Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

ANALÝZA: Tržby v gastru za pátek a víkend zaostaly za standardem

Tržby gastronomických podniků za pátek a víkend po znovuotevření zaostaly za běžnou úrovní. Tržby ve srovnání se čtvrtkem vzrostly jen o čtvrtinu, zatímco běžně bývá rozdíl 33 procent. Pátek je z hlediska otevřených podniků i tržeb nejsilnějším dnem v týdnu, proti čtvrtku, kdy začalo platit uvolnění opatření proti koronaviru, však nyní otevřelo jen nepatrně více zařízení. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení. Data firma zveřejnila v dnešní tiskové zprávě.

Tržby gastropodniků za pátek, sobotu a neděli stouply na 64 procent únorových čísel oproti 32 procentům v předchozím týdnu, kdy mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okna. Fungovalo 69 procent zařízení, tedy o 30 procent více než v předešlém týdnu.

Nejvýrazněji si podle Dotykačky polepšily restaurace, kterých jsou v provozu tři čtvrtiny. Ve srovnání s okénkovým prodejem vzrostla útrata na jednu objednávku. Potenciál obnovení poptávky však brzdí podle Dotykačky snížená kapacita na polovinu a omezená otevírací doba. Stravovací zařízení mohou mít nyní otevřeno mezi 06:00 a 22:00, od středy však budou muset zavírat už ve 20:00, rozhodla v pondělí vláda.

Kavárny a bistra podle analýzy zvládala nejlépe dobu uzavření a také se nejrychleji vracejí na hodnoty před krizí. O víkendu se počet otevřených podniků dostal jen osm procent pod únorová čísla, což byla doba před první vlnou pandemie. Tržby jim o víkendu stouply na 86 procent, předchozí týden dosahovaly 60 procent.

Nejvíce zasažené jsou noční podniky, tedy kluby a diskotéky. Většina jich zůstává zavřená, zhruba pětina jich v posledních dnech obnovila provoz. Sportbarů a barů funguje asi 60 procent.

Největší oživení Dotykačka zaznamenala u gastropodniků v Praze. V porovnání s únorem jich funguje 84 procent. Stravovacím zařízením se dále daří ve Středočeském, Libereckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Počty otevřených podniků se tu pohybují mezi 71 až 75 procenty. V ostatních krajích funguje 60 až 70 procent gastrozařízení. Nejhůře je na tom Karlovarský kraj s 55 procenty otevřených podniků.

V tržbách vítězí Středočeský kraj, kde se dostaly oproti únoru na 80 procent. V Jihomoravském kraji vystoupaly na 73 procent, o jeden procentní bod nižší jsou v hlavním městě. V dalších částech republiky se tržby většinou drží na 55 až 65 procentech únorových čísel.

Při podzimní vlně pandemie musely stravovací podniky zůstat uzavřené od 14. října do 2. prosince. Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun. Do konce roku by mohl být propad až 70 miliard korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, restaurace, koronavirus, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANALÝZA: Tržby v gastru za pátek a víkend zaostaly za standardem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.