Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Mynář zveřejnil video se Zemanem při podpisu svolávací listiny. Usvědčil Hrad z porušování opatření

Kancelář Vratislav Mynář dnes před novináři zveřejnil video, na kterém Zeman údajně podepisuje listinu a podpis komentuje. Na záběru jsou kromě prezidenta čtyři další osoby, mimo jiné kromě Mynáře a Vondráčka také prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský. Podle médií podpisu přihlížela také prezidentova ošetřovatelka. Samotné záběry také usvědčují všechny aktéry z toho, že porušili vládní opatření, když neměli nasazené respirátory na JIP.

Porušení protiepidemických opatření potvrdila také mluvčí ÚVN Jitky Zinke, což kritizovali také někteří opoziční politici, například šéf STAN Vít Rakušan nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek potvrdil, že se již případem začala zabývat hlavní hygienička ministerstva obrany, pod které ÚVN spadá.

Vondráček večer napsal, že si při návštěvě Zemana v nemocnici sundal respirátor, protože mu prezident špatně rozuměl. Jinak se podle svých slov po nemocnici pohyboval s respirátorem.

Vondráčkova návštěva u Zemana vyvolala kritiku i pochyby o jejím průběhu. ÚVN se distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Uvedla, že šéfa dolní komory k Zemanovi na jednotku intenzivní péče přivedl Mynář bez vědomí ošetřujícího lékaře. Vondráček reagoval, že byl přesvědčen o tom, že návštěva byla s nemocnicí konzultovaná. Zdůraznil, že Zemanův zdravotní stav nekomentoval, ale pouze popsal, jak na něho prezident působil a o čem spolu mluvili. Babiš předsedu Sněmovny opakovaně za návštěvu kritizoval.

Někteří politici kritizovali zveřejnění videozáznamu s hospitalizovaným prezidentem. Podle Rakušana je video velice nedůstojné. „Pokud bylo cílem videa potvrdit, že Miloš Zeman má kolem sebe charakterově velmi křivé osoby, tak mohu konstatovat, že byl úkol splněn,“ napsala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zveřejněné informace prezidentovy kanceláře podle předsedy ODS Petra Fialy nic nemění na situaci a dalším postupu. Do 8. listopadu nejsou žádné aktivní kroky prezidenta nezbytné, pro případnou aktivaci článku 66 bude podle něj rozhodující zpráva nemocnice na začátku listopadu.

Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí oznámil, že Zeman podle ÚVN nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je navíc krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech, dodal. Obě parlamentní komory si ještě před případným rozhodnutím o převodu pravomocí vyžádají další zprávu od nemocnice.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury se z videa potvrzuje, že je v tuto chvíli nepřijatelné, aby byl prezident zbaven pravomocí.

Mynář dnes dále uvedl, že ceremoniál k předávání státních vyznamenání bude z 28. října odložen na pozdější termín, pokud prezident nerozhodne jinak.

Média za poslední týden prezidentská kancelář pozvala na Hrad již potřetí. Na první konferenci manželka hlavy státu Ivana Zemanová řekla, že prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky ČR, Zeman, zdraví, Miloš Zeman, Vratislav Mynář, respirátor, Radek Vondráček, Pražský hrad, nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice, Jaroslav Hlinovský, návštěva, Vít Rakušan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

No jo utrpěli vidle do plánu zbavit jej úřadu a tak žvaní. Úzcí spolupracovníci jsou bráni jako rodina a proto roušku nemusí. KOneckonců jakpak to vypadá u Vás v redakci. Taky nosíte roušky. Obávám se že ne, protože"jste očkovaní" jak mi jeden indeligent tvrdil.. že roušku nemusí.. protože je očkován... Tak jak to je, znáte či znají psavci zákony nebo ne.

Pátek, 22. října 2021, 11:50Odpovědět

Mynář zveřejnil video se Zemanem při podpisu svolávací listiny. Usvědčil Hrad z porušování opatření  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.