Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Politici na Národní třídě hovořili o svobodě

Premiér Andrej Babiš (ANO) v doprovodu ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na Národní třídě při uctění památky výročí událostí 17. listopadu vyzdvihl význam svobody. Podle podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je v Česku třeba dokončit transformaci společnosti, která začala před 31 lety, směrem k demokraciím západního typu. Předseda Starostů Vít Rakušan zdůraznil, že o svobody bychom se neměli nechat připravovat.

Šéfové tří opozičních stran vyzdvihli dnes při vzpomínce na 17. listopad zejména demokracii. Na Národní třídu přišli společně za KDU-ČSL Marian Jurečka, za ODS Petr Fiala a za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, jejichž strany se dohodly na předvolební koalici. Podle zpravodaje na místě lidí, kteří na Národní třídu přicházejí zapálit svíčku, postupně přibývá. Přicházejí ale většinou jednotlivě a v poklidu odcházejí.

Pro Fialu je 17. listopad jeden z nejdůležitějších svátků. "Stačí říci slova svoboda, demokracie - to všechno je spojeno se 17. listopadem," řekl. Podle něj je to svátek naděje. "Tu naději je dobré si připomínat i dnes, protože samozřejmě to slavíme v trošku smutných okolnostech," podotkl s odkazem na pandemii koronaviru. Svoboda je podle něj nesmírně křehká, lidé by měli být stále citliví na to, kde svobodu ztrácí, podotkl.

Česko by si podle Fialy zasloužilo lepší politiku i vládu. "Naděje je i v tom, že za rok se toho můžeme všichni dočkat," dodal předseda ODS s poukazem na sněmovní volby. Na twitteru vyzval k tomu, aby lidé večer zapálili za okny "svíčku za svobodu" vzhledem k tomu, že hromadné akce jsou letos vyloučeny.

Svoboda se podle Jurečky za 31 let do společnosti vžila. "Ale nemůžeme říci, že svoboda a demokracie a její základní principy nejsou ohroženy. Vždy z nějakých důvodů to ohrožení tady je, ať už větší, nebo menší," řekl novinářům Jurečka.

"Je na nás, abychom usilovali o to, aby ta demokracie byla kvalitní," doplnila Pekarová Adamová. Podle ní se za poslední dobu kvalita demokracie v Česku snižovala, což lze změnit už v příštím volebním roce. Důležitá je podle předsedkyně TOP 09 kromě svobody také zodpovědnost, a to nejen za sebe a svou rodinu, ale také za celek.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/PetrFiala

Štítky historie, 1939, 1989, Národní třída, demokracie, ANO 2011, Česko, Andrej Babiš, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Alena Schillerová, Petr Fiala, Marian Jurečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politici na Národní třídě hovořili o svobodě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.