Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ministr zdravotnictví: Budeme hledat řešení, jak vyhovět soudu

Ministerstvo zdravotnictví bude hledat řešení, jak vyhovět soudu a současně zachovat opatření, která jsou klíčová pro omezení šíření epidemie. Diskusi považuje za právní, řeší jen formu přijatých opatření. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Soud dnes pravomocně zrušil od 27. dubna čtyři opatření omezující volný pohyb, služby a maloobchod. Vadilo mu, že nařízení nebyla vydána v režimu krizového zákona.

"Budeme hledat takové řešení, abychom vyhověli soudu, a současně jsme zachovali opatření, která jsou z epidemiologického hlediska klíčová pro zamezení šíření epidemie, a nadále jsme pokračovali v jejich postupném uvolňování dle nastíněného plánu," uvedl ministr.

Smysl mimořádných opatření je podle něj jasný. "Chceme ochránit naše občany před epidemií, to je neoddiskutovatelné. A na číslech vidíme, že opatření zafungovala," dodal. Městský soud v Praze podle něj řešil zejména formu, jakou byla přijata. Jde o právní diskusi. Nyní rozhodnutí soudu podrobně analyzujeme, dodal Vojtěch.

Soud zrušil čtyři opatření omezující volný pohyb a maloobchod

Soud dnes zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb a maloobchod. Podle rozsudku jsou nezákonná, protože je nepřijala vláda podle krizového zákona.

Soudem zrušená opatření nejprve vláda v polovině března vydala na základě nouzového stavu. Následně je ale přeměnila na mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Z nynějších omezení platí na základě krizového zákona například zákaz vycestování obyvatel České republiky do ciziny a zákaz vstupu cizinců do Česka, zákaz návštěv ve věznicích nebo zákaz vycházek v domovech pro seniory. Na dobu trvání nouzového stavu také kabinet postupně upravoval náležitosti jednání zastupitelstev nebo zrušil zóny placeného parkování.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, soud, vláda, Vojtěch, epidemie, Adam Vojtěch, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 2011, Česko, Městský soud v Praze, ministr zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zdravotnictví: Budeme hledat řešení, jak vyhovět soudu  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.