Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Liberecký kraj získal 108 milionů na výměnu kotlů, rozdělovat je začne v červenci

Liberecký kraj už získal z ministerstva životního prostředí (MŽP) více než 108 milionů korun na čtvrté kolo takzvaných kotlíkových dotací. Tentokrát jsou peníze určené jen pro domácnosti s nízkými příjmy a domácnosti seniorů, žádosti začne úřad přijímat v pátek 1. července, řekl krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Získat mohou zájemci až 95 procent peněz potřebných na výměnu kotle za ekologičtější. V minulých kolech to bylo 80 procent a v oblastech se zhoršeným ovzduším ještě o pět procent víc.

Dotace jsou určené pro nízkopříjmové skupiny, to znamená, že průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nepřesáhnul 170 900 korun, žádat mohou i domácnosti seniorů nebo lidé, kteří pobírají invalidní důchod, v tomto případě příjmy dokládat nemusejí. „Jedná se o výměnu kotlů první a druhé emisní třídy za kotle na biomasu, tepelná čerpadla a plynové kotle. Ty plynové už ale musí být vyměněné do 30. dubna, nebo jejich výměnu museli žadatelé do stejného data objednat," doplnil Ulvr.

Liberecký kraj už má s dotacemi na výměnu kotlů za ekologičtější několikaleté zkušenosti, první dotace rozdělil v roce 2016, od té doby podpořil více než půl miliardou korun výměnu bezmála 4600 kotlů. Před spuštěním čtvrtého kola si kraj nechal udělat v lednu průzkum, o výměnu tehdy projevilo zájem zhruba 260 domácností. Ulvr ale věří, že bude vyšší. Na tepelná čerpadla je možné získat až 180 tisíc korun, na kotle na biomasu 130 tisíc korun a v případě plynového kondenzačního kotle až 100 tisíc korun.

O dotaci mohou podle Ulvra požádat i zájemci, na které se nedostalo v minulých kolech a zároveň splňují podmínku nízkých příjmů nebo jde o seniory. „V takovém případě ale musí zrušit žádost do předchozího kola a podat novou žádost," upozornil Ulvr. Žádosti o dotace ve čtvrtém kole je podle něj možné podávat až do konce srpna. Nejprve elektronicky a do deseti dnů pak musí žadatel doplnit písemné podklady k žádosti. Kotel pak musí vyměnit nejpozději do dvou let od schválení dotace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, teplo, ovzduší, správa, sociální, dotace, Liberecký kraj, Jiří Ulvr, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj získal 108 milionů na výměnu kotlů, rozdělovat je začne v červenci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.