Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jídelní lístky čeká revoluce – uvidíme přes seznamy alergenů na jídlo?

 
úterý, 9. prosince 2014, 19:27

Restauratéři mají v těchto dnech napilno. Evropská regulace jim totiž přikazuje proměnit jídelní lístky k nepoznání, konkrétně u každé položky z menu zveřejnit seznam všech alergenů, které by mohly alergika nepříjemně překvapit. Skvělý nápad! Počkat... I když vlastně... Je opravdu tak skvělý?

Kde se vzala taková změna? V sídle Evropské unie, samozřejmě. Konkrétně ve směrnici 1169/2011 EU, která na základě směrnice 2000/89 ES a s účinností od 13. prosince 2014 přikazuje napravit informační asymetrii (informační převahu) restaurací nad zákazníky ohledně alergenů v jídle. Dle názoru EU nemá jídlo v restauraci obal s kompletním složením jako běžné potravinové výrobky v obchodě, což konzumenty poškozuje. Proto byl vypracován seznam 14 alergenů, na které budou majitelé restaurací povinni upozornit své zákazníky v jídelních lístcích nebo jejich přílohách. Jsou to:

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK (pšenice, ječmen, žito, oves, špalda, kamut, jejich odrůdy a výrobky z nich)
  2. KORÝŠI (a výrobky z nich)
  3. VEJCE (a výrobky z nich)
  4. RYBY (a výrobky z nich)
  5. ARAŠÍDY (a výrobky z nich)
  6. SOJA A SOJOVÉ BOBY (a výrobky z nich)
  7. MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY (a výrobky z nich)
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
  9. CELER (a výrobky z něj)
  10. HOŘČICE (a výrobky z ní)
  11. SEZAM (a výrobky z něj)
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY
  13. VLČÍ BOB – LUPINA (a výrobky z něj)
  14. MĚKKÝŠI (a výrobky z nich)

Tato regulace přinese majitelům všech restaurací obrovské náklady. V České republice je podle statistických odhadů 20 až 30 tisíc restauračních podniků, které každý den servírují jídla svým zákazníkům. Pro všechny podniky bude nezbytné přepracovat jídelní lístky, vytisknout je, doplnit o další informace na letáčcích, informačních tabulích nebo tabletech, zkrátka a dobře uzpůsobit prezentaci pokrmů nové regulaci tak, aby případná kontrola neznamenala další náklady v podobě mastné pokuty. Celkové náklady na implementaci regulace se započítáním materiálu a oportunitních nákladů (čas zaměstnanců) půjdou rozhodně do desítek milionů Kč, možná o řád výše. Opravdu je to nutné?

Nemyslím si. A to říkám jako člověk, který je donucen nikoliv módní vlnou, ale seriózní lékařskou diagnózou držet bezlepkovou dietu. O výběru jídel prostých alergenů v restauračních zařízeních skutečně něco vím. A zatím se mi nikdy nestalo, že by ke mně po ose jídelní lístek – obsluha – kuchyně – obsluha – jídelní lístek nedoputovala informace o vhodnosti vybraného pokrmu, a to včetně následného doporučení a přizpůsobení jídla mým potřebám. Jde to i bez regulace! Je v zájmu alergika, aby dostal vhodné jídlo. V obrovské konkurenci, která na trhu panuje, si restaurace dobře uvědomují, že jedině vstřícný přístup, obzvláště v takto závažné věci, znamená pravidelného zákazníka. Majitel, který si to neuvědomí, nebo který si nedokáže vychovat a uhlídat zaměstnance servisu, poškozuje sám sebe. Ale proč náklady spojené s potřebami malého množství alergiků přenášet na všechny restaurace?

Dle ministerstva zdravotnictví se v České republice rodí zhruba 3 až 4 % jedinců, kteří mají alergii na potraviny. S postupem času prý u mnohých z nich alergie pohasínají, některé (třeba zrovna na lepek) se mohou časem objevit. Přesto je počet potravinových alergiků relativně tak malý, že podobné regulace budí dojem „tanku na komára“, tedy neadekvátního nástroje a nákladů s ním spojených pro prosazení vysněného cíle.

PS – Aneb jak se nechal slyšet televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: „Je to skvělé opatření. Skvělé pro ty, kdo jej budou kontrolovat a postihovat restauratéry.“

Foto: www.visualphotos.com

Napsal Aleš Rod
 


 

Kam dál?

Osm tipů, jak si užít Vánoce a nepřibrat

neděle, 7. prosince 2014, 19:27

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají...

VZP dá příští rok na péči 146 mld. a kompenzuje zrušené poplatky

úterý, 25. listopadu 2014, 09:28

Všeobecná zdravotní pojišťovna dá příští rok na zdravotní péči přes 146 miliard korun, je to o 2,2 procenta víc než letos....

Bakterie odolné vůči antibiotikům ročně způsobí až 25 000 úmrtí

čtvrtek, 20. listopadu 2014, 10:23

Evropská spotřebitelská organizace BEUC upozorňuje na nebezpečí spojené s nezodpovědným podáváním antibiotik hospodářským...

Důvody, proč si můžete dopřát čokoládu

neděle, 26. října 2014, 20:39

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • KOMENTÁŘ: Čeští vojáci v Afghánistánu;...

  • Zapomeňte na tištěné zpravodaje a turistické...

  • (NE)OBYČEJNÍ: Uvidím, kam mě koleje zavedou,...

  • Sobota se stala se šesti oběťmi nehod...

Reklama
 
 

O čem píšou další Drbny

Při posledním rozloučení s padlým vojákem se rozezní zvony na českobudějovické Černé věži

Čtyři zvon na Černé věži v Českých Budějovicích se zítra, ve čtvrtek 16. srpna, na pět minut rozezní. Jihočeská metropole i celý kraj se tak rozloučí s Kamilem Benešem, štábním praporčíkem in memoriam, jedním ze tří vojáků, kteří se na misi v Afghánistánu stali  5. srpna obětí sebevražedného atentátníka.

Budějcká Drbna

VIDEO: Kolejmdoucí v centru Brna nově osvěží vodní mlžítko

Kolemjdoucí a všechny návštěvníky brněnského centra od středy osvěží vodní mlžítko. Dřevěný sloup s několika tryskami stříká do atmosféry velkou silou slabý proud vody, lidé tak cítí příjemné osvěžení aniž by zmokli.

Brněnská Drbna
Aktualizováno před hodinou

Požár na Ještědu způsobila nedbalost, porost vzplanul možná nedopalkem nebo svíčkou

Příčinu včerejšího požáru v blízkosti hotelu a vysílače Ještěd řeší i nadále policie. Možných scénářů je hned několik.

Liberecká Drbna

Policie se zaměřila na pytláky podél řeky, odhalila tři hříšníky

Z pátku 10. srpna na sobotu 11. srpna proběhla na Přerovsku akce s názvem "Pytlák". Policisté společně s rybářskou stráží prošli a projeli přiblizně 11 kilometrů dlouhý říční úsek řeky Bečvy od starého jezu v obci Troubky až po železniční most na Kojetínské ulici v Přerově a zkontrolovali celkem 11 osob lovících ryby.

Olomoucká Drbna

VIDEO: Řidič s naloženým návěsem měl co dělat, aby kolos udržel na silnici. Jízdu ukončil výbuch pneumatiky

Ohrozil sebe, ale především další účastníky silničního provozu. Tak by se dalo shrnout chování řidiče tahače převážející další automobily na silnici mezi Jihlavou a Želetavou. Za volantem evidentně nestabilní soupravy měl co dělat, aby ji udržel na silnici. Video, které natočil Tomáš Máca a umístil jej na Facebook, končí chvíli poté, co návěsu bouchne pneumatika.

Jihlavská Drbna

Naučná stezka v Malé Úpě v Krkonoších připomene disidenty

Pohraniční obec Malá Úpa na Trutnovsku otevře 25. srpna Disidentskou stezku, která připomene setkávání disidentů z Česka a Polska v Krkonoších v období normalizace. Naučná stezka také upozorní na několik míst spojených s návštěvami odpůrců předlistopadového režimu v obci.

Hradecká Drbna