Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Průměrná délka civilních i trestních řízení u obvodních soudů loni vzrostla

Průměrná délka civilních řízení u okresních soudů loni vzrostla z 263 na 281 dní. Déle tam trvala i trestní řízení, namísto 195 dní průměrně 201. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti.

Pandemie covidu-19 měla podle ministerstva vliv na to, že v mnoha soudních agendách došlo k poklesu počtu nových věcí. "Citelný je pokles v civilní i opatrovnické agendě. V trestní agendě došlo k poklesu méně závažných trestných činů. Naopak došlo k nárůstu v agendě elektronického platebního rozkazu, kdy soudy v roce 2020 obdržely o 16 procent věcí více než v roce 2019," popsala v úvodu statistické ročenky ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Ministryně připustila, že české soudnictví má nedostatky v oblasti on-line dostupnosti informací, například pokud jde o jejich dostupnost lidem se zrakovým či sluchovým postižením.

Co se týče délky řízení, Benešová upozornila, že při srovnání délky sporných civilních a obchodních věcí u soudů prvních stupňů zaujímá Česko šestou příčku z 27 států Evropské unie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, právo, justice, 2020, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Marie Benešová, pandemie covidu-19, ANO 2011, Evropská unie, Česko, trestní řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná délka civilních i trestních řízení u obvodních soudů loni vzrostla  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.