Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Husák končí jako šéf liberecké policie, Hnilička jako poslanec

Po sobotní narozeninové oslavě v teplickém hotelu skončí ve funkci liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Odvolá ho policejní prezident Jan Švejdar. Poslanecký mandát složil Milan Hnilička (ANO). Zda zůstane v čele Národní sportovní agentury, která rozděluje miliardy korun na sport, je podle vládní ČSSD odpovědností premiéra Andreje Babiše (ANO). Oslava podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy, které se Husák i Hnilička zúčastnili, znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru.

Švejdar na twitteru oznámil, že Husáka odvolá k 1. únoru a povede s ním kázeňské řízení, do jehož ukončení bude Husák na řadové pozici bez příplatku za vedení. Husákův nástupce ve funkci zatím není znám. "Husák mě požádal o možnost čerpání řádné dovolené, jíž jsem vyhověl," napsal Švejdar. Již dříve uvedl, že účast libereckého policejního ředitele na oslavě považuje za neomluvitelnou. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) hodnotí Husákovo odvolání jako správné rozhodnutí, bylo podle něj od Švejdara jediným možným krokem.

Husák v prohlášení pro média oznámil, že svou funkci nabídl sám. Před tím pro web PressPort Magazín uvedl, že v hotelu měl domluvené setkání s Hniličkou a bývalým hokejistou a někdejším poslancem Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Neupřesnil, o jaké. Uvedl také, že o oslavě se dozvěděl až na místě, nezdůvodnil ale, proč účastníky neupozornil, že oslavy nejsou za nynější situace legální, a proč nepožádal o její rozpuštění.

Hnilička složil mandát

Hnilička složil poslanecký mandát prohlášením přímo na sněmovním plénu. V dolní komoře ho nahradí bývalý místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš. Většina opozice žádá také Hniličkův konec v čele Národní sportovní agentury, která od letoška rozděluje veškeré státní dotace na sport a má k dispozici 11,7 miliardy korun. Podle KSČM, která vládu ANO a ČSSD toleruje, by měl o setrvání Hniličky ve vedení agentury rozhodnout kabinet.

Sociální demokraté v rozhodnutí odkazují na Hniličku a Babiše. Poslanec ČSSD Jan Birke dnes uvedl, že Hnilička je přímo podřízen premiérovi a je na Babišovi, aby zhodnotil, zda složení poslaneckého mandátu je dostatečným trestem. Předseda sportovní agentury je placen stejně jako ministři, kteří mají letos základní měsíční plat 173 200 korun hrubého. Poslanci berou 90 800 korun za měsíc, k platu ale mohou získat vyšší náhrady než ministři.

"Udělám maximum pro to, abych mohl dokončit svou misi, co se týká sportu. Uvidíme, jak se k tomu vyjádří sportovní prostředí," uvedl dnes Hnilička. Jeho setrvání v čele Národní sportovní agentury podpořila většina poslanců v podvýboru pro sport. Za dostatečné považují složení poslaneckého mandátu, oznámila předsedkyně podvýboru Věra Procházková (ANO).

Hnilička by měl ve vedení agentury pokračovat také podle pondělního prohlášení, které podepsal předseda České unie sportu Miroslav Jansta, šéfové českého fotbalu, hokeje, atletiky, florbalu a juda a sportovní legendy jako Jaromír Jágr nebo Barbora Špotáková. K odstoupení naopak Hniličku vyzval poslanec za ODS a šéf úseku skoků ve Svazu lyžařů ČR Jakub Janda nebo legendární hokejista Jiří Hrdina. Hniličkovu účast na oslavě odsoudil také předseda Českého biatlonového svazu Jiří Hamza.

Od postoje předsedy Fotbalové asociace ČR Martina Malíka se dnes distancovaly pražské fotbalové kluby Slavia a Sparta, které zároveň Hniličkovo chování zkritizovaly. Další svazy jsou rezervované. Například prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský upozornil, že sportovci šéfa sportovní agentury nevybírají.

Oslava s Jiřím Paroubkem

Sobotní oslavu, které se zúčastnil také například bývalý premiér ČSSD Jiří Paroubek, prověřuje policie. Pokud zjistí porušení vládních nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům. Tepličtí městští strážníci ani policisté o oslavě v hotelu Prince de Ligne nevěděli, uvedli. Strážníci dají policii k dispozici kamerové záznamy z náměstí, kde hotel stojí.

V Česku nyní musejí být kvůli epidemii koronaviru zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné rozestupy a někde také roušky. Na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, kteří nejsou z jedné domácnosti, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení. Zavřena musejí být také ubytovací zařízení, výjimka platí pro pracovní cesty. V hotelu přitom někteří účastníci oslavy včetně Husáka přespali.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, koronavirus, policie, vláda, sporty, Husák, Hnilička, personální, Milan Hnilička, Vladislav Husák, ČSSD, slavnost, ANO 2011, hotel, Jan Švejdar, Andrej Babiš, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepa Neko

Narodil se novej Rusák, menuje se Vláďa Husák. youtu.be/8q5O_S14KOM

Úterý, 26. ledna 2021, 23:16Odpovědět

Husák končí jako šéf liberecké policie, Hnilička jako poslanec  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.