Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

ANO podle opozice zrušilo párování omluvených poslanců

Hnutí ANO podle poslanců Pirátů a STAN zrušilo tzv. párování opozičních poslanců, kdy za omluveného zákonodárce nedorazí některý poslanec vládní strany, aby zůstal zachován poměr hlasů. Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) to označil za mimořádně podpásové, spojuje to s chystaným hlasováním o učitelské novele.

Učitelskou novelu, podle níž by pedagogové měli nárok na plat ve výši 130 procent průměrné mzdy, vrátil do Sněmovny Senát. Poslanci hlasování o ní několikrát odložili. Vůči uzákonění poměru platů má výhrady ANO. ČSSD a KSČM se zase nelíbí to, že novela by umožnila na vybraných typech škol učit odborníkům z řad nepedagogů.

Ferjenčík řekl, že od záměru odměňovat učitele v minimální výši 130 procent průměrné mzdy ustoupilo nejdříve ANO a později i ČSSD. "Spolu s dalšími jednotlivci a za využití nefér taktiky se pokusí ten zákon zbořit," řekl. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podle něj "nepokrytě lže", když vyčísluje náklady předpisu na 30 miliard korun. "To číslo vychází z toho, že by se jinak platy vůbec nezvedaly," vysvětlil.

ANO navíc podle něj v noci zrušilo párování. "Včetně těch poslanců, kteří jsou nemocní," uvedl. Zmínil například, že vládní koalice nevypáruje ani poslance, který je na jednotce intenzivní péče po operaci. "Považujeme to za mimořádně podpásové," řekl. Místopředseda STAN Petr Gazdík krok označil za porušení elementárních pravidel. Poslankyně STAN Jana Krutáková už nastoupila na plánovanou operaci, ale ani ona nebude vypárována, dodal. "Je to nemravné a nechutné," řekl.

Domluva o párování nebude platit dnes, zaznělo podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury na organizačním výboru. Občanští demokraté dnes nikoho, koho by bylo třeba vypárovat, nemají. "Není to fér, nás se to netýká, ale jsme solidární s těmi, kterých se to týká," uvedl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PSP ČR

Štítky ČR, sněmovna, strany, Piráti, STAN, ANO, ANO 2011, Mikuláš Ferjenčík, Česká pirátská strana, Piráti a Starostové, ČSSD, KSČM, Senát Parlamentu ČR, ODS, Starostové a nezávislí, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO podle opozice zrušilo párování omluvených poslanců  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.