Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Středoškoláci si 20. a 21. září vyzkouší sněmovní volby. Zatím se přihlásily skoro tři stovky škol

Studenti gymnázií, středních odborných škol a učilišť ve věku od 15 let si budou moci 20. a 21. září vyzkoušet simulované volby do Poslanecké sněmovny. Vybírat budou z politických stran, hnutí a koalic, které reálně kandidují v říjnových sněmovních volbách. Ke Studentským volbám, které od roku 2010 pořádá společnost Člověk v tísni, se zatím přihlásilo 283 škol, informovali organizátoři v dnešní tiskové zprávě.

Cílem Studentských voleb je přiblížit mladým lidem principy demokracie a seznámit je s volebním systémem, volebními programy i kandidátkami jednotlivých subjektů. „Průzkumy potvrzují, že hlasování 'nanečisto' má pozitivní dopad na zvýšení účasti prvovoličů ve skutečných volbách," uvedl ředitel vzdělávacího programu JSNS (dříve Jeden svět na školách) Karel Strachota, který projekt Studentské volby před 11 lety inicioval.

Školní volby budou napodobovat ty opravdové. Organizaci zajišťují volební komise složené ze studentů, pracujících pod dozorem pedagoga. Krajské a celorepublikové výsledky zpracuje sociologická agentura Kantar Millward Brown. Zveřejněny by měly být 21. září vpodvečer.

V České republice mohou volit lidé po dovršení 18 let, stejně jako v naprosté většině dalších zemí. Do Studentských voleb se mohou zapojit lidé už od 15 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, školy, sněmovna, střední, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Člověk v tísni, Karel Strachota, Jeden svět, KANTAR CZ s.r.o., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci si 20. a 21. září vyzkouší sněmovní volby. Zatím se přihlásily skoro tři stovky škol  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.