Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Noc jako v cele a přísná izolace. Cyklista Michael Kukrle prochází před olympijským závodem těžkou zkouškou

Daleko k ideální přípravě a typické olympijské atmosféře má zatím pobyt v Japonsku pro některé účastníky her z České republiky. Do Tokia letěl neblaze proslulým charterovým spojem také rodák z Mohelnice, cyklista Michael Kukrle. Jako blízký kontakt nakaženého zažívá nepříjemné chvíle v přísné izolaci.

Českým sportem hýbe v současnosti kauza nakažených sportovců a členů realizačního týmu, kteří do Tokia zamířili letem speciálně vyhrazeným pro část olympijské výpravy. Jenže při nedůsledném dodržování pravidel se zřejmě během třináctihodinového letu nakazilo šest cestujících z letadla onemocněním covid-19.

Naopak s důsledností po zjištění problému zareagovali japonští pořadatelé, kteří chtějí maximálně omezit jakoukoliv možnost šíření nákazy. Izolace či karanténa dopadla desítky českých sportovců a členů realizačního týmu. A také na cyklisty včetně Michaela Kukrleho. Během náročného pondělního výšlapu na ikonickou horu Fudži zářil i přes dřinu a vedro český tým úsměvy, situace se ale na konci týdne změnila.


„Zdravím vás z izolace. I přesto, že žádný z mých testů nebyl pozitivní, tak se mnou Japonci jednají, jako bych byl nemocný,“ pozdravil fanoušky na sociálních sítích skleslým hlasem šestadvacetiletý závodník, jehož kolega z reprezentace Michal Schlegel měl ve čtvrtek pozitivní covidový test.

Michael Kukrle i další členové výpravy pak zažili noc, která jim na psychické ani fyzické pohodě nepřidala. „V osm večer se organizátoři rozmysleli, že si máme všechno sbalit, a že za hodinu pojedeme někam na testy. Pak že se uvidí, co s námi udělají. V devět jsem byl nachystaný, ale přesní nebyli, vyjížděli jsme až před desátou a pak jsme dvě hodiny cestovali,“ vyprávěl český cyklista a pokračoval: „Čekali jsme na odběr a výsledky v takovém pokoji, jestli to tak jde vůbec nazvat. Přirovnal bych to asi k místnosti na záchytce. Na výsledek jsme čekali do čtyř do rána.“

PCR testy neprokázaly u dalších členů cyklistického týmu nákazu a sportovci mohli vyrazit na cestu do hotelu. „Před testem jsme ještě z aut museli vyložit všechny věci včetně kol, po testech jsme je do stejných aut zase vrátili,“ zmínil jezdec královehradecké stáje Elkov-Kasper.

Náhradní ubytování mimo olympijskou vesnici svými podmínkami reprezentanty nepotěšilo. „Dali nás na kuřácké pokoje, od šesti do deseti jsem se v tom smradlavém pokoji nějak vyspal. Pak jsme se šli domluvit, jestli by nám dali alespoň ne tak zakouřené pokoje,“ popisoval útrapy zahajovacího dne her vedoucí muž českého poháru. Jeden z vrcholů atmosféry her, slavnostní nástup na tokijském stadionu, je pro izolované sportovce tabu.

Nyní Kukrlemu a jeho zbývajícímu kolegovi z týmu Zdeňku Štybarovi nezbývá než na pokoji trénovat na cyklistickém trenažéru a doufat, že organizátoři umožní blízkým kontaktům startovat v závodě. Cyklisté mají do akce vyrazit už v sobotu. „Moc se těším na první olympijský start, i když poslední dva dny příprava ideální moc nebyla,“ konstatoval s trpkým úsměvem Michael Kukrle.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook - Český svaz cyklistiky a Michael Kukrle

Štítky Sport, olympijské hry, cyklistika, opatření, covid-19, PCR test, cyklista, Michael Kukrle, Tokio, Japonsko, Česko, Mohelnice, Zdeněk Štybar, Michal Schlegel, Fudži

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc jako v cele a přísná izolace. Cyklista Michael Kukrle prochází před olympijským závodem těžkou zkouškou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.