Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

O prodloužení nouzového stavu by měla Sněmovna jednat ve čtvrtek

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) očekává, že vládní žádost o prodloužení nouzového stavu se bude Sněmovna zabývat ve čtvrtek od ranních hodin. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Vláda se má návrhem na prodloužení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru zabývat v pondělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve čtvrtek uvedl, že navrhne prodloužit nouzový stav o 30 dní, tedy do 20. prosince.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ČT řekl, že vláda o třicetidenní prodloužení nouzové stavu poslance v pondělí požádá. Současně doplnil, že do Vánoc budou muset v Česku nějaká protikoronavirová opatření platit.

"Vláda zasedá v pondělí. Ale já předpokládám, že mi to pošle. A já pak jako předseda rozhodnu, že o nouzovém stavu začneme (jednat) v osm ráno ve čtvrtek," řekl Vondráček. Poznamenal, že schůze zatím svolána není, ale že s ní najisto počítá.

Předseda poslaneckého klubu opozičního hnutí SPD Radim Fiala řekl, že jeho poslanci prodloužení o 30 dní nepodpoří. Přijdou s alternativou nejvýše jednoho týdne, uvedl. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že jeho poslanecký klub se o tom musí ještě poradit. "Týden se mi zdá možná zbytečně málo," poznamenal Vondráček. Očekává, že konečné rozhodnutí Sněmovny bude výsledkem kompromisu.

"Myslím si, že za tohoto stavu, kdy nouzový stav potřebujeme jako právní rámec toho všeho, se nemůže stát, že by neprošel. To by nebylo nic," varoval Vondráček. To, že vláda řeší opatření nouzovým stavem, je podle něj pro opozici luxusní, protože se to řeší ve Sněmovně a opozice má prostor se k tomu vyjádřit.

Na příští týden je ve Sněmovně svoláno již pět mimořádných schůzí, tedy schůzí svolaných na základě žádosti dostatečného množství poslanců. Schůze k nouzovému stavu by byla šestou. V rámci již svolaných schůzí mají poslanci schvalovat například daňový balíček a s ním i návrh na zrušení superhrubé mzdy nebo návrh zákona o evidenci skutečných majitelů.

"Určitě budou další mimořádné schůze, protože my už nejsme schopni pracovat jinak," řekl Vondráček. Množství mimořádných schůzí je podle něj dané tím, že poslanci jsou ve Sněmovně víc a víc tam pracují. Michálek řekl, že co se na zákonech neodpracuje nyní, tak vzhledem k blížícím se volbám takzvaně spadne pod stůl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, sněmovna, vláda, koronavirus, ANO, SPD, Piráti, nouzový stav, Poslanecká sněmovna ČR, Radek Vondráček, ANO 2011, Česká televize, pandemie covidu-19, Jan Blatný, Otázky Václava Moravce, Andrej Babiš, Jakub Michálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O prodloužení nouzového stavu by měla Sněmovna jednat ve čtvrtek  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.