Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Strabagu, který spoluvlastní ruský oligarcha, se podle firmy sankce netýkají

Přímo na stavební firmu Strabag, spoluvlastněnou sankcionovaným ruským oligarchou Olegem Děripaskou, sankce uvaleny nebyly. Novinářům to sdělilo české zastoupení Strabagu, které je součástí stejnojmenného rakouského koncernu. Vedení Strabagu je podle firmy nezávislé na akcionářích. Strabag se v Česku podílí na miliardových stavebních zakázkách. Například pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) kvůli tomu po zahájení ruské invaze na Ukrajinu vyzval vládu k opatřením proti Děripaskovi.

Podnikatel Děripaska, který má údajně blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, je od roku 2018 na americkém sankčním seznamu. Letos po útoku Ruska na Ukrajinu uvalila na Děripasku sankce také Velká Británie. Pražský primátor uvedl 16. března, že žádá vládu o opatření proti Děripaskovi, který by získal díky podílu ve Strabagu část výnosů ze stavby metra D v Praze za 13,75 miliardy korun. "Apeloval jsem na ministerstvo financí a na vládu, aby záležitost ruských oligarchů a neprůhledných vlastnických vztahů začala intenzivně řešit," sdělil serveru Seznam Zprávy. Rakouský Strabag oznámil po zahájení ruské invaze, že přerušil působení v Rusku a také nevyplatí roční dividendu ruskému akcionáři - společnosti Rasperia, ve které má podíl právě Děripaska.

Skupina Strabag dnes uvedla, že přímo na ni žádné sankce uvaleny nejsou. "Strabag dodržuje všechny platné právní předpisy a sankční ustanovení. Platné sankční režimy nebrání koncernu Strabag vykonávat činnost na trzích, kde působí, ať už jde o USA, Kanadu, Velkou Británii či Evropskou unii," sdělila mluvčí Strabagu Edita Novotná. V Česku je koncern podle ní zastoupen třemi desítkami firem, které působí pouze na českém trhu.

Mateřská společnost Strabagu sídlí v Rakousku, což podle mluvčí znamená, že musí zachovávat vysokou úroveň transparentnosti. Firma podle Novotné nemá možnost ovlivňovat strukturu akcionářů, ale zároveň je také rozhodování vedení firmy nezávislé na akcionářích. "Podle rakouského práva obchodních společností je tak představenstvo při řízení akciové společnosti nezávislé, nepodléhá pokynům dozorčí rady ani akcionářů," uvedla mluvčí. Vedení rakouského Strabagu podle ní také rozhodlo, že nevyplatí dividendu Děripaskově firmě.

Šéf státního Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl uvedl na twitteru, že napojení Strabagu na Děripasku by nemělo zkomplikovat chystanou stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic. Nejvýhodnější nabídku 6,922 miliardy korun na stavbu podalo sdružení firem Strabag, Doprastav a IDS Olomouc. "Strabag přistoupil k několika krokům, aby pana Děripasku maximálně odstavil. Dostali jsme garanci, že nedosáhne na dividendu, čímž zjednodušeně řečeno nedosáhne na žádné finance například z veřejných zakázek," sdělil Mátl.

V Česku existuje podle seznamu zveřejněného firmou Datlab u 17 firem riziko, že jsou napojené na osoby ze sankčních seznamů evropských zemí proti Rusku. U dalších 66 firem je vazba na sankční seznamy Spojených států. Na seznamu jsou kromě Strabagu třeba společnosti ČKD Blansko a Škoda JS. Seznam není úplný, protože řada majitelů firem zůstává skrytá. Firma Datlab ho tak označuje za provizorní.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Strabag

Štítky ČR, Rusko, Rakousko, Ukrajina, stavby, boje, Strabag, Oleg Děripaska, sankce, Česko, vláda, holding, ruská invaze na Ukrajinu, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strabagu, který spoluvlastní ruský oligarcha, se podle firmy sankce netýkají  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.