Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Vystrčil jednal s Wuem o hospodářské spolupráci či kyberbezpečnosti

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes jednal s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem o hospodářské spolupráci či kybernetické bezpečnosti. Zároveň ministrovi předal Stříbrnou medaili předsedy Senátu za to, jak přispěl k rozvoji česko-tchajwanských vztahů a jak se on i celý Tchaj-wan staví k obhajobě demokracie a svobody. Vystrčil to řekl na dnešní tiskové konferenci v Senátu. Odpoledne se Wu setká s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

"Jednali jsme jednak o dalších možnostech vzájemné hospodářské spolupráce, rovněž jsme se dotkli poměrně výrazně kyberbezpečnosti. Dostali jsme i nabídku z tchajwanské strany, abychom případně v těchto věcech docela úzce spolupracovali," řekl Vystrčil.

Wu řekl, že si ocenění od předsedy horní komory velmi váží. Jde pro něj o první návštěvu České republiky. Uvedl, že medaile není pouze pro něj, ale pro tchajwanský lid, který je odvážný a chrání svobodu, demokracii a lidská práva. "Medaile patří také mé zemi, která se snaží účastnit práce mezinárodních organizací," dodal Wu.

Čína, která Tchaj-wan považuje za svou součást, protestovala proti tomu, aby ČR tchajwanské ministry oficiálně přijala. Silně se už loni stavěla proti návštěvě české delegace na Tchaj-wanu. Hrozila politickými i hospodářskými sankcemi. Kritiku zopakovalo čínské velvyslanectví v Praze i v úterý a dnes.

"Nemůžeme podléhat tomu, že musíme žít tak, jak si přejí jiní. Je naší povinností prosazovat svoje názory, svoje pojetí svobody, svoji vůli, svoje pojetí demokracie a vlády práva," řekl Vystrčil. Dnešní setkání je podle něj dokladem toho, že Česko je suverénní a svébytný stát.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Senát

Štítky ČR, Tchaj-wan, diplomacie, senát, ocenění, Wu, Miloš Vystrčil, demokracie, Zdeněk Hřib, ODS, Česká pirátská strana, Senát Parlamentu ČR, Česko, Čína, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vystrčil jednal s Wuem o hospodářské spolupráci či kyberbezpečnosti  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.