Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jaroš a Nejedlý podle e-mailů dojednávali funkce v diplomacii

Obsazování některých funkcí v diplomacii dojednával náměstek ministra zahraničí Pavel Jaroš (ČSSD) s poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým i v době, kdy Jaroš neměl funkci na ministerstvu. Jaroš vyjednával s Nejedlým i za ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), o obsazování funkcí komunikoval také s velvyslancem v USA a bývalým ředitelem zahraničního odboru Pražského hradu Hynkem Kmoníčkem. Napsal to dnes server Seznam Zprávy na základě Jarošovy e-mailové komunikace, kterou má k dispozici.

Petříček připustil Jarošův zájem ovlivňovat chod Černínského paláce. "Vnímal jsem jeho snahu mít vliv na chod ministerstva zahraničí. Snažil jsem se tomu bránit, usiloval jsem o profesionální diplomatické služby," řekl bývalý ministr Seznam Zprávám. Jaroš a Nejedlý podle serveru na dotazy nereagovali, zjišťuje vyjádření Pražského hradu. "S Pavlem Jarošem se známe z doby, kdy jsme oba byli náměstci ministra. Samozřejmě spolu komunikujeme, neboť komunikace je práce diplomatů. Náš vztah bych tedy charakterizoval jako dlouholetý, pracovní i přátelský," cituje server Kmoníčka.

Jaroš na ministerstvo zahraničí nastoupil v dubnu po odvolání Petříčka v době, kdy úřad přechodně vedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V době, ze které e-maily pocházejí, Jaroš zasedal v dozorčí radě České pošty. Obsazování míst na ambasádách a dalších zastupitelských úřadech schvaluje vláda, potřebný je i souhlas prezidenta. Kancelář prezidenta republiky zařadila minulý týden Seznam Zprávy mezi média, kterým nebude poskytovat informace.

Jaroš s Kmoníčkem podle serveru řešili například Nejedlého snahu dostat na post velvyslance při OSN v Ženevě Petra Gajduška, ten funkci nakonec získal. Jaroš s Kmoníčkem si na jaře 2019 psali také o vyslání jejich známé a členky ČSSD Anity Grmelové na diplomatickou misi do zahraničí, uvedl server.

"Teď je na tobě, abys odblokoval možná vůbec nezablokovaného Nejedlého a spol… Gajdůškovi pak za rok pomůžeme na hlavní kšeft do OSN a tím bude mít ČSSD celkově čtyři velvyslance. Tak kdy vyrazíš na Hrad?" napsal Kmoníček v březnu 2019 Jarošovi. Ten v dalším e-mailu píše o tom, že Petříček po něm chtěl předjednat obsazování funkcí s Nejedlým. "Tomáš pozdrží celý balík, než si s Martinem promluvím, protože nechce riskovat, že mu ho celý vrátí," napsal Jaroš Kmoníčkovi.

Velvyslanec v USA odepsal, že s Pražským hradem je případně zapotřebí vyjednávat o velvyslancích jednotlivě. "V principu je třeba, aby to Tomáš (Petříček) navrhl, a pak uvidíme, kdo na Hradě co řekne. Nejspíš nikdo nic, a pokud ano, tak je to obchodovatelné systémem kus za kus," cituje server z Kmoníčkova e-mailu Jarošovi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MZV

Štítky ČR, diplomacie, Zeman, vláda, Martin Nejedlý, ČSSD, Hynek Kmoníček, Tomáš Petříček, Pražský hrad, USA, Miloš Zeman, Seznam Zprávy, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, OSN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroš a Nejedlý podle e-mailů dojednávali funkce v diplomacii  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.