Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Asociace: Zrušení hrazených testů může být překážkou pro návštěvu restaurací

Zrušení hrazených testů na covid-19 může být podle Asociace restauratérů APRON překážkou pro návštěvu gastronomických zařízení. Lidé se po znovuotevření podniků kvůli současným opatřením, mezi které patří povinnost mít negativní test na koronavirus, nevrátili v takovém počtu, aby se provozovatelé restaurací dostali na tržby roku 2019, tedy doby před vypuknutím pandemie. Na dotaz to dnes uvedla výkonná ředitelka APRON Kateřina Holnová.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po pondělním jednáním vlády uvedl, že od 1. září by nemusely být už z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus. Shodla se na tom podle něj i Rada vlády pro zdravotní rizika. "Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval," řekl. Pro systém je to podle něj efektivnější možnost, neboť se jedná o jednorázovou úhradu očkování proti stabilní úhradě testů. Momentálně jsou z veřejného pojištění hrazeny dva PCR testy měsíčně, antigenní test na náklady pojišťovny mohou lidé podstoupit jednou za sedm dní.

"Domníváme se, že jakákoliv překážka, čímž mohou být další výdaje na testování v případě zrušení testů zdarma, se stává bariérou pro návštěvu gastronomických zařízení. Již jsme to zaznamenali, když bylo možné gastronomické provozy otevřít po téměř šesti měsících, tak lidé z důvodu prokazování se testy restaurace nezačali navštěvovat masivněji, abychom zaznamenali návrat k tržbám roku 2019," řekla Holnová.

Lidé mohli do začátku prázdnin pro návštěvu restaurací podle Holnové využít test, který museli povinně každý týden podstoupit v zaměstnání. Testování ve firmách, ale skončilo a i v tomto případě je podle Holnové otázka, jak se zákazníci budou nyní chovat. Vojtěch dříve uvedl, že plošné testování v podnicích a na úřadech by vláda obnovila zřejmě ve chvíli, kdy by počet potvrzených případů koronaviru za sedm dní stoupl na 25 na 100 tisíc obyvatel. V ČR je momentálně podle dat ministerstva zdravotnictví 14 nakažených na 100 tisíc lidí.

Ve stravovacích provozech se nyní mohou usadit jen hosté, kteří mají negativní antigenní test na koronavirus ne starší než 72 hodin nebo negativní PCR test absolvovaný nejdéle před sedmi dny. Výjimku mají lidé s dokončeným očkováním a ti, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních 180 dnech. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Mezi stoly musejí být odstupy, aby cizí hosté od sebe seděli minimálně ve vzdálenosti 1,5 metru.

Tržby restaurací jsou podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) o 20 až 30 procent nižší proti době před krizí. Lidé se rychleji vracejí do podniků v turisticky oblíbených místech, nejhůře jsou na tom stravovací provozy ve městech, řekl dříve restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv VARS

Štítky ČR, restaurace, vláda, koronavirus, testování, COVID-19, návštěva, Adam Vojtěch, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šimon Plánička

Janyška, Janyška... teorie z 80.let. Nemyslíte, že pokud by za něco stála, tak by se vyučovala? Už jen to, že jste na konci napsal, že věda stojí na mylných základech... Už to mi stačí, abych se tou teorií ani nezabýval. Věda totiž stojí na důkazech, které vzešly z opakovaných testů. Plus píšete ve vašem bodě 7, že naše imunita zabije vir během jedné hodiny. Hádám, že nejste doktor, stejně jako já, ale podle tohoto bodu bych měl být po prvním příznaku horečky do hodiny zcela zdravý. Žijte si dále ve svém světě vaší teorie (pls.. že to není stylem... Bůh nás stvořil). BTW.. co vím já, tak horečka je dobrá, že se díky vyšší teplotě viry tak nemnoží a tím je to pro imunitní systém jednodušší. Takže né "startovač", ale opora v již vedené bitvě.

Úterý, 20. července 2021, 15:19Odpovědět

Karel Janyška

Plánička, Plánička. Co je to teorie spontánního řádu a kompozitivní teorie ? Dzp.

Úterý, 20. července 2021, 14:49Odpovědět

Šimon Plánička

Jo, a copak Janička, tedy Janyška. Lol

Úterý, 20. července 2021, 14:39Odpovědět

Šimon Plánička

Tak mu jí měli hodit za literaturu, protože tam se to hodí, jako hrnec na prdel.

Úterý, 20. července 2021, 14:37Odpovědět

Karel Janyška

Plánička, Plánička, jste poleten, jako všichni popletové světa. Musíte k autobigrafii mistra Hayeka. Za ekonomii mu dali tzv. nobelovku proto, že neměli žáfný univerzální obor. Teorie spontánního řádu platí úplně všude a pro veškerenstvo. Nejen živé... Dzp.

Úterý, 20. července 2021, 14:24Odpovědět

Šimon Plánička

Lol, nobelovka za EKONOMII...(navíc sdílená) *clap* *clap* ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? A prý největší vědění lidstva. ????

Úterý, 20. července 2021, 13:38Odpovědět

Karel Janyška

ROK A PŮL TO DO VÁS O COVIDU-19 HUČÍM A VY NIC.

1.Podstatou všeho vědění je ryze vědecká a univerzální teorie spontánního řádu, ze kterého všechno pochází a čím je uspořádáváno. F.A.Hayek má za ni Nobelovu cenu už od roku 1974, viz jeho autobiografie. Je to nejvyšší vědění lidstva vůbec a už navždy.

2.První živá buňka a lidské tělo jsou tedy spontánním řádem také, jinak by nebyly a nežily.

3.Coronaviry jsou tu odpradávna a jsou replikací spontánního řádu zvířecího viru na spontánní řád lidského těla.

4.Coronavirům se lze ubránit velmi jednoduše, okamžitou aktivací imunitního systému, který jsou sebezáchovné, sebepořádací a seberegulační vlastnosti a účinky spontánního řádu lidského těla.

5.Aktivace imunitního systému však musí být provedena okamžitě po napadení, neboť s málo namnoženými viry si imunitní systém lehce poradí dříve, než by se namnožily a člověk onemocněl. Za moment napadení považujeme jakýkoliv pocit nachlazení, ne vraždící příznaky. To je už nevyléčitelná nemoc.

6.Přirozeným aktivátorem imunitního systému je normálně horečka, ale v případě coronaviru je to už pozdě. Proto teplotu těla zajistíme uměle jeho ohřátím zvenčí, stačí oblečením nebo přikrytím.

7.Testování napadení člověka covidem-19 je zcela zbytečné, drahé, nepřesné a zavádějící. Covid-19 je v těle zjištěn a za hodinu může být po něm, když je imunitní systém náhodně aktivován. Naopak. Test je negativní a za hodinu může být člověk nakažen a zdravotnická mašinerie ho považuje za nenakaženého.

8.Musíme tedy k sebeobraně člověka na základě jeho vlastních pocitů a to tak, že v době covidové budeme všechno co se nachlazení podobá považovat za covid. To je ovšem lidem bezpodmínečně nutno sdělovat dnes a denně ve sdělovacích prostředcích, zejména televizích. Nevědí o tom nic, vůbec nic. Ostatně stejně jako vy. Mrtví lékaři na covid-19 jsou toho důkazem.

9.Po tomto zjištěni, než bude vyvinuta jiné metoda, mám na mysli například bonbony s obsahem aktivátoru imunitního systému, člověk musí okamžitě, tedy ihned a bez vyjímek, provést to, co sděleno. Za hodinu až tři příjemného ohřívání těla bez jakýchkoliv léků je po všem, pokud byl zodpovědný a poctivý.

10.Tyto moje poznatky odvozené z teorie spontánního řádu a jeho replikací potvrzují čím dále, tím více poslední výsledky vědeckého bádání ze špičkových světových laboratoří. Bohužel však vědci k nim došli pokustónstvím a ne exaktním postupem, odvozeným od znalosti teorie spontánního řádu. O této teorii nemají dokonce ani tušení.

F.A.Hayek, myslitel myslitelů: "Vědec, který nebádá se znalostí teorie spontánního řádu, není hoden svého platu". Plně s jeho výroky a ryze vědeckými závěry souhlasím. Proto vím co vím, mimo jiné také to, že věda stojí na mylných základech, řečeno s mistrem... Dzp.

Středa, 14. července 2021, 08:56Odpovědět

Asociace: Zrušení hrazených testů může být překážkou pro návštěvu restaurací  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.