Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jídelní lístky čeká revoluce – uvidíme přes seznamy alergenů na jídlo?

 
úterý, 9. prosince 2014, 19:27

Restauratéři mají v těchto dnech napilno. Evropská regulace jim totiž přikazuje proměnit jídelní lístky k nepoznání, konkrétně u každé položky z menu zveřejnit seznam všech alergenů, které by mohly alergika nepříjemně překvapit. Skvělý nápad! Počkat... I když vlastně... Je opravdu tak skvělý?

Kde se vzala taková změna? V sídle Evropské unie, samozřejmě. Konkrétně ve směrnici 1169/2011 EU, která na základě směrnice 2000/89 ES a s účinností od 13. prosince 2014 přikazuje napravit informační asymetrii (informační převahu) restaurací nad zákazníky ohledně alergenů v jídle. Dle názoru EU nemá jídlo v restauraci obal s kompletním složením jako běžné potravinové výrobky v obchodě, což konzumenty poškozuje. Proto byl vypracován seznam 14 alergenů, na které budou majitelé restaurací povinni upozornit své zákazníky v jídelních lístcích nebo jejich přílohách. Jsou to:

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK (pšenice, ječmen, žito, oves, špalda, kamut, jejich odrůdy a výrobky z nich)
  2. KORÝŠI (a výrobky z nich)
  3. VEJCE (a výrobky z nich)
  4. RYBY (a výrobky z nich)
  5. ARAŠÍDY (a výrobky z nich)
  6. SOJA A SOJOVÉ BOBY (a výrobky z nich)
  7. MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY (a výrobky z nich)
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
  9. CELER (a výrobky z něj)
  10. HOŘČICE (a výrobky z ní)
  11. SEZAM (a výrobky z něj)
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY
  13. VLČÍ BOB – LUPINA (a výrobky z něj)
  14. MĚKKÝŠI (a výrobky z nich)

Tato regulace přinese majitelům všech restaurací obrovské náklady. V České republice je podle statistických odhadů 20 až 30 tisíc restauračních podniků, které každý den servírují jídla svým zákazníkům. Pro všechny podniky bude nezbytné přepracovat jídelní lístky, vytisknout je, doplnit o další informace na letáčcích, informačních tabulích nebo tabletech, zkrátka a dobře uzpůsobit prezentaci pokrmů nové regulaci tak, aby případná kontrola neznamenala další náklady v podobě mastné pokuty. Celkové náklady na implementaci regulace se započítáním materiálu a oportunitních nákladů (čas zaměstnanců) půjdou rozhodně do desítek milionů Kč, možná o řád výše. Opravdu je to nutné?

Nemyslím si. A to říkám jako člověk, který je donucen nikoliv módní vlnou, ale seriózní lékařskou diagnózou držet bezlepkovou dietu. O výběru jídel prostých alergenů v restauračních zařízeních skutečně něco vím. A zatím se mi nikdy nestalo, že by ke mně po ose jídelní lístek – obsluha – kuchyně – obsluha – jídelní lístek nedoputovala informace o vhodnosti vybraného pokrmu, a to včetně následného doporučení a přizpůsobení jídla mým potřebám. Jde to i bez regulace! Je v zájmu alergika, aby dostal vhodné jídlo. V obrovské konkurenci, která na trhu panuje, si restaurace dobře uvědomují, že jedině vstřícný přístup, obzvláště v takto závažné věci, znamená pravidelného zákazníka. Majitel, který si to neuvědomí, nebo který si nedokáže vychovat a uhlídat zaměstnance servisu, poškozuje sám sebe. Ale proč náklady spojené s potřebami malého množství alergiků přenášet na všechny restaurace?

Dle ministerstva zdravotnictví se v České republice rodí zhruba 3 až 4 % jedinců, kteří mají alergii na potraviny. S postupem času prý u mnohých z nich alergie pohasínají, některé (třeba zrovna na lepek) se mohou časem objevit. Přesto je počet potravinových alergiků relativně tak malý, že podobné regulace budí dojem „tanku na komára“, tedy neadekvátního nástroje a nákladů s ním spojených pro prosazení vysněného cíle.

PS – Aneb jak se nechal slyšet televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: „Je to skvělé opatření. Skvělé pro ty, kdo jej budou kontrolovat a postihovat restauratéry.“

Foto: www.visualphotos.com

Napsal Aleš Rod
 


 

Kam dál?

Osm tipů, jak si užít Vánoce a nepřibrat

neděle, 7. prosince 2014, 19:27

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají...

VZP dá příští rok na péči 146 mld. a kompenzuje zrušené poplatky

úterý, 25. listopadu 2014, 09:28

Všeobecná zdravotní pojišťovna dá příští rok na zdravotní péči přes 146 miliard korun, je to o 2,2 procenta víc než letos....

Bakterie odolné vůči antibiotikům ročně způsobí až 25 000 úmrtí

čtvrtek, 20. listopadu 2014, 10:23

Evropská spotřebitelská organizace BEUC upozorňuje na nebezpečí spojené s nezodpovědným podáváním antibiotik hospodářským...

Důvody, proč si můžete dopřát čokoládu

neděle, 26. října 2014, 20:39

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají...

 

Komentáře

 
 

O čem píšou další Drbny

DRBNA HISTORIČKA: Označení P na tramvajích znamenalo Pražské předměstí

V dalším pokračování Drbny historičky se Jan Schinko podíval na Krajinskou ulici. Jejím rodinným stříbrem je podloubí, kolem kterého jezdila tramvaj s označním P. Podle Schinka znamenalo písmeno P Pražské předměstí. Mohlo ale značit i slovo pomalu.

Budějcká Drbna

Desítky kilo masa se salmonelou snědli ve školách i nemocnici. Podle polského ministra problém zveličujeme

Státní veterinární správa dnes uveřejnila místa, kam se dostalo nebezpečné polské maso s obsahem salmonely. Některé maso se podařilo zajistit a bude zlikvidováno, jinde ho ale už zpracovali. Dostalo se tak na talíře dětí v základních školách i pacientů v nemocnici. Podle polského ministra ale Česko celý problém zveličuje.

Brněnská Drbna

Desítky kilogramů polského masa se salmonelou snědli ve školách i nemocnici

Státní veterinární správa dnes uveřejnila místa, kam se dostalo nebezpečné polské maso s obsahem salmonely. Některé maso se podařilo zajistit a bude zlikvidováno, jinde ho ale už zpracovali. Dostalo se tak na talíře dětí v základních školách i pacientů v nemocnici. Podle polského ministra ale Česko celý problém zveličuje.

Liberecká Drbna

Šternberská nemocnice má nová okna. Stála necelých sedm milionů korun

Nová okna ve všech patnácti místnostech oddělení rehabilitace za téměř sedm miliónů korun má nyní Nemocnice Šternberk, člen skupiny AGEL. Nevyhovující a stará okna nahradila nová, od kterých si zaměstnanci slibují nejen bezproblémové větrání a manipulaci s nimi, ale také úsporu energií. V pavilonu léčebných a vyšetřovacích složek, postaveného v roce 1991, zedníci měnili okna necelé dva měsíce.

Olomoucká Drbna

Policisté na Žďársku honili muže ujíždějícího v kradeném autě. Nasazen byl i vrtulník a psi

Na Žďársku dnes policie pronásledovala muže, který ujížděl v autě ukradeném v cizině. Jel po dálnici D1, za Velkým Meziříčím sjel. Na pokyny k zastavení nereagoval. Na jednu z hlídek se snažil najet a narazil do služebního vozidla, zraněn nikdo nebyl. Muž pak auto odstavil a utekl.

Jihlavská Drbna

Desítky kilogramů polského masa se salmonelou snědli ve školách i nemocnici

Státní veterinární správa dnes uveřejnila místa, kam se dostalo nebezpečné polské maso s obsahem salmonely. Některé maso se podařilo zajistit a bude zlikvidováno, jinde ho ale už zpracovali. Dostalo se tak na talíře dětí v základních školách i pacientů v nemocnici. Podle polského ministra ale Česko celý problém zveličuje.

Hradecká Drbna