Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Zemřel exministr obrany a někdejší místopředseda KDU-ČSL Holáň

Ve věku 82 let zemřel v noci na dnešek bývalý ministr obrany a někdejší místopředseda KDU-ČSL Vilém Holáň. Novinářům to řekla mluvčí lidovců Kateřina Procházková s odvoláním na Holáňovy blízké. Holáň byl diplomatem a českým i evropským poslancem. Ministerstvo obrany vedl v letech 1994 až 1996.

Skon Holáně oznámil na twitteru také europoslanec a místopředseda lidovců Tomáš Zdechovský. Svou soustrast vyjádřil rovněž předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a další místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Holáň v čele ministerstva obrany nahradil svého stranického kolegu Antonína Baudyše, který musel rezignovat. Po dvou letech ho nahradil další lidovec Miloslav Výborný.

Členem dolní komory byl Holáň v letech 1996 až 2006, přičemž v Evropském parlamentu byl krátce po vstupu ČR do EU v roce 2004. V roce 1992 byl do rozpadu Československa rovněž federálním poslancem, poté působil na ministerstvu zahraničí.

Ostravský rodák Holáň po maturitě studoval obor matematika na Masarykově univerzitě v Brně. V roce 1959 byl ze studií z politických a náboženských důvodů vyloučen. Následně pracoval jako dělník a posléze technik ve Výstavbě ostravsko-karvinských dolů. Vysokou školu dokončil v roce 1968 a byl poté zaměstnán jako zdravotnický informatik. V letech 1990 až 1992 byl expertem Světové zdravotnické organizace v oboru zdravotnických informačních systémů v Indii a zemích jihovýchodní Asie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KDU-ČSL

Štítky ČR, KDU-ČSL, vláda, sněmovna, úmrtí, Holáň, Vilém Holáň, Ministerstvo obrany České republiky, Kateřina Charvátová, Tomáš Zdechovský, Antonín Baudyš, Ondřej Benešík, Evropská unie, Miloslav Výborný, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Takových ministrů víc, jdeme na Turka. Čest jeho památce.

Neděle, 7. března 2021, 09:11Odpovědět

Petr Dvořák

Je to ten ministr, který byl na tribuně shlédnout jakési vojenské manévry a vedle stojící generál mu podal dalekohled. Ministr kouknul, oddělal dalekohled z očí a s údivem se na něho podíval, že jako nic nevidí. Kouknul podruhé a opět nic neviděl, přičemž jeho úžas se evidentně zvýšil. Načež k němu přistoupil jakýsi vedle stojící kapitán a se slovy "Dovolíte, pane ministře." z dalekohldu sundal krytky.

Neděle, 7. března 2021, 09:10Odpovědět

Petr Dvořák

To je ten ministr, který prostřelil letadlo a pak to svedli na člena ochranky?

Neděle, 7. března 2021, 09:04Odpovědět

Zemřel exministr obrany a někdejší místopředseda KDU-ČSL Holáň  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.