Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Benešová obviňuje státní zástupce z úniků informací

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) obviňuje státní zástupce z úniků informací do médií v kauze soudce Zdeňka Sováka. Benešová žádá v dopise pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou o prověření úniků, uvedl dnes server Česká justice. Ministryně podle serveru v dopise uvádí, že úniky informací nejsou na Vrchním státním zastupitelství v Praze (VSZ), které v Sovákově kauze vykonává dozor, ojedinělým jevem.

V případu soudce pražského vrchního soudu Sováka, obviněného z korupce a ovlivňování soudních řízení, měla některá média podle Benešové přístup k interním informacím. "Vzhledem k rozsahu, míře detailu a vyznění předmětných informací se obávám, že jejich zveřejnění nelze, jako v některých jiných případech, připsat na vrub aktivitě obhájců obviněných," píše podle serveru ministryně v dopise. Podle Benešové je tak pravděpodobnější, že informace unikly záměrně od orgánů činných v trestním řízení. V pondělí v rozhovoru pro server Novinky.cz ministryně z úniků obvinila pražské VSZ.

V dopise Bradáčové ministryně podle České justice uvádí, že se v případě VSZ v Praze nejedná o ojedinělý jev a že u VSZ v Olomouci k únikům nedochází. Benešová žádá Bradáčovou o prověření úniků v kauze soudce Sováka a přijetí opatření, která by do budoucna únikům informací zabránila. Dopis byl podle serveru zaslán také nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

Serveru Novinky.cz Benešová v pondělí řekla, že kvůli úniku také telefonicky požádala Zemana, aby situaci řešil. Vyšetřit by podle ní měla únik i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto XTV

Štítky ČR, vláda, soud, kriminalita, justice, Marie Benešová, státní zástupce, Lenka Bradáčová, Praha, ANO 2011, Státní zastupitelství ČR, Pavel Zeman, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benešová obviňuje státní zástupce z úniků informací  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.