Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

K obchodování s kryptoměnami lákalo 167 podvodných aplikací

Bezpečnostní experti odhalili 167 falešných aplikací na obchodování s akciemi a kryptoměnami pro Android a iOS. Útočníci cílili na uživatele prostřednictvím seznamek a lákali oběti k instalaci aplikací, které se vydávaly za populární značky. Jejich cílem bylo ukrást obětem peníze. Uvedla to antivirová firma Sophos.

Lidé, kteří si aplikaci stáhli, se domnívali, že mají program na finanční obchodování, bankovnictví nebo obchodování s kryptoměnami od známé a důvěryhodné organizace. Mezi nimi byly například firmy Barclays, Gemini, Bitwala, Kraken, Binance, BitcoinHK, Bittrex, BitFlyer nebo TDBank. Každá z těchto falešných aplikací měla speciální web přizpůsobený zosobněné značce, aby lépe oklamala potenciální oběti.

Podle jedné z obětí došlo k prvnímu kontaktu s podvodníky prostřednictvím sociálních médií a seznamky. Zloději poté přesunuli komunikaci do aplikace pro zasílání zpráv. Vyhýbali se žádostem o osobní schůzky s odvoláním na pandemii covid-19. Poté, co získali důvěru, přesvědčili oběť, aby si stáhla aplikaci pro obchodování s kryptoměnou. Poté ji vyzvali k nákupu kryptoměn a převodu do své peněženky, po získání kryptoměn ale účet oběti zablokovali a měnu si nechali.

"Ve virtuálním prostředí podvodníci často využívají sociální inženýrství a další metody k získání důvěry potenciálních obětí. Současná doba podvodníkům přeje, protože zájem o kryptoměny se díky rostoucí ceně exponenciálně zvyšuje. Při nakládání s kryptoměnami ale platí stejné zásady jako u normálních peněz v internetovém bankovnictví, tedy především využívat pouze prověřené a důvěryhodné obchodníky s prokazatelnou historií," podotkl ředitel obchodníka s kryptoměnami Bitstock.com Martin Stránský.

Za první čtyři měsíce roku se v Česku podle Bitstock.com prodaly kryptoměny za 2,9 miliardy Kč, což je zhruba trojnásobek loňských obchodů ve stejném období.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com / Michael Wuensch

Štítky ČR, internet, komunikace, kriminalita, měna, kryptoměna, Android, iOS, Barclays, Gemini, Martin Stránský, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K obchodování s kryptoměnami lákalo 167 podvodných aplikací  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.