrazuje s lišáckým úsměvem trojnásobný Stárek Podluží

Region, kde je verbuňk doma, vysílá do strážnického finále trojnásobného Stárka Podluží, verbířského mistra světa z roku 2016 a několikanásobného vítěze regionální soutěže Martina Vaculíka z Dolních Bojanovic.

Brněnská Drbna

Testy ukázaly, že většina WC čističů nedokáže odstranit vodní kámen bez pomoci kartáče

Úklid záchodu patří k nejméně oblíbeným domácím pracím. Ve snaze rychle a efektivně umýt toaletní mísu nakupují spotřebitelé čisticí prostředky v různých formách. Spotřebitelský časopis dTest nezávisle otestoval celkem 18 tekutých prostředků na úklid klozetů a vedle konvenčních výrobků vyzkoušel i ty ekologické. Ne všechny fungují bez námahy. Drtivá většina přípravků nedokázala bez pomoci kartáče odstranit vodní kámen.

Liberecká Drbna

Opilý muž v sobotu dopoledne kradl v obchodě, pak zaútočil na strážníka

Třiapadesátiletý muž z Brněnska se v sobotu 16. června dopoledne dopustil v jedné z prodejen ve Šternberku drobné krádeže. Přivolaní strážníci mu naměřili téměř 2,5 promile alkoholu v dechu, pak chtěl jednoho z nich napadnout.

Olomoucká Drbna

Chtěl jsem se na vlastní oči přesvědčit, že je Země kulatá, vtipkuje Vladimír Remek

Stal se vůbec prvním člověkem jiné než ruské či americké národnosti, který vyletěl do vesmíru. Evropská kosmická agentura ho označila za vůbec prvního evropského kosmonauta. V sobotu 16. června zavítal Vladimír Remek, muž mnoha kosmických prvenství, do Brna na největší světovou výstavu o kosmonautice Cosmos Discovery.

Jihlavská Drbna

Za dobré vysvědčení se můžete vykoupat v hradeckém aquacentru zdarma

Školáci do 10 let s dobrým vysvědčením budou odměněni. Tradiční a velmi oblíbená akce proběhne od pátku 29. 6. do neděle 1. 7. Dětem stačí přijít v doprovodu dospělého, ukázat své vysvědčení, kde nemají čtyřky a pětky a strávit klidně celý den v aquacentru úplně zdarma. Dokonce jedničkáři, kteří přijdou co nejdřív, dostanou jako další odměnu hračku.

Hradecká Drbna