Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Celá vláda zaplatila za poslední rok, takhle to vidím já, hodnotí volební debakl Hamáček

Fiaskem skončily uplynulé volby pro sociální demokracii, která výsledkem pod pětiprocentní hranicí mizí z politickém mapy. Na neúspěch reagoval už během sobotního podvečera předseda ČSSD Jan Hamáček rezignací. Složit účty a skončit chce na předsednictvu strany za dva týdny.

„Sociální demokracie zaplatila část ceny za účast ve vládě, jakkoliv jsme prosadili spoustu pozitivního. Už jsme nestihli trend otočit jako koaliční partneři z hnutí ANO, kteří asi také úplně nesplnili to, co očekávali (ve volbách). Celá vláda zaplatila za poslední rok, takhle to vidím já,“ popsal své dojmy krátce po volbách Jan Hamáček a dodal: „Předám řízení strany tomu, kdo se rozhodne mě následovat.“

Hamáček byl předsedou ČSSD od února 2018. Strana pod jeho vedením nezvrátila sestup preferencí a ve volbách ztrácela. V posledních volbách nepřekročila ani pětiprocentní hranici, když získala jen 4,6 procenta a byla poražena i nově založenou Přísahou. V poslanecké sněmovně tak bude poprvé od revoluce chybět tradiční levice.

„Já z toho mám velký strach. První věc, která přijde, bude masivní zdražování energií. Nevím, kdo lidem pomůže, když sociální demokracie nebude ve Sněmovně,“ dodala místopředsedkyně ČSSD a dosavadní ministryně práce Jana Maláčová.

ČSSD se teď podle členů bude připravovat na komunální volby, které proběhnou v příštím roce. „Mrzí mě, že v Poslanecké sněmovně budou jen pravicové a populistické strany. Výsledek voleb je krvavou daní za vstup do vlády Andreje Babiše. Chtěli jsme zabránit vládě SPD, KSČM a ANO. Voliči to neocenili a poslali nás mimo Poslaneckou sněmovnu,“ uzavřel první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČSSD

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, volební místnost, ČSSD, Hamáček, Maláčová, Ondreka, Jan Hamáček, vláda, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Andrej Babiš, Jana Maláčová, Roman Onderka, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

Hamáčku, by jste fakt ztratil paměť nebo to hrajete ? Žádám vyšetřování covidové doby... Dzp.

Neděle, 10. října 2021, 17:09Odpovědět

Celá vláda zaplatila za poslední rok, takhle to vidím já, hodnotí volební debakl Hamáček  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.