Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda: Žáci jedné školy budou moct na plavání bez testů. Sport je možný bez rozestupu 1,5 metru

Na společné plavání budou moct děti z jedné školy od pondělí 13. září bez testů, při sportu pak nebudou muset dodržovat rozestup 1,5 metru. O úpravě opatření ministerstva zdravotnictví dnes rozhodla vláda. Informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie.

Obecně pro návštěvu bazénů platí podmínka předložení negativního testu na covid-19 či dokladu o očkování proti nemoci nebo o jejím prodělání.

V novém opatření stojí, že podmínky prokázání bezinfekčnosti se nebudou vyžadovat v případě plavání v rámci vzdělávání ve školách, kdy jsou v uvedených prostorách přítomni pouze žáci jedné školy nebo je dozorující osoby nebo pokud provozovatel zajistí oddělení prostor tak, aby žáci každé jedné školy používali jiné prostory,

V upraveném opatření také stojí, že pravidlo rozestupu 1,5 metru v případě skupinových lekcí neplatí, jde-li o osoby z jedné domácnosti nebo žáky jedné školy nebo je dozorující osoby.

Snaha o náhradu kurzů 

Školní plavání je na prvním stupni základních škol povinné. Děti mezi první a pátou třídou mají absolvovat aspoň 40 hodin, o způsobu zařazení plavání do ročníků a rozvrhů rozhodují ředitelé jednotlivých škol. Ministerstvo školství ve spolupráci s plaveckými školami a provozovateli bazénů už dříve doporučilo, aby se školy nyní snažily žákům nahradit i plavecké kurzy, o které přišli loni kvůli epidemii covidu-19.

Na nutnost testování dětí pro školní plavání upozornila na jednání sněmovního výboru ve středu poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní už školy tento týden s výukou plavání začaly, ale nemají informace, co bude dál. Nyní mají žáci testy na covid-19 ze škol, preventivní testování tam ale skončilo čtvrtečním kolem.

Preventivní testy lidé potřebují jako prokázání bezinfekčnosti například pro návštěvu kulturních či sportovních akcí i pro využití některých služeb. Testovat se nemusí ti, kteří mají dokončené očkování nebo před ne víc než 180 dny prodělali nemoc covid-19. Očkovat se mohou děti od 12 let.

Ohodnoť článek

Štítky vláda, koronavirus, covid, školy, plavání, COVID-19, Strakova akademie, Kateřina Valachová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda: Žáci jedné školy budou moct na plavání bez testů. Sport je možný bez rozestupu 1,5 metru  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.