Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Část Česka zasáhly silné bouře, na Písecku usmrtil strom dva lidi

Vysočinu a Písecko zasáhly dnes pozdě odpoledne extrémně silné bouře s přívalovými srážkami, kroupami o průměru až pět centimetrů a nárazy větru. V Čížové na Písecku spadl strom na auto, zabil dva lidi. Podobné bouře se ojediněle mohou vyskytnout i v dalších částech jižních Čech a také v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro tyto části země vydal výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí.

Silná bouřka doprovázená vydatnými srážkami se navečer prohnala také přes Plzeňský kraj. Hasiči zasahovali zatím asi u desítky případů, zejména na Klatovsku. Nejčastěji čerpali vodu a odstraňovali vyvrácené nebo popadané stromy, vyplývá z webu zaznamenávajícího jejich aktuální ukončené zásahy. Na Klatovsku a na Plzeňsku je v důsledku bouře přerušený provoz na dvou železničních tratích. Rovněž pro část Plzeňského kraje a také některé okresy ve středních Čechách platí do 21:30 výstraha ČHMÚ s vysokým stupněm nebezpečí.

Meteorologové již dříve upozorňovali, že část republiky od jihu Čech přes Vysočinu a východní Čechy mohou během odpoledne a večera ojediněle zasáhnout extrémně silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, nárazy větru o rychlosti 100 kilometrů za hodinu a velkými kroupami. Ve zbytku země hrozí velmi silné bouřky s výjimkou Karlovarského a Ústeckého kraje, kde mají být bouřky a s nimi spojené nebezpečné jevy o něco slabší. Po intenzivních deštích se mohou rozvodnit některé menší řeky a potoky, větší nebezpečí záplav bude v Čechách.

"Dnes odpoledne a večer a v noci na pátek se na většině našeho území od jihozápadu vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které budou místy silné až velmi silné s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, kroupami i větších rozměrů a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině. V jižních a východních Čechách a na Vysočině navíc nelze během dnešního odpoledne a večera vyloučit ani ojedinělý výskyt extrémně silných bouřek s velkými kroupami a nárazy větru kolem 100 kilometrů za hodinu," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Během noci by měla bouřková činnost slábnout, na Moravě a ve Slezsku se silné bouřky mohou výjimečně vyskytnout ještě v pátek odpoledne a večer.

V oblastech, kde se čekají silné až velmi silné bouřky, mohou přechodně prudce stoupnout hladiny zejména na menších tocích, a to na úroveň prvního nebo druhého povodňového stupně. "V případě extrémně silných bouřek nelze ojediněle vyloučit vzestup ke třetímu stupni povodňové aktivity," dodali meteorologové.

Povodňová pohotovost, kdy se voda v řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny, platí pro Prahu, Jihočeský, Plzeňský, Pardubický kraj a Kraj Vysočina stejně jako pro část Středočeského a Královéhradeckého kraje. V pátek ráno tyto regiony přejdou až do odvolání na nižší stupeň čili povodňovou bdělost, která se ode dnešního odpoledne vztahuje i na všechny moravské kraje, Liberecký kraj, část Královéhradeckého a Středočeského kraje.

Dnes platila také výstraha meteorologů před vedry. Na východě Česka padlo několik teplotních rekordů.

Jihočeský kraj

U Čížové na Písecku spadl strom na osobní auto a zabil dva lidi. Podle prvotních informací nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě údajně byly i dvě děti, které utrpěly zranění. Záchranáři je převezli do písecké nemocnice. Novinářům to řekla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová. Podle ní dětem nabídli úkryt ve voze právě lidé, kteří nakonec nepřežili.

"Okolnosti této dopravní nehody jsou tragické. Na místě jsme zjistili, že muž a žena, kteří při nehodě přišli o život, zastavili a nabídli pomoc dětem, které se i s rodiči schovávali před bouří. Děti nastoupily, rodiče zůstali venku a za pár minut spadl na auto strom," uvedla Schwarzová.

Silná bouřka v okolí Čížové podle ní způsobila pád několika stromů. Dodala, že následky počasí komplikují provoz na řadě jihočeských silnic. Například v centru Českých Budějovic hasiči odstraňovali popadané větve. Od 17:30 měli kvůli bouřce zatím 40 výjezdů. "Nejzasaženější je Písecko a Českobudějovicko," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Plzeňský kraj

Silná bouřka doprovázená vydatnými srážkami se dnes navečer prohnala přes Plzeňský kraj. Hasiči zasahovali zatím u 90 případů, zejména na Klatovsku, jižním Plzeňsku, Rokycansku či Domažlicku, řekl jejich krajský mluvčí Petr Poncar. Na Klatovsku a na Plzeňsku byl v důsledku bouře přerušený provoz na dvou železničních tratích, řekla ČTK Nela Friebová ze Správy železnic. Na úseku mezi Klatovy a Švihovem byl provoz s omezením rychlosti obnoven, uvedla.

Provoz je zastavený ještě mezi Starým Plzencem a Blovicemi na jižním Plzeňsku kvůli popadaným stromům v kolejišti. Mezi Klatovy a Švihovem byla po bouřce zaplavená trať, řekla. Obě události se staly kolem 18:00.

Hasiči pracují po celém kraji a odstraňují následky bouře. "Jde o popadané stromy, zaplavené sklepy, laguny, ucpané propustky, vodu valící se z polí a tak dále," shrnul Poncar. Například v Rokycanech čerpají hasiči vodu z laguny v jedné z ulic na okraji města.

Mezi 17:00 a 18:00 zaznamenaly největší srážky v Plzeňském kraji stanice Českého hydrometeorologického ústavu na Klatovsku a Plzeňsku. Během hodiny spadlo nejvíc srážek v Nezvěsticích jižně od Plzně, kde napršelo 22,8 milimetru vody za hodinu, v Klatovech spadlo 20,8 milimetru a v Chudenicích na Klatovsku 16,7 milimetru srážek za hodinu. O hodinu později byly nejvydatnější srážky v Terešově na Rokycansku, kde spadlo 23,9 milimetru během jedné hodiny, ve Strašicích na Rokycansku 23,7 milimetru a v brdském Borovnu 23,3 milimetru srážek během jedné hodiny.

Středočeský kraj

Středočeským hasičům dnes přibylo výjezdů kvůli bouřce, zasahovali hlavně na Příbramsku. Nejčastěji odstraňovali stromy spadlé na silnice nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů. V Příbrami museli také odčerpávat vodu ze zaplaveného parkoviště. Do večera hasiči v regionu zaznamenali do 25 případů souvisejících s počasím, z toho více než polovinu v okrese Příbram, řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.

V Příbrami hasiče zaměstnala hlavně laguna, která se vytvořila na parkovišti před lékárnou v Husově ulici. Vodu museli odčerpávat. Horší situace byla večer také v okrese Praha-východ a na Mladoboleslavsku. Například v Říčanech u Prahy auta obtížně projížděla podjezd pod železniční tratí, vozovka tam byla také zaplavená.

Kraj Vysočina

Při bouřkách, které v podvečer přešly přes část Vysočiny, někde za hodinu napršelo přes 20 litrů na čtvereční metr. Nejvíc deště bylo na Jihlavsku a Žďársku. Hasiči evidují od 16:00 v souvislosti s počasím 17 výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu a krajských hasičů.

V Brtnici na Jihlavsku napršelo 22 litrů na čtvereční metr, v Kadově na Žďársku to bylo 23 litrů a v Počátkách na Pelhřimovsku ještě o litr víc. Vodu museli na Jihlavsku čerpat v Kamenici. Za Stonařovem směrem na Brtnici zanesla bouře na silnici bahno a kameny. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové zůstala silnice s opatrností průjezdná.

Ve Fryšavě pod Žákovou horou na Žďársku museli hasiči čerpat vodu se zaplavené garáže. Přímo ve Žďáru nad Sázavou kontrolovali odtoky kanalizace. Stromy odstraňovali například ve Starém Telečkově nebo v Novém Městě na Moravě.

Meteorologové dnes varovali před extrémními bouřkami s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, nárazy větru o rychlosti 100 kilometrů za hodinu a velkými kroupami hlavně na jihu Čech, Vysočině a v Pardubickém kraji. Výstraha před extrémně silnými bouřkami platí do půlnoci. Velmi silné bouřky ale mohou být až do pátečního rána.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto čtenáři Drbny

Štítky bouřka, déšť, hasiči, počasí, strom, Česko, Kraj Vysočina, okres Písek, Český hydrometeorologický ústav, Plzeňský kraj, okres Klatovy, silnice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část Česka zasáhly silné bouře, na Písecku usmrtil strom dva lidi  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.