Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Komu jde o práva zvířat? Iniciativa ochránců proklepla z priorit kandidující strany

Jakým subjektům kandidujícím v nadcházejících volbách jde o práva zvířat a komu jsou lhostejná? To ukazuje společný projekt čtyř organizací na ochranu zvířat, které na svých sociálních sítích oznámily, že už znají postoje politických stran ke dvanácti reformním návrhům, které společně připravily. S většinou bodů iniciativy souhlasí SPD, dále také Piráti a STAN a také ANO.

Koho favorizují průzkumy?
Volby do Sněmovny by v září vyhrálo vládní hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta hlasů, těsně za ním by s 23 procenty skončila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Třetí by byla koalice Pirátů a STAN, kterou by volilo 20,5 procenta Čechů. Vyplynulo to z volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Do dolní komory by se podle něj ještě dostalo SPD s 11,5 procenta hlasů. Na pětiprocentní hranici nutné pro zisk sněmovních mandátů by byli komunisté, vládní ČSSD a Přísaha Roberta Šlachty by měly kolem čtyř procent hlasů.

„Češi stále více dokazují, jak moc pro ně ochrana zvířat znamená. Podle průzkumu agentury ppm factum si 91 procent Čechů myslí, že si ochrana zvířat zaslouží pozornost státu a politiků. Postoj stran k ochraně zvířat je jedním z důležitých ukazatelů pro voliče a my jim chceme dát možnost zjistit, která ze stran jim v přístupu k dosažitelným pozitivním změnám bude nejlépe sedět. Většina stran ukázala, že nechce brát ochranu zvířat na lehkou váhu a dotazník vyplnila,“ říká předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka.

Kompletní výsledky jsou k dispozici na webu iniciativy. S dotazníkem byly osloveny strany, které alespoň v jednom z průzkumů uskutečněných od letošního května překročily pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Z těchto uskupení dotazník vyplnila koalice Pirátů a STAN, ANO, SPD a KSČM, naopak zcela ignorovat ochranu zvířat se rozhodli v ČSSD a hnutí Přísaha. Koalice SPOLU vydala jen obecné prohlášení a ke konkrétním návrhům se odmítla vyjádřit.

A na co projekt zjistil? Všechny strany, které poskytly své odpovědi, se shodují na tom, že spolky na ochranu zvířat by měly být zapojeny do správních řízení a že by živočišné potraviny měly být označovány podle způsobu chovu. Naopak jednotný názor nepanuje třeba v otázce ukončení klecových chovů hospodářských zvířat nebo na ukončení přepravy hospodářských zvířat z ČR do zemí mimo EU. 

Ohodnoť článek

Foto Obraz

Štítky volby, zvířata, obraz, práva zvířat, poslanecká sněmovna, ochrana zvířat, ANO 2011, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí, průzkum, koalice, Poslanecká sněmovna ČR, SPOLU, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komu jde o práva zvířat? Iniciativa ochránců proklepla z priorit kandidující strany  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.