Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Deník N žaluje Zemanovu kancelář, protože neposkytuje informace některým médiím

Deník N podal žalobu na Kancelář prezidenta republiky (KPR) kvůli tomu, že od konce května odmítá poskytovat informace některým médiím. V prohlášení na svém webu dnes list uvedl, že prezidentská kancelář je úřad jako každý jiný a nemůže si vybírat, zda bude plnit své povinnosti a dodržovat zákony. Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček napsal, že mu krok deníku "nestojí za jednu jedinou reakci".

KPR koncem května své rozhodnutí přestat poskytovat jakékoliv informace některým médiím zdůvodnila bojem proti dezinformacím. Opatření se týká týdeníku Respekt, serverů Seznam Zprávy a Deník N a pořadů České televize 168 hodin a Reportéři ČT. Kancléř Vratislav Mynář uvedl, že některá média se snaží "neseriózním a nestandardním způsobem získávat informace od pracovníků KPR". Zástupci dotčených médií tehdy rozhodnutí Hradu odmítli.

Deník N dnes uvedl, že na kancelář prezidenta Miloše Zemana podal správní žalobu. "Podle nás postupovala nezákonně, když se rozhodla vybraným médiím včetně Deníku N neodpovídat na otázky," stojí v prohlášení. Odpovídat médiím bez diskriminace na dotazy je povinností každého úřadu, uvedl list. "Občané mají právo být informováni o počínání státu a média jsou tu od toho, aby státní moc kontrolovala," doplnil.

Představitelé Deníku N dodali, že rolí médií není se s úřady soudit, avšak květnové rozhodnutí KPR je natolik závažné, že bylo třeba učinit výjimku. "Žalobou nesledujeme jen zájem Deníku N. Jsme přesvědčení, že hranice toho, co si úřady smí a nesmí ve vztahu k médiím dovolit, musí stanovit soud," zdůvodnil Deník N žalobu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miloš Zeman - prezident České republiky

Štítky ČR, Zeman, média, právo, Deník N, Kancelář prezidenta republiky, Miloš Zeman, žaloba, Jiří Ovčáček, Pražský hrad, Vratislav Mynář, Česká televize, Respekt, Seznam Zprávy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

S chutí bych se přidal... Dzp.

Čtvrtek, 5. srpna 2021, 11:17Odpovědět

Deník N žaluje Zemanovu kancelář, protože neposkytuje informace některým médiím  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.