Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Pro maturanty dnes začíná mimořádný termín didaktických testů

Pro maturanty, kteří se v květnu kvůli nemoci či karanténě nemohli zúčastnit didaktických testů nebo u testů neuspěli, začíná dnes mimořádný termín zkoušky. Přihlásilo se k němu 10.929 středoškoláků, z nichž 94 procent si chce opravit předešlý výsledek. Testy budou psát v 99 školách, které určil Cermat. Dnes bude test z matematiky a angličtiny, ve čtvrtek z češtiny a v pátek z dalších cizích jazyků a nepovinné těžší matematiky.

O mimořádném termínu maturit rozhodl ministr školství Robert Plaga (za ANO) v březnu v reakci na epidemii covidu-19 a dlouhotrvající výuku na dálku. Jde o jedno z opatření, které měly maturantům v nestandardní situaci ulevit. Ministerstvo kromě toho také pro letošní rok prodloužilo čas u didaktických testů nebo zrušilo povinnost slohů a ústní zkoušky z jazyků.

Neúspěšnost u maturitních testů v květnu podle Cermatu meziročně klesla z 17,7 na 11,2 procenta. Z celkového počtu 68.613 maturantů, kteří dělali zkoušku poprvé, jich test nezvládlo 7708. Při započtení maturantů, kteří se přihlásili ke zkoušce poněkolikáté, jich neuspělo 10 576. Přihlásit se k dnešnímu opravnému termínu rozhodlo 10 307 maturantů. Pro 642 studentů jde o náhradní termín. Někteří budou skládat zároveň opravnou i náhradní zkoušku.

Řádný termín didaktických testů se konal 24. až 26. května. Mohli je skládat všichni žáci posledního ročníku, kteří prospěli v prvním pololetí aktuálního školního roku. Testy nemuseli psát studenti zdravotnických a sociálních oborů, kteří kvůli epidemii covidu-19 pomáhali v nemocnicích a domovech seniorů.

Výsledky z mimořádného termínu dostanou ředitelé škol od Cermatu 19. července, maturanti by se je měli dovědět nejpozději následující den.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, střední, maturity, CERMAT, Robert Plaga, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro maturanty dnes začíná mimořádný termín didaktických testů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.