Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zeman: Navalnyj je pouze proti Putinovi, ne proti režimu

Opoziční politik Alexej Navalnyj by podle prezidenta Miloše Zemana neměl předstírat, že patří k politikům, kteří jsou proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Je pouze proti Putinovi, a to je velký rozdíl, řekla hlava státu v dnešním rozhovoru na rozhlasové stanici Frekvence 1. Dění kolem Navalného označil Zeman za naprostou šaškárnu.

Policie dnes na různých místech Ruska tvrdě zasáhla proti shromážděním, jejichž účastníci žádají osvobození opozičního předáka Navalného. Na jeho podporu druhý víkend po sobě vyšly do ulic desetitisíce lidí. Ruský server OVD-Info, který se specializuje na monitorování policejních aktivit, dnes eviduje více než 4000 zatčených. Pokud se údaj potvrdí, bude vyšší než počet zadržených při stejně zaměřených demonstracích z minulé soboty, kdy policie po celém Rusku vzala do vazby přes 3500 osob. Mezi zadrženými je i Navalného žena Julija.

Zeman uvedl, že si přečetl informace, že Navalnyj podpořil ruskou anexi Krymu, účastnil se řady nacionalistických pochodů a podporoval stalinské deportace, například Čečenců. "Takže co je to za bojovníka za demokracii? Myslím si, že je to ruský nacionalista. Nic proti tomu, ale neměl by předstírat, že patří k těm politikům, kteří jsou proti Putinově režimu. On je totiž jenom proti Putinovi, a to je zatraceně velký rozdíl," řekl Zeman. Může to být podle něj proto, že by Navalnyj sám chtěl být na Putinově místě.

Navalného policie zadržela 17. ledna hned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té opozičník obviňuje ruskou tajnou službu a Putina osobně. Soud tento týden zamítl odvolání Navalného proti vazbě, ve které nyní hlavní kritik Kremlu čeká, zda nebude poslán do vězení kvůli údajnému porušování pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes napsal, že Rusko násilným potlačováním opozice a svobody slova porušuje své závazky o dodržování lidských práv. Téma se podle něj znovu otevře na půdě Evropské unie. Česko bude podporovat uplatnění sankcí vůči konkrétním osobám podle nového unijního sankčního systému, dodal ministr.

Podle Zemana by se Petříček měl seznámit s informacemi, o nichž prezident mluvil, aby byl kvalifikovaným ministrem.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Rusko, opozice, demonstrace, Zeman, Navalnyj, Alexej Anatoljevič Navalnyj, Vladimir Vladimirovič Putin, Miloš Zeman, policie, Frekvence 1, Tomáš Petříček, Evropská unie, anexe Krymu Ruskou federací, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Pan prezident klepl hřebík na hlavičku a řekl to přesně. (To zase bude řevu na naší politické scéně! ) Celá akce ja opravdu šaškárna a já říkám, že dobře placená a i normální člověk, nemusí být politik, to už nebaští. Jaký bojovník za svobodu? Navalnyj není souzen za politiku, ale za podvody. Navalnyj je právník a finanční spekulant. V roce 2012 byl Alexej Navalnyj obviněn z podvodu na státní společnosti „Kirovles“ v transakci se dřevem a zpronevěry 10 000 metrů krychlových dřeva v ceně nejméně 16 milionů rublů. Za to byl odsouzen k 5 letům vězení. Dalšími trestními řízeními byly pomluvy. Navalnyj na základě rozsudků platil miliony rublů. No a posledním bylo trestní stíhání „Yves Rocher“ v případě tunelování společně se svým bratrem Olegem. Alexej a Oleg Navalní byli obviněni a několika instancemi souzení za krádež, podvod a za praní peněz. V každém právním státě by byl člověk za toto potrestán. Takže, pokud má někdo podmínku a nedodrží pravidla, tak jde do vězení už natvrdo. A to je případ Navalného. Trochu je tím narušen naplánovaný program západu, pro který byl vyslán zpět do země, aby tam začal dělat bordel a tahat lidi do ulic, tak to teď musí počkat, než si to odsedí.......

Pátek, 5. února 2021, 10:08Odpovědět

Pepa Neko

Toto prohlášení na našeho pána podle mě prozrazuje, že je nejenom zlý, ale i hloupý. youtu.be/8q5O_S14KOM

Pondělí, 1. února 2021, 09:41Odpovědět

Zeman: Navalnyj je pouze proti Putinovi, ne proti režimu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.