Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Spolu a Piráti se STAN chtějí dohodu do 8. listopadu

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) chtějí jednat o vládě tak, aby mohly do 8. listopadu podepsat vládní koaliční smlouvu. Je to výsledek dnešního jednání.

„Dnes jsme se v Poslanecké sněmovny setkali s koalicí Pirátů a starostů, abychom se domluvili na dalším postupu, který povede k vytvoření společné vlády. Zabývali jsme se harmonogramem a jednotlivými kroky, které podnikneme v následujících dnech,“ shrnul předseda ODS Petr Fiala.

Strany chtějí nejprve řešit programové otázky. „Proto jsme se domluvili na vytvoření šesti skupin, které se budou věnovat jednotlivým programovým oblastem. Panuje shoda, aby všechna společná jednání vedla k podepsání společné koaliční smlouvy, kterou bychom chtěli podepsat nejpozději 8. listopadu. V závěru bych rád konstatoval, že jednání byla přátelská, férová a všechny nás naplňují optimismem, že se dokážeme domluvit,“ dodal Fiala.

K dnešnímu jednání se vyjádřila také Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Člověk si velmi rád zvyká na skutečnost, že je jednání přátelské a věcné, protože všem zúčastněným jde o uskutečnění změny," napsala na svůj twitterový profil.

Spolu a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) hned v sobotu večer podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera novinářům řekl, že po volbách oslovil šéfa ODS a lídra koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petra Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě. Nebyla však přijata, opoziční koalice o kabinetu jednají spolu.

Dohromady budou mít ve Sněmovně Spolu a Piráti se STAN 108 mandátů. ANO jich získalo 72.

Ohodnoť článek

Foto Twitter.com/Markéta Pekarová Adamová

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, ODS, Spolu, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, vláda, Petr Fiala, Piráti a Starostové, koalice, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolu a Piráti se STAN chtějí dohodu do 8. listopadu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.