Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Babiš: Ministři se připravují na situaci, že nouzový stav skončí

Premiér Andrej Babiš (ANO) uložil ministrům řešit situaci, která by nastala, kdyby Sněmovna neumožnila vládě prodloužit nouzový stav. Novinářům dnes před odletem na návštěvu Srbska řekl, že doufá, že opoziční strany zapomenou na politiku a budou myslet na zdravotnictví. Bez nouzového stavu nebude možné řešit situaci v nemocnicích přeplněných pacienty s covidem-19, varoval.

Kabinet minulý týden ztratil podporu KSČM při prodlužování nouzového stavu, shodu zatím nenašel ani s opozicí. Schůzky s Piráty a STAN a zřejmě i koalicí ODS, TOP 09 a lidovců by měly pokračovat dnes. "Výsledek není žádný, my jednali do noci. Požadavky opozice jsou ekonomického charakteru a měly by nedozírné následky na rozpočet," řekl k úternímu jednání Babiš. Kritizoval, že strany navrhují opatření s dopady na rozpočet a ten pak nechtějí podpořit.

Situace v ČR podle Babiše není dobrá. "Máme přeplněné nemocnice a bez nouzového stavu to bude velký problém," uvedl. Ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) i dalším členům kabinetu proto uložil řešit situaci pro případ, že nouzový stav skončí 14. únorem. Premiér ale doufá, že opozice zapomene "na politiku a volby" a žádost vlády podpoří. Opakované debaty o nouzovém stavu považuje za zpolitizované.

Blatný by se podle Babiše měl soustředit na to, aby byl konečně přijat zákon, který dá jeho resortu pravomoci rozhodovat o nutných opatřeních bez nouzového stavu. Kabinet předlohu za tímto účelem schválil loni v květnu, Sněmovna ji však neprojednala. V říjnu Babiš uvedl, že ve Sněmovně je řada předloh a prioritu mají daňový balíček, ošetřovné či rozpočet.

Legislativci z ministerstev zdravotnictví, vnitra i úřadu vlády podle Babiše analyzují zákonnost postupu, kdy by kabinet záhy po skončení nouzového stavu vyhlásil nový. Hamáček v úterý řekl, že by to mohlo znamenat obcházení Ústavy ČR. "Otázka je, zda by to mohlo fungovat jako poslední záchranná brzda," uvedl a zcela možnost nevyloučil. Žádost o další prodloužení nouzového stavu do 16. března vláda schválila v pondělí.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, sněmovna, vláda, koronavirus, Babiš, nouzový, nouzový stav, Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Srbsko, rozpočet, KSČM, Česká pirátská strana, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Malý

Babiš nedodržuje vůbec nic. Co chce od lidí.On je nadčlověk????Babiši trhni si. My také nemusíme nic.

Neděle, 14. února 2021, 11:58Odpovědět

Zdenek Barák

Třeba to k něčemu bude dobré, možná se nastaví nová pravidla pro fungování malých obchodů a služeb. Jde jen o to, zde to lidé budou opatření dodržovat a tom mám pochybnosti.

Čtvrtek, 11. února 2021, 16:19Odpovědět

Petr Chejn

No ,už ,aby skončili Hamáček s Burešem !!! Včera ,již bylo pozdě !!

Středa, 10. února 2021, 13:10Odpovědět

Pepa Neko

Tak už nám to zase začně :-) Chlastání, pejchání, hérečky, ... youtu.be/NGWQZR3bRQU

Středa, 10. února 2021, 12:55Odpovědět

Petr Chejn

Karel Janyška- no TVL , tak toto netvrdí ,ani Mudr .Beran a že je to nějaká kapacita v oblasti virologie !! Kdo ,tě ,tak osvítil a nebo z jakého zdroje si tuto hloupost načerpal ??!!

Středa, 10. února 2021, 12:01Odpovědět

Karel Janyška

JAK NEZEMŘÍT NA COVID-19.V žádném případě nečekejte na tzv. příznaky covidu a jeho mutací. To je už nemoc, na kterou léku není a to je od vlády návod k vraždě a sebevraždě. Musíte daleko před tyto, pro mnohé už smrtící, důsledky napadení !!!Musíte k prvnímu pocitu nachlazení, včetně rýmy, jak ho všichni známe a nesmíte ho přejít mávnutím ruky. V době covidové je to covid, nic jiného pro jistotu neznáme. Tak to musíte brát, pokud nechcete ohrozit sebe a své blízké.Co tedy dělat ? To, co dělá tělo samo v takových případech, ale pozdě, horečkou zevnitř, tedy aktivovat imunitní systém. My to ale uděláme v předstihu uměle. Zahřejeme tělo klidnými způsoby, stačí přioblečením nebo přikrytím. Tím aktivujeme imunitní systém "horečkou" umělou ihned po napadení a ten ještě málo namnoženého vetřelce vyhledá a spolehlivě zničí. Trvá to tak půl hodiny až hodiny tři. A je po všem a jste zdraví. Pokud jste byli ovšem zodpovědní a udělali jste všechno poctivě a včas.TAK DO TOHO, HODNĚ ŠTĚSTÍ !

Středa, 10. února 2021, 09:57Odpovědět

Babiš: Ministři se připravují na situaci, že nouzový stav skončí  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.