Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Hamáček: Ruská reakce je silnější, než se čekalo, Česko zváží další kroky

Ruská reakce na vyhoštění 18 ruských diplomatů z ambasády v Praze je silnější, než Česká republika očekávala, řekl dnes novinářům vicepremiér a šéf diplomacie Jan Hamáček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) večer po jednání vlády řekl, že ruská reakce je nepřijatelná a neadekvátní. O dalších možných krocích Česka budou Hamáček s Babišem jednat v úterý či ve středu. Hamáček novinářům po příletu vyhoštěných do Česka řekl, že v úvahu připadá i varianta reciprocity, tedy stejný počet diplomatů na české ambasádě v Moskvě a ruské v Praze.

"Zvažujeme všechny možnosti, které máme i možnost nastavit ty vztahy znovu v uvozovkách na principu reciprocity," řekl Hamáček. Důležité podle něj je, že je to historický problém, reciprocita tu nebyla, dodal. Ruská federace má dlouhodobě v České republice asi dvojnásobně diplomatů a personálu velvyslanectví, než je tomu u zastoupení Česka v Rusku.

Rusko vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády včetně zástupce velvyslance, ze země musejí odjet do půlnoci. "Reakce je silnější, než jsme očekávali. Je to víc diplomatů, než my jsme vypověděli zpravodajských důstojníků," konstatoval Hamáček.

Dodal, že Česko reakci očekávalo. "Takhle to v diplomacii chodí. Současně ale ČR nic neprovedla a my se stali obětí ruských operací. Rusové možná i tou razancí reakce dávají najevo, jak moc jim vadí, že české bezpečnostní síly rozbily obě rezidentury SVR a GRU," uvedl.

O dalším kroku české diplomacie chce s Babišem jednat zejména kvůli vyhoštění zástupce českého velvyslance, které podle Hamáčka směřovalo "o stupeň výš" než český krok. "Setkám se s předsedou vlády a budeme diskutovat, zda a kdy je třeba přijmout další kroky z české strany," uvedl Hamáček.

Babiš večer prohlásil, že dnes s Hamáčkem záležitost neprobíral, protože vicepremiér po jednání vlády musel odjet na jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Hovořit s ním o tom bude chtít v úterý nebo ve středu. "Ale určitě budeme nějakým způsobem reagovat," řekl premiér.

"Určitě přijdeme s nějakým stanoviskem, protože si myslíme, že reakce Ruska byla nepřijatelná, neadekvátní. My jsme nezpůsobili škodu, my jsme neposlali nikam naše agenty, aby dělali nějakou diverzní činnost. Takže ta reakce je nepřijatelná, nevyvážená. Když dospějeme ke stejnému názoru s panem vicepremiérem Hamáčkem, tak to řekneme veřejnosti," dodal Babiš.

Vyhoštění ruského velvyslance by bylo podle Hamáčka nejsilnějším krokem a de facto znamenalo konec diplomatických vztahů. "Toto si nemyslím, že je nejrozumnější, protože přese všechno ambasáda nějak musí fungovat a někdo na té ambasádě být musí, je logické, že velvyslanec. To, že vyhostili jeho zástupce, je něco, na co by ČR reagovat měla," prohlásil.

O kauze dnes Hamáček informoval své protějšky na Radě pro zahraniční věci (FAC). Reakce označil za potěšující. "Chci poděkovat těm, kdo se už vyjádřili, ty výroky jsou silné a povzbuzující. Ukazuje, že ČR není sama a jsme schopni postupovat jednotně," řekl.

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Česko kvůli tomu vyhostilo 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, které považuje za členy ruských zpravodajských služeb. Ruská strana tvrzení odmítá, zareagovala vyhoštěním 20 lidí.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, Rusko, EU, diplomacie, vláda, kriminalita, zbraně, Babiš, Hamáček, Jan Hamáček, Česko, Andrej Babiš, Praha, ČSSD, ANO 2011, Moskva, GRU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hamáček: Ruská reakce je silnější, než se čekalo, Česko zváží další kroky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.