Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zavedení účtu pro dlužníky v exekuci zřejmě čeká odklad

O založení takzvaného chráněného účtu budou moci dlužníci v exekuci žádat zřejmě až od července. Sněmovna schválila dnes zrychleně už v prvním čtení novelu skupiny poslanců o tříměsíčním odklad zavedení tohoto institutu, aby se banky mohly dostatečně připravit. Předlohu teď dostane k posouzení Senát. Zvláštní bankovní účet by měl zabránit případné neoprávněné exekuci nezabavitelných peněz.

Skupina poslanců z osmi klubů v čele s Kateřinou Valachovou (ČSSD) se ohledně odkladu odvolává na sdělení bankovního sektoru, podle něhož si zavedení chráněného účtu vyžádá určité technické změny. "Dodatečná lhůta by měla umožnit bankovnímu sektoru náležitou přípravu chráněného účtu po technické stránce a měla by zajistit úspěšný start chráněného účtu," napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Česká bankovní asociace v tiskové zprávě sdělila, že banky by uvítaly i delší odklad. Tříměsíční odložení pro ně bude technologickou výzvou, uvedla. Klíčové je nyní podle asociace to, aby předlohu schválil co nejdříve i Senát.

"Takovou šaškárnu, co tady zažíváme ze strany paní navrhovatelky, jsem ve Sněmovně už fakt dlouho nezažil," komentoval nynější situaci předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). Už dřív schválená předloha o chráněném účtu, kterou Valachová prosazovala, byla podle něho špatně napsaná a nynější novela nebude přijata včas tak, aby byla účinná od dubna.

Předloha také obnoví do konce června omezení exekucí movitých věcí, které bylo uzákoněno kvůli epidemii koronaviru s platností do konce ledna. Do poloviny roku by si dlužníci mohli z obstaveného účtu vybrat čtyřnásobek životního minima, jako tomu bylo do konce února, místo obvyklého dvojnásobku. Novela o chráněném účtu pak od července stanoví výši jednorázového výběru z účtu v exekuci na trojnásobek životního minima.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ceska-justice.cz

Štítky ČR, sněmovna, právo, banky, koronavirus, exekuce, dlužník, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Kateřina Valachová, ČSSD, Česká bankovní asociace, pandemie covidu-19, Marek Benda, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavedení účtu pro dlužníky v exekuci zřejmě čeká odklad  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.