Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Barista roku: Lidé si musí uvědomit, že káva není jen hořká

 
pondělí, 2. února 2015, 20:12

Na začátku byly brigády po kavárnách, pak dostal jako dárek baristický kurz a ten v něm probudil vášeň. Dnes je Adam Neubauer dvojnásobným Baristou roku, tedy nejlepším, co se přípravy kávy týče. Druhý titul si připsal o uplynulém víkendu poté, co mezinárodní porotě bravurně připravil espresso, cappuccino a takzvaný signature drink, tedy vlastní nápoj.

NEZAPOMEŇTE SI PROHLÉDNOUT NAŠÍ FOTOGALERII

„Dnes jsem byl nejlepším baristou, ale je to zejména o každodenní práci, ne, že se teď budu rok kasat, že jsem nejlepší,“ řekl bezprostředně po soutěžním klání, které se konalo ve stylovém prostředí Jatek 78, Adam Neubauer. Baristické soutěže se Neubauer účastní od roku 2011, tehdy byl ovšem diskvalifikován pro nedodržení časového limitu. Náladu si spravil hned rok na to, kdy se z trofeje radoval poprvé. „Vždycky byl můj cíl se dostat do finálové šestky, pak už je to hodně o štěstí. Kdo ho má ten den víc a podaří se mu to o kousek lépe,“ míní čerstvý Barista roku, jehož v červnu díky vítězství čeká světový šampionát ve švédském Gothenburgu. Zájemcům připraví Neubauer kávu v pražské kavárně EMA espresso bar.

Když bylo vyhlášeno vaše jméno, vyhrkly vám slzy. Co pro vás tento titul znamená?
To se nedá popsat. Je to euforie. Opadne všechna únava kolem, která graduje už před soutěží. A samozřejmě si to člověk strašně přeje.

Také jste ale vzápětí řekl, že v nejlepším se má přestat. Končíte s kávou?
S kávou jako takovou určitě ne, chci si odpočinout od soutěžení. Soutěžím pátý rok a už na sobě cítím únavu, přípravy berou čím dál víc a víc sil. Říkal jsem si, že by to chtělo nějakou pauzu. Nemyslím se, že to bude nadobro, soutěžení mě hodně baví, ale tak rok, dva, tři bych si chtěl dát pauzu.

Velká příprava je nezbytná?
Určitě ano, trénink musí být, bez toho to nejde. Kdo bere soutěžení vážně a chce pomýšlet na přední příčky, musí tomu obětovat čas a jsou to také finanční náklady. Ale určitě to stojí za to.

Jak taková příprava vypadá?
Jde především o to najít si dobrou kávu, to je asi to nejtěžší. Člověk ji nemůže najít půlroku dopředu, káva je surovina, která má svoji čerstvost. Většinou hledání skončí měsíc před soutěží a pak už se jen snažím najít, co té kávě nejvíc vyhovuje, jak nejlépe chutná. Když najdu správnou recepturu pro své nápoje, už jen trénuju a trénuju. Ale dá se říct, že celý rok v práci je trénink, jedna káva za druhou. A pokud to člověk dělá dobře po celý rok, na soutěži to jenom zúročí.

Čím jste ohromil porotu tentokrát?
Doufám, že vřelým vystupováním, to byla vždycky moje silnější stránka. Že se na mě dobře dívalo. Říkali mi to i lidi z publika, bylo příjemné se na mě dívat, necítili nervozitu a naopak si moje vystoupení užívali.

Po jaké kávě jste sáhl?
Stejně jakou ostatní jsem připravoval espresso, cappuccino a volný nápoj. Používal jsem jednodruhové kávy z Etiopie, které byly hodně aromatické, plné chutí. Ale roli hraje úplně všechno, i to, jaké si vyberete mléko. Ve volném nápoji jsem se snažil spíš vyzdvihnout chuť původní kávy, ničím ji nepřebíjet, ale spíš ji vhodně doplnit.

Přibližte svůj signature drink.
Ten jsem vytvořil smícháním dvou espress, protože jsem používal kávy ze dvou různých metod zpracování. Míchal jsem klasickou promytou se suchou metodou. Do toho jsem přidával čokoládový olej, který měl kávu zvláčnit. To vše se zajídalo borůvkou, aby tam nebyla jen sladká čokoláda, aby to bylo vyvážené a byly tam i ovocné chutě.

Co musí člověk splňovat, aby o sobě mohl říct, že je nejlepším baristou?
Myslím, že člověk musí správně přistupovat ke své práci a přemýšlet o ní. Nedělat věci automaticky jako stroj. Zkoušet, bádat, hrát si s kávou. A nejen s kávou, to platí i pro ostatní povolání. Důležitá je každodenní práce.

Když lidé chodí k vám do kavárny, vnímáte, že kávě rozumí?
Kávová kultura u nás se velmi zvedá. Pokud srovnám lidi, kteří k nám začali chodit, když jsme otevřeli a dnes po roce a půl, spousta jich o kávě získala hodně vědomostí. A to jsou lidé, kteří se kávě vůbec nevěnují, mají ji rádi, tak se o ni začnou zajímat. Je to také o přístupu baristů, aby dokázali všechno dobře vysvětlit, ne arogantně, ale lidsky, a zákazníka pochopit.

Kde máme stále rezervy?
Chtělo by to ještě víc otevřenou mysl. Lidé se často bojí, jsou zvyklí na nějaké zajeté chutě kávy, které tu byly desítky let.

Jak to myslíte?
Káva pro mě není hořká. Káva je ovoce a káva můžu chutnat i jinak než hořce. Když si to lidé uvědomí a budou chtít někdy vyzkoušet něco jiného, bude to dobrá cesta.

Poradíte, jak si dobrou kávu připravit doma?
Doma bych se vrhnul na filtrovanou kávu, o espressa bych se příliš nepokoušel. Je to náročné jak finančně, tak technologicky a člověk musí mít vědomosti. Musím se přiznat, že většinou mám doma poličky prázdné, bez kávy, a na tu dobrou kávu si zajdu do kavárny, kde mají technologie a dokáží ji připravit dobře.

Dobře, připravím si filtrovanou kávu. Na co si doma dávat pozor?
Důležité je mít dobrou vodu a dobrou kávu jako surovinu. Můžete se poradit i s místním baristou ve vaší oblíbené kavárně. Káva by měla být čerstvá a člověk by si ji neměl mlít příliš dopředu. Pak už záleží jen na tom, jaké má každý chuťové preference, některé kávy jsou sladší, některé ovocnější.

A co ta voda?
Správná voda na kávu není příliš tvrdá, má mít určité vlastnosti. Dá se používat i filtrovaná nebo někdy i balená voda.

Všímám si, že lidé často chybují v tom, že si kávu zalejí vařící vodou.
To je špatně. Každá káva chce malinko něco jiného, ale obecně je správná teplota vody kolem devadesáti stupňů. Devadesát až devadesát tři. Stačí uvařenou vodu nechat chvíli odstát nebo ji nenechat dojít do bodu varu. Anebo si pořiďte teploměr, stojí pár korun.

Štítky barista, káva, ČR, Praha

 


 

Kam dál?

Andrea Pražáková střeží Afričanům jejich úspory

čtvrtek, 15. ledna 2015, 21:14

Čím vyšší vzdělání máš, tím lepší práci dostaneš. Opravdu tohle pravidlo platí? Andrea Pražáková je zářným příkladem, že...

„Neochutnávat a dosáhnout touženého výsledku? Těžko,“ říkají výrobci...

pondělí, 5. ledna 2015, 16:58

Mimoňové, Spiderman, Hello Kitty, ale i různá autíčka nebo zvířátka. Nejen to dokáží velmi věrně přenést do podoby dortu Pavla a...

Kurz sebeobrany vám dodá sebevědomí a naučí, kdy se jak bránit....

pondělí, 29. prosince 2014, 12:22

Závěr roku vnesl do metropole kromě vánočního shonu také strach. Krátce po sobě tu bylo napadeno pět žen, v jednom případě došlo...

Pokud má člověk klidnou mysl, bude dělat lepší rozhodnutí, tvrdí...

středa, 19. listopadu 2014, 10:39

Po dvou letech se do České republiky, konkrétně do Prahy na festival Kolem světa, vrací choreografka a tanečnice Peggy Choy....

 

Komentáře

Dokončení registrace

Souhlas se zpracováním osobních údajů

dle čl. 6 odst. 1 písm. a) a čl. 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/EC (dále jen „GDPR“)

tímto svobodně a dobrovolně uděluje Souhlas JAKOŽTO uživatel se zpracováním osobních údajů (dále jen „Souhlas“)

společnosti TRIMA NEWS, s.r.o., IČ: 26081890, DIČ: CZ26081890, se sídlem L. B. Schneidera 3, 370 01 České Budějovice, zapsaná v oddílu C vložce 12829 obchodního rejstříku vedeného Krajským soudem v Českých Budějovicích, kontaktní e-mail: info@trimanews.cz. (dále jen „Společnost“)

jak je specifikováno níže v tomto dokumentu.

I. Které osobní údaje, proč a jak o Vás zpracováváme?

Souhlasím, aby Společnost zpracovávala tyto osobní údaje (dále jen „Osobní údaje“):

  • jméno, příjmení, uživatelské jméno, email, přičemž tyto údaje jsou povinné, dále pohlaví, přičemž tento údaj není povinný

Vaše Osobní údaje budeme zpracovávat pro tyto účely:

  • služby poskytovatele zpravodajských webových stránek spočívající zejména v zasílání denního přehledu zpráv a dalších novinek či aktuálních informací, možnosti informování uživatelů o probíhajících slevových akcí obchodních partnerů a dalších obchodních sdělení, které mohou být zasílány v rámci denního přehledu (pouze v případě odběru denního přehledu).
  • Umožnění psaní uživatelských blogů či komentářů.

Výše uvedené účely, tvoří funkční celek a bez jejich provázanosti a udělení souhlasu pro všechny z nich, nelze naše služby poskytovat.

Vaše Osobní údaje budeme zpracovávat na základě tohoto Souhlasu.

Udělení tohoto souhlasu je naším smluvním požadavkem a je jím podmíněno uzavření smluvního vztahu mezi Společností a Vámi.

II. Komu Vaše Osobní údaje poskytneme?

Vaše Osobní údaje pro nás v rámci zvyšování kvality našich služeb a zajišťování některých činností budou zpracovávat zpracovatelé, kteří nám poskytují

  • osoby poskytující Společnosti serverové, webové, cloudové nebo IT služby, či které jsou jeho obchodními partnery.

S ohledem na měnící se osoby poskytovatelů některých služeb není možné uvést všechny tyto zpracovatele Osobních údajů jmenovitě. Aktuální seznam konkrétních příjemců Osobních údajů (nejsou-li uvedeni výše) můžete nalézt na adrese našeho sídla.

Vaše Osobní údaje bychom také rádi předávali našim obchodním partnerům, všichni však sídlí na území Evropské Unie, takže všechna Vaše práva, vyplývající z nařízení GDPR, máte zaručena, neboť se na ně toto nařízení vztáhne taktéž. Svůj souhlas s takovým předáváním můžete vyjádřit zaškrtnutím níže uvedené kategorie příjemců, bez Vašeho souhlasu je předávat nebudeme.

K předávání Osobních údajů do třetích zemí, tj. zemí mimo Evropskou Unii a Evropský hospodářský prostor, nedochází.

III. Kde nás můžete kontaktovat?

Kdykoliv nás můžete kontaktovat na adrese sídla Společnosti uvedené výše nebo na e‑mailové adrese: info@trimanews.cz.

Veškerá svá práva ve smyslu GDPR můžete uplatnit u Společnosti buďto písemnou formou doporučeným dopisem, zaslaným na adresu jejího sídla, či elektronickou formou na e-mailové adrese info@trimanews.cz.

Na výše uvedené kontaktní adresy se můžete obrátit v případě jakýchkoliv Vašich podnětů ke zlepšení našich služeb, v případě stížností na kvalitu našich služeb či v případě uplatnění Vašich práv.

Veškerá Vaše práva, stejně jako další podrobnosti o tom, jakým způsobem zpracováváme Vaše osobní údaje, naleznete v dokumentu Zásady ochrany osobních údajů, umístěném na našich internetových stránkách na adrese http://trimanews.cz/ochrana_osobnich_udaju.html.

IV. Dohlíží na činnosti zpracování Osobních údajů nějaký úřad?

Ano, naše Společnost podléhá dozorové činnosti Úřadu pro ochranu osobních údajů, který svou činnost může koordinovat s jinými národními úřady v dalších členských státech Evropské Unie. Pokud nabydete dojmu, že jakékoliv naše zpracování činíme v rozporu se zákonem, máte právo podat stížnost proti zpracování Vašich Osobních údajů u Úřadu na ochranu osobních údajů na adrese: www.uoou.cz.

V. Jak dlouho budeme Vaše Osobní údaje zpracovávat?

Tento Souhlas udělujete na dobu trvání poskytování služeb mezi Vámi a námi a dále po dobu 5 (slovy: pěti) let od ukončení poskytování služeb.

VI. Můžu souhlas odvolat?

Souhlas můžete kdykoliv odvolat, tudíž tak lze učinit i před skončením výše uvedených skutečností (či výše uvedené doby). Souhlas můžete odvolat prostřednictvím e-mailové zprávy zaslané na kontaktní e-mailovou adresu uvedenou výše.

Odvoláním Souhlasu není dotčena zákonnost zpracování vycházející ze Souhlasu, který jste udělil před jeho odvoláním. Po skončení platnosti Souhlasu v souladu s tímto článkem Vaše Osobní údaje smažeme, pokud pro jejich další zpracování nebude existovat jiný zákonný důvod.

Bez Vašeho souhlasu nelze založit účet.
 
 

O čem píšou další Drbny

Brouzdaliště u Maláku je ve špatném stavu. Čeká ho rekonstrukce

Téměř devadesát let už funguje brouzdaliště u Malého jezu. Firma, která se o vodní dílo stará, upozornila na to, že brouzdaliště není v dobrém stavu a mělo by se opravit. Oblíbené rekreační místo Budějčáků tak čeká rekonstrukce.

Budějcká Drbna

Velké vodní nádrže na jižní Moravě jsou po zimě už plné, voda může hrát klíčovou roli

Některé vodní nádrže v povodí Moravy a Dyje jsou po zimě už plné, například Vranov, další se ještě plní. S následky loňského sucha se nejpomaleji vyrovnávala přehrada Vír, i ji se však už podařilo naplnit.

Brněnská Drbna

Čtyřletý chlapec se ztratil na výletě. Pátral po něm vrtulník, místní i turisté

V drama se změnil nedělní výlet pro rodinu, která se vydala do Přírodní rezervace Údolí Jizery u Spálova. Na cestě se jim totiž znenadání ztratil teprve čtyřletý chlapec. Okamžitě začala pátrací akce, do které se zapojil vrtulník, ale i veřejnost včetně turistů.

Liberecká Drbna

Ve Smetanových sadech běhají na volno psi velcí jako mamuti, volala na policii starší žena

Včera před osmou hodinou ranní volala starší žena na Městskou policii Olomouc, aby oznámila, že ve Smetanových sadech běhají na volno psi velcí jako mamuti.

Olomoucká Drbna

Na Vysočině v loňském roce přibylo obyvatel. Manželství uzavřelo skoro 2700 lidí

Kraj Vysočina získal v uplynulém roce 358 obyvatel, z větší části díky stěhování. O něco vyšší byly také počty narozených dětí, než bylo zemřelých. Z pěti okresů tohoto kraje si nejvíc polepšily Havlíčkobrodsko a Jihlavsko, vylidňování pokračovalo pouze na Třebíčsku. K 31. prosinci 2018 na Vysočině žilo 509 274 lidí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Jihlavská Drbna
Aktualizováno před 1 minutami

U Slavoňova na Náchodsku spadl vrtulník. Dva lidé zemřeli

Při pádu malého vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku dnes dopoledne zemřeli dva lidé. Vrtulník havaroval podle starosty Slavoňova Michala Suchánka uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal podle hasičů hořet. Stroj patřil společnost DSA.

Hradecká Drbna