Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Úřad pro dohled dal návrh na pozastavení činnosti desítek stran

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí podal podnět na pozastavení činnosti a rozpuštění celkem 29 politických subjektů. Většina z nich opakovaně neplnila povinnost předložit úplnou výroční finanční zprávu.

Úřad podal vládě podnět k pozastavení činnosti celkem 26 politických stran a hnutí. „Navržené strany a hnutí opakovaně neodevzdaly výroční finanční zprávu, případně nereagovaly na výzvu Úřadu k odstranění nedostatků nebo doplnění výročních finančních zpráv,“ uvedl vedoucí oddělení kontroly a správního řízení Ivo Kousal.

Vzhledem k tomu, že strany a hnutí byly za porušení těchto povinností sankcionovány nejméně dvakrát, a ani poté nedošlo z jejich strany k nápravě, musely s tímto postupem podle Kousala počítat. Úřad tedy předává věc vládě. Ta následně může Nejvyššímu správnímu soudu podat návrh na pozastavení činnosti zmíněných stran a hnutí.

„Podnět se rovněž týkal rozpuštění tří politických stran a hnutí. Jedná se o další krok, který reaguje na nečinnost již pozastavených stran. Ty ve stanovené lhůtě nesplnily povinnosti, které vedly k pozastavení jejich fungování; konkrétně nepředložily výroční finanční zprávy,“ vysvětlil předseda úřadu Vojtěch Weis.

Úřad dnes ve své tiskové zprávě také informoval, že vládě už dříve podal podnět u 15 stran na pozastavení činnosti a u čtyř subjektů podnět na rozpuštění v souvislosti s nepředložením finanční zprávy za rok 2019. „Tento podnět nicméně vláda dosud neprojednala,“ poznamenala mluvčí úřadu Luisa Divišová. Celkem tak vláda bude vláda posuzovat návrhy na pozastavení činnosti 41 subjektů na rozpuštění sedmi subjektů.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, údh, politika, vláda, politická strana, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad pro dohled dal návrh na pozastavení činnosti desítek stran  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.