Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Riziko nákazy na horách je minimální. Jsme rádi, že to vládní činitelé pochopili, shodují se provozovatelé lyžařských areálů

Lyžařské areály se podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) otevřou v pátek 18. prosince. Tedy o šest dní dříve, než se původně zvažovalo. Důvodem je podle něj to, aby lidé na hory mohli vyrazit s předstihem před vánočními svátky. Přesná pravidla, která budou muset návštěvníci dodržovat, by dnes měla oznámit vláda.

„Je snaha, aby se lidé, kteří chtějí lyžování využít, měli možnost na hory dostat ještě před Vánocemi, protože věříme, že většina z nich tam jede opravdu za sportem, nikoliv za večerní zábavou,“ řekl Blatný. 

Podle dřívějších informací budou muset provozovatelé zřejmě zajistit to, aby se lidé neshlukovali při čekání na vlek a podobně. Očekává se také, že nebude možné otevřít stánky s občerstvením.

Rozhodnutí vlády o posunutí termínu otevření areálů provozovatelé kvitují. „Obecně platí, že možnost otevření skiareálu k 18. prosinci je s ohledem na termín standardním, který zhruba odpovídá i předchozím sezónám. Jsme velmi rádi, že vláda umožnila areálům otevřít o týden dříve před vánočním hlavním náporem lyžařů, abychom měli i příležitost otestovat i všechna zavedená bezpečnostní opatření,“ potvrzuje ředitel skiareálu Ještěd Jakub Hanuš.

Podle něho není problém areály zabezpečit také po hygienické stránce. „Samozřejmě jsme plně připraveni i po stránce zabezpečení hygienických opatření, které si aktuální situace žádá, a aby všichni návštěvníci, zaměstnanci i místní obyvatelé byli v maximálním bezpečí. Počítáme s managementem front, dezinfekcemi, se zakrytím nosu a úst a dodržováním nezbytných rozestupů. Obecně však platí, že virus se nešíří na horách. Veřejnost je nabádána k pohybovým aktivitám, odborníky je potvrzen pozitivní vliv pohybu a sportu na obranyschopnost organismu. Lyžování je sport na čerstvém vzduchu a má nesporně pozitivní vliv na fyzickou i psychickou stránku návštěvníků,“ dodal.

Na podobná hygienická opatření jsou připraveni také na Lipně. „Pokud se tak stane, budeme plánovat otevření Skiareálu Lipno na sobotu 19. prosince. Jsme rádi, že vládní činitelé pochopili, že riziko nákazy na horách při lyžování je minimální, a to nejen kvůli dostatečnému prostoru, který vychází na jednu osobu, ale také díky pozitivnímu vlivu pohybu a sportu na čerstvém šumavském vzduchu. V celém skiareálu je k dispozici dostatek dezinfekčních prostředků a dle vydaných pravidel budeme dbát na dodržování rozestupů při nástupech na lanovky a poukazovat na dostatečnou ochranu nosu a úst,“ doplnila tisková mluvčí Skiareálu Lipno Olga Kneiflová.

Původně premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil o otevření lyžařských areálů k 24. prosinci jako v sousedním Rakousku. S termínem nesouhlasili provozovatelé těchto středisek, označovali ho za neopodstatněný a mluvili o tom, že jim způsobí statisícové až milionové ztráty. V pátek Babiš uvedl, že to bude dříve.

Ohodnoť článek

Foto archiv

Štítky vláda, koronavirus, opatření, lyžování, lyžařské středisko, Jan Blatný, ANO 2011, sport, Vánoce, Andrej Babiš, Vodní nádrž Lipno, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riziko nákazy na horách je minimální. Jsme rádi, že to vládní činitelé pochopili, shodují se provozovatelé lyžařských areálů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.