Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Republikový výbor ANO by měl kandidátky schvalovat za dva týdny

Republikový výbor hnutí ANO by měl o kandidátních listinách pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny rozhodovat ve středu 28. července. Informaci dnes ČTK potvrdil předseda Sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček s tím, že v tuto chvíli jde o nejnovější informaci.

O návrzích kandidátních listin rozhodovaly regionální sněmy, potvrdit je ale musí celorepublikové vedení hnutí. Zahájit oficiálně kampaň by ANO mělo v září.

Ve středních Čechách by hnutí měl vést do voleb jeho předseda a premiér Andrej Babiš. Dříve uvedl, že nominaci na středočeského lídra považuje za logickou, protože v kraji kandidoval i dříve.

V médiích se ale spekulovalo o tom, že Babiš by mohl kandidovat v Ústeckém kraji proti předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi. Aktuálně se počítá s tím, že by na severu Čech měl kandidátku ANO vést ministr životního prostředí a místopředseda hnutí Richard Brabec.

V Jihomoravském kraji by podle rozhodnutí regionálního sněmu měla být v čele listiny vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová, v Jihočeském by to mohl být vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. V Královéhradeckém kraji patrně kandidátku povede ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. V Praze by lídrem měl být poslanec Patrik Nacher, v Plzeňském kraji jeden ze zakládajících členů hnutí, poslanec Jan Volný.

Kandidátku ve Zlínském kraji nejspíš povede z první pozice Vondráček. Lídrem byl i před čtyřmi lety. Jedničkou na Vysočině bude zřejmě krajský zastupitel a bývalý náměstek hejtmana Martin Kukla, mezi kandidáty chybí šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Moravskoslezským lídrem kandidátky bude znovu Ivo Vondrák. Současný hejtman a poslanec přitom v minulosti uvedl, že o funkci poslance už se ucházet nechce. Ke změně názoru ho ale přiměli delegáti. V Pardubickém kraji by kandidátku měl vést poslanec Martin Kolovratník, v Karlovarském poslankyně a bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, v Olomouckém poslanec a bývalý hejtman Ladislav Okleštěk.

Zatím není jasné, kdo by měl vést kandidátku v Libereckém kraji. Pekař Jiří Bláha, který byl v čele před čtyřmi lety, znovu do Sněmovny kandidovat nebude.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, sněmovna, ANO, ANO 2011, Radek Vondráček, Poslanecká sněmovna ČR, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Andrej Babiš, Ivan Bartoš, Česká pirátská strana, Richard Brabec, Alena Schillerová, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Republikový výbor ANO by měl kandidátky schvalovat za dva týdny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.