Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Metnar: Česko je připraveno stáhnout své vojáky z Afghánistánu

Česká republika respektuje dohodu ministrů obrany a zahraničí NATO o odchodu vojáků z Afghánistánu a je připravena své vojáky stáhnout. Po dnešním mimořádném videokonferenčním jednání se spojenci to uvedl český ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Novinářům to sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Stahování by mělo začít 1. května, bude trvat několik měsíců, oznámil dnes americký prezident Joe Biden.

Česká armáda může mít v současné době v Afghánistánu podle schváleného mandátu až 205 vojáků. Od roku 2002 se jich v zemi vystřídalo několik tisíc. Na misi zemřelo 14 českých vojáků.

"Vždy jsme říkali, že samostatně nebudeme podnikat žádné kroky a otázku afghánské mise musíme vyřešit kolektivně. Dohodu respektujeme a jsme připraveni stáhnout i české vojáky," uvedl Metnar. "Se spojenci budeme koordinovat naši další pomoc Afghánistánu a jsme nadále připraveni společně bojovat proti terorismu," dodal.

Podle Fajnora dohoda o stažení neznamená konec podpory afghánského mírového procesu, ale "začátek nového vztahu NATO k jeho účastníkům". "Severoatlantická aliance bude nadále podporovat snahu o dosažení stability v Afghánistánu politickou cestou. Důležitým krokem by v tomto ohledu měla být Istanbulská konference," dodal.

Odchod amerických vojsk z Afghánistánu byl původně plánován na květen. Biden dnes řekl, že Spojené státy začnou společně se svými spojenci stahovat vojáky z Afghánistánu od 1. května. Ze země pak definitivně odejdou do 11. září, tedy do 20. výročí teroristických útoků na New York a Washington, kvůli nimž invazi původně zahájily.

V Afghánistánu sloužili čeští vojáci z polní nemocnice, strážních jednotek, z chemické a biologické ochrany, z chirurgického nebo rekonstrukčního týmu Lógar. Dlouholetá alianční mise ISAF (Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti) se v Afghánistánu uzavřela koncem roku 2014, od té doby v zemi pokračuje nová výcviková mise Resolute Support (Rozhodná podpora).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto army.cz

Štítky ČR, Afghánistán, NATO, armáda, mise, Česko, Lubomír Metnar, Joe Biden, ANO 2011, Ministerstvo obrany České republiky, Armáda České republiky, Rozhodná podpora, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metnar: Česko je připraveno stáhnout své vojáky z Afghánistánu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.