Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jídelní lístky čeká revoluce – uvidíme přes seznamy alergenů na jídlo?

 
úterý, 9. prosince 2014, 19:27

Restauratéři mají v těchto dnech napilno. Evropská regulace jim totiž přikazuje proměnit jídelní lístky k nepoznání, konkrétně u každé položky z menu zveřejnit seznam všech alergenů, které by mohly alergika nepříjemně překvapit. Skvělý nápad! Počkat... I když vlastně... Je opravdu tak skvělý?

Kde se vzala taková změna? V sídle Evropské unie, samozřejmě. Konkrétně ve směrnici 1169/2011 EU, která na základě směrnice 2000/89 ES a s účinností od 13. prosince 2014 přikazuje napravit informační asymetrii (informační převahu) restaurací nad zákazníky ohledně alergenů v jídle. Dle názoru EU nemá jídlo v restauraci obal s kompletním složením jako běžné potravinové výrobky v obchodě, což konzumenty poškozuje. Proto byl vypracován seznam 14 alergenů, na které budou majitelé restaurací povinni upozornit své zákazníky v jídelních lístcích nebo jejich přílohách. Jsou to:

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK (pšenice, ječmen, žito, oves, špalda, kamut, jejich odrůdy a výrobky z nich)
  2. KORÝŠI (a výrobky z nich)
  3. VEJCE (a výrobky z nich)
  4. RYBY (a výrobky z nich)
  5. ARAŠÍDY (a výrobky z nich)
  6. SOJA A SOJOVÉ BOBY (a výrobky z nich)
  7. MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY (a výrobky z nich)
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
  9. CELER (a výrobky z něj)
  10. HOŘČICE (a výrobky z ní)
  11. SEZAM (a výrobky z něj)
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY
  13. VLČÍ BOB – LUPINA (a výrobky z něj)
  14. MĚKKÝŠI (a výrobky z nich)

Tato regulace přinese majitelům všech restaurací obrovské náklady. V České republice je podle statistických odhadů 20 až 30 tisíc restauračních podniků, které každý den servírují jídla svým zákazníkům. Pro všechny podniky bude nezbytné přepracovat jídelní lístky, vytisknout je, doplnit o další informace na letáčcích, informačních tabulích nebo tabletech, zkrátka a dobře uzpůsobit prezentaci pokrmů nové regulaci tak, aby případná kontrola neznamenala další náklady v podobě mastné pokuty. Celkové náklady na implementaci regulace se započítáním materiálu a oportunitních nákladů (čas zaměstnanců) půjdou rozhodně do desítek milionů Kč, možná o řád výše. Opravdu je to nutné?

Nemyslím si. A to říkám jako člověk, který je donucen nikoliv módní vlnou, ale seriózní lékařskou diagnózou držet bezlepkovou dietu. O výběru jídel prostých alergenů v restauračních zařízeních skutečně něco vím. A zatím se mi nikdy nestalo, že by ke mně po ose jídelní lístek – obsluha – kuchyně – obsluha – jídelní lístek nedoputovala informace o vhodnosti vybraného pokrmu, a to včetně následného doporučení a přizpůsobení jídla mým potřebám. Jde to i bez regulace! Je v zájmu alergika, aby dostal vhodné jídlo. V obrovské konkurenci, která na trhu panuje, si restaurace dobře uvědomují, že jedině vstřícný přístup, obzvláště v takto závažné věci, znamená pravidelného zákazníka. Majitel, který si to neuvědomí, nebo který si nedokáže vychovat a uhlídat zaměstnance servisu, poškozuje sám sebe. Ale proč náklady spojené s potřebami malého množství alergiků přenášet na všechny restaurace?

Dle ministerstva zdravotnictví se v České republice rodí zhruba 3 až 4 % jedinců, kteří mají alergii na potraviny. S postupem času prý u mnohých z nich alergie pohasínají, některé (třeba zrovna na lepek) se mohou časem objevit. Přesto je počet potravinových alergiků relativně tak malý, že podobné regulace budí dojem „tanku na komára“, tedy neadekvátního nástroje a nákladů s ním spojených pro prosazení vysněného cíle.

PS – Aneb jak se nechal slyšet televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: „Je to skvělé opatření. Skvělé pro ty, kdo jej budou kontrolovat a postihovat restauratéry.“

Foto: www.visualphotos.com

Napsal Aleš Rod
 


 

Kam dál?

Osm tipů, jak si užít Vánoce a nepřibrat

neděle, 7. prosince 2014, 19:27

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají...

VZP dá příští rok na péči 146 mld. a kompenzuje zrušené poplatky

úterý, 25. listopadu 2014, 09:28

Všeobecná zdravotní pojišťovna dá příští rok na zdravotní péči přes 146 miliard korun, je to o 2,2 procenta víc než letos....

Bakterie odolné vůči antibiotikům ročně způsobí až 25 000 úmrtí

čtvrtek, 20. listopadu 2014, 10:23

Evropská spotřebitelská organizace BEUC upozorňuje na nebezpečí spojené s nezodpovědným podáváním antibiotik hospodářským...

Důvody, proč si můžete dopřát čokoládu

neděle, 26. října 2014, 20:39

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají...

 

Komentáře

 
 

O čem píšou další Drbny

David Gilbert bude odpovídat čtenářům. Stal se Motorákem měsíce listopadu

Motorákem měsíce listopadu je kanadský útočník David Gilbert. Nová akvizice jihočeského klubu získala v anketě od čtenářů Budějcké Drbny rovnou polovinu hlasů. Nyní můžete vytáhlému centrovi první útočné formace pokládat dotazy. Autor nejzajímavější otázky vyhraje stejně jako hokejista soudek piva Budweiser Budvar.

Budějcká Drbna

FOTO: Na Brněnsku hořel rodinný dům. Požár vznikl z nedbalosti při nakládání s popelem z kotle

Několik hasičských jednotek bojovalo dnes s požárem rodinného domu v Nosislavi na Brněnsku. Požár způsobil škodu předběžně vyčíslenou na 3 miliony korun. Nikdo se naštěstí nezranil. Příčinou byla nedbalá manipulace s popelem, podle hasičů jde o běžný, tím pádem i velmi nebezpečný nešvar.

Brněnská Drbna

Skiareál Javorník dluží miliony, podle majoritního vlastníka ale může fungovat dál

Všesportovní areál Obří sud Javorník je od září v insolvenčním řízení. Soud zatím nerozhodl, jak to s areálem bude v budoucnu. Svým věřitelům ovšem firma dluží více než 80 milionů korun.

Liberecká Drbna

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil tresty sedmi mužům, kteří pašovali hašiš z Dánska

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil sedmi mužům tresty v rozmezí od 13 do 7,5 roku za pašování hašiše z Dánska do Grónska. Pašeráci drog z řad převážně mladých lidí z Blanska a okolí hašiš polykali po takzvaných kontejnerech, celkem šlo o více než deset kilogramů.

Olomoucká Drbna

Žena plánovala, že skočí z mostu. Poslala SMS svému známému, ten zavolal na policii

Mám strach o svou známou. Tak nějak zněl telefonát na lince 158 ve středu 12. prosince dopoledne od muže, který dostal SMS od padesátileté ženy. Vyplynulo z ní, že žena chce skočit z mostu.

Jihlavská Drbna

V Královéhradeckém kraji přibudou na víkend další kilometry sjezdovek

Zimní sezona v Královéhradeckém kraji se rozbíhá na plné obrátky. Lyžuje se v Krkonoších a nově v Orlických horách. Na víkend přibudou v kraji další kilometry sjezdovek, na kterých leží zhruba půl metru sněhu. Na své již si přijdou také běžkaři.

Hradecká Drbna