Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opozice kritizuje distribuci brožury o prevenci s Babišem. S volbami to nemá nic společného, říká premiér

Koalice ODS, lidovců a TOP 09 Spolu chce o brožuře o onkologické prevenci s fotografií premiéra Andreje Babiše (ANO) jednat odpoledne na sněmovním zdravotnickém výboru. Jde podle ní o zneužití veřejných peněz v předvolební kampani hnutí ANO. Všeobecná zdravotní pojišťovna dnes informovala, že pojišťovny začnou brožuru svým pojištěncům rozesílat ve čtvrtek. Jen největší pojišťovnu publikace stála k 15 milionům korun. Koalice Pirátů a STAN na twitteru oznámila, že se obrátí na soud s žádostí o předběžné opatření, které propagační brožuru zakáže rozesílat. Babiš řekl, že brožuru nepovažuje za součást kampaně, odpoledne chce věc osvětlit poslancům.

Spolu chce zabránit distribuci brožury z veřejných peněz. Její zástupci na tiskové konferenci uvedli, že náklady si má započítat hnutí ANO do výdajů na kampaň před říjnovými sněmovními volbami, nebo ji rozeslat až po hlasování. Hnutí ANO se podle šéfa sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury chová podle svého volebního hesla. "Budu si brát cizí peníze až do roztrhání těla," parafrázoval heslo vládního hnutí. Jaké usnesení sněmovní zdravotní výbor odpoledne přijme, nechtěli zástupci Spolu předjímat. Opozice upozorňuje na to, že do kampaně musejí všechny strany zahrnout všechny náklady na svou propagaci, povolený limit činí 90 milionů korun.

Babiš: S volbami to nemá nic společného

Babiš řekl, že brožura byla jeho nápadem v rámci národního boje proti rakovině. "Je to nejkomplexnější brožura, mluví o statistice a prevenci," uvedl. Dokument podle něj vznikl na úřadu vlády ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví, vyjadřují se v něm největší odborníci. "S volbami to nemá nic společného," řekl Babiš. Nevidí proto důvod, proč by měl brožuru konzultovat například s Úřadem pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. "To, co vykládá opozice, je nesmysl. Já jim to rád odpoledne vysvětlím, oni nevymysleli nikdy nic," řekl premiér.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) byla brožura připravována od loňského podzimu s cílem podpořit onkologickou prevenci. "Primárně je brožura odborná, to, že ji zaštítí ministr zdravotnictví, je standardem," uvedl na plénu Sněmovny. Snímek Babiše je podle něj na poslední straně jako fotografie iniciátora celé akce. Rozhodně podle něj jde o odbornou publikaci, nikoli politickou prezentaci. "Není to žádná předvolební brožura," prohlásil na sněmovním plénu Vojtěch. Jak uvedl, může promluvit se zdravotními pojišťovnami, kdy se má vydat. Brožura má podle ministra reagovat na to, že lidé během epidemie covidu-19 méně chodili na preventivní vyšetření. Někteří onkologové zaznamenali případy, kdy pacienti přicházeli v důsledku epidemie s onkologickým onemocněním pozdě, a měli tak menší naději na uzdravení. V zhruba padesátistránkové brožuře se mají lidé dozvědět, jak mohou předcházet těmto vážným onemocněním.

Téma vnesl na sněmovní plénum předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Mluvil o skandálu se zneužitím peněz na zdravotnictví na volební kampaň a o "dalším projevu agrofertizace České republiky".

Všechny zdravotní pojišťovny se ve společném memorandu s ministerstvem zdravotnictví a úřadem vlády zavázaly ke zlepšení informovanosti pojištěnců o prevenci a možnostech včasného záchytu onkologických onemocnění. Úřad vlády a ministerstvo zajistily vznik edukační brožury, pojišťovny pak mají na starosti její distribuci. Podobu brožury na posledním jednání kritizovala část členů správní rady VZP. Některým radním vadilo to, že v materiálu jsou snímky premiéra Babiše a Vojtěcha. Místopředseda správní rady Bohuslav Svoboda (ODS) tehdy uvedl, že medicína není politika a do materiálu nepatří fotografie politiků, kteří tam nic neříkají, jen tam figurují.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VZP

Štítky ČR, zdraví, pojišťovny, opozice, Babiš, onkologie, Andrej Babiš, prevence, ANO 2011, peníze, volby, ODS, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, TOP 09, Starostové a nezávislí, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Beránek

Je to čistá opoziční závist. Pan Babiš je vynikající epidemiolog, bravurně zvládl několik vln koronáče sám bez krizového štábu, zemřelo jen 30000 lidí, nebýt jeho je republika poloprázdná. Koncem roku u sebe zjistil podezřezení na onkologický nález a během měsíce se po večerech prostudoval na předního onkologa, aby si hned vzápětí uvědomil, že stavět traumacentrum na kterém spousta odborníků pracovala několik let je blbost a bude lepší postavit onkologické centrum, on to všechno zařídí razdva, přepracuje PD, vyřídí stavební povolení a pak to pod dohledem jeho a Havlíčka nějaká firma transparentně postaví. V té době bude samozřejmě zadarmo nadále skvělým způsobem řídit stát jako firmu. A vy, místo abyste byli šťastni, že žijete v epoše takového velikána, mu furt jen nadáváte do estébáků, lhářů, zlodějů a bůhvíčeho ještě, styďte se. Jen se trochu bojím co se bude dít až se mu začne zdát že začíná hůře vidět nebo slyšet....?

Středa, 15. září 2021, 17:06Odpovědět

Opozice kritizuje distribuci brožury o prevenci s Babišem. S volbami to nemá nic společného, říká premiér  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.