Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Polský premiér Morawiecki: Polsko nepřeruší práce v uhelném dole Turów

Polsko nezastaví těžbu v uhelném dole Turów, jak na žádost Česka nařídil Soudní dvůr Evropské unie. Při příchodu na summit EU to řekl polský premiér Mateusz Morawiecki, podle něhož by přerušení prací v dole a provozu sousední elektrárny bylo "ekologickou a energetickou katastrofou". Morawiecki dodal, že polské rozhodnutí odpoledne v Bruselu prezentoval českému premiéru Andreji Babišovi s tím, že Polsko hodlá s českou stranou hledat společné řešení problému.

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá. Pokud se soudnímu rozhodnutí nepodřídí, hrozí jí vysoká pokuta.

"Mohu znovu zdůraznit, že samozřejmě nepřerušíme těžbu, nepřerušíme činnost elektrárny. To je podle nás jasné, protože zastavení by jistě znamenalo ekologickou katastrofu, energetickou katastrofu," řekl Morawiecki. Polsko podle něho hodlá ukázat dobrou vůli, ale jen takovou, která umožní pokračování prací. Rozhodnutí unijního soudu označil za nespravedlivé.

Soud EU nařídil uzavření dolu jako předběžné opatření do vydání verdiktu, kterým má rozhodnout o české žalobě. Polský premiér již dnes prohlásil, že Varšava je ochotna s Prahou jednat a že předloží unijní justici nové argumenty na podporu svého postoje. Uzavření dolu a elektrárny by podle něj ohrozilo energetickou bezpečnost Polska a připravilo o práci 5000 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/MorawieckiPL

Štítky těžba, Turow, Polsko, Liberecký kraj, Morawiecki, Mateusz Morawiecki, Důl Turów, Evropská unie, elektrárna, Andrej Babiš, Soudní dvůr Evropské unie, Česko, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polský premiér Morawiecki: Polsko nepřeruší práce v uhelném dole Turów  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.