Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Opozice kritizuje selhání sčítání lidu, připomíná e-shop se známkami

Opoziční politici kritizují dnešní selhání systému pro elektronické sčítání lidu. Připomínají problémy se systémem pro prodej elektronických dálničních známek, který byl loni po svém spuštění většinu prvního dne mimo provoz, nebo lednovou registraci k očkování proti nemoci covid-19. Tu provázely výpadky systému a zpožďování sms zpráv s registračními údaji. Sčítání začalo oficiálně o půlnoci v noci na dnešek, ráno ho Český statistický úřad (ČSÚ) kvůli přetížení pozastavil. Formuláře by měl úřad znovu zpřístupnit dnes odpoledne.

"Pád webu pro sčítání lidu jen neslavně uzavřel černý týden Digitalizace Česka. Ten začal hrozbou, že asi spadnou kvůli zanedbané údržbě základní registry, pokračoval smutným zjištěním, že se sčítání ptá na údaje, které stát dávno má," uvedl místopředseda ODS Martin Kupka. Po zkušenostech s registrací na očkování a s pořizováním elektronických dálničních známek dnešní výpadek podle Kupky naznačuje, že je stát nepoučitelný.

Základními registry, které slouží k výměně dat mezi úřady, se bude v pondělí zabývat vláda. Ministerstvo vnitra tento týden uvedlo, že jsou v kritickém stavu. Mezi hlavní problémy patří jejich nedostatečné financování, podle ministerstva chybí zhruba 750 milionů korun. Dnešní problémy se sčítáním s registry podle vnitra nesouvisí.

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana se ukazuje, že státu chybí odbornost v digitalizaci. "Kdyby se to stalo poprvé, tak by chtěl být člověk i shovívavý a dalo by se říct - stane se . Ale v České republice je to 'stává se', a to pokaždé. Dálniční známky, registrace do očkovacího sytému, teď sčítání lidu," uvedl předseda.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že státní správa každým dnem dokazuje, že Česko není "země budoucnosti". "Sebelepším marketingovým sloganem se nezakryje skutečnost, že jsme naopak zemí, která zařadila zpátečku a couvá, seč jí síly stačí," dodala Pekarová.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury výpadek potvrzuje, že elektronická komunikace státu pod vedením současné vlády dlouhodobě selhává. "Je jedno, zda šlo o prodej dálničních známek či registry zájemců o očkování - cokoli v oblasti informačních technologií, co stát spustí, kolabuje a je nefunkční, uživatelsky nepřívětivé a hlavně předražené," uvedl Okamura. Za současné vlády podle něj postoupila elektronizace státní správy jen minimálně.

Předseda KSČM Vojtěch Filip míní, že problémy se už staly tradicí, pokud se něco spouští. Snad se to dožene, sdělil.

Do sčítání se od rána do odpoledne lidé nemohli přihlásit ani jedním z možných způsobů. Předseda úřadu Marek Rojíček řekl, že ČSÚ první problémy zaznamenal okolo 6:00 ráno, ještě předtím stihli lidé odeslat několik tisíc formulářů. Úřad systém pozastavil v 8:15. Příčinou výpadku byla závada modulu pro vyplňování adres, která způsobila zahlcení databázových serverů a přetížení systémů. Výpadek nezpůsobil počet přihlášených lidí, kteří se chtěli sčítání zúčastnit.

Formulář je možné vyplnit na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů. Náklady na letošní sčítání včetně přípravy a vyhodnocení mají podle dřívějších informací dosáhnout 2,23 miliardy korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, demografie, správa, byty, ČSÚ, sčítání, ohlasy, sčítání lidu, Český statistický úřad, dálniční poplatek, očkování, Česko, Martin Kupka, Markéta Pekarová Adamová, ODS, Tomio Okamura, Vít Rakušan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice kritizuje selhání sčítání lidu, připomíná e-shop se známkami  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.