Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ČSSD ztratí po senátních volbách miliony, polepší si hlavně STAN

Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty hlavně pro ČSSD, která přijde o miliony korun. Nejvíce si naopak polepší pokladna hnutí STAN.

Strany a hnutí dostávají od státu ročně 900 tisíc korun za zákonodárce. Příspěvky plynou seskupením, která úspěšné kandidáty navrhla. Případné politické přestupy senátorů nemají na směřování peněz vliv.

Sociální demokraté přijdou o devět milionů korun za rok. Starostové a nezávislí si polepší o více než šest milionů korun.

Více peněz od státu poplyne například do stranického rozpočtu ODS, TOP 09, SEN 21 a Pirátů. Pohorší si KDU-ČSL a Zelení. Soukromníci už nedostanou nic, naopak jeden příspěvek budou nově čerpat Svobodní.

Stát bude stranám a hnutím vyplácet za senátorské mandáty celkem 69,3 milionu korun. Senátoři, kteří byli zvolení jako nezávislí kandidáti, peníze nedostávají.

Ze stran zvolených do Sněmovny vyšel jeden mandát získaný v letošních krajských a senátních volbách nejdráž zřejmě KSČM. Podle deklarovaných nákladů na kampaň dali komunisté za jedno křeslo kolem 1,8 milionu korun. Lidovce stál jeden mandát zhruba až 700 tisíc korun a sociální demokraty a hnutí SPD obdobně kolem 550 tisíc korun. ODS a hnutí STAN vyšlo jedno křeslo v krajském zastupitelstvu a v horní komoře okolo 450 tisíc korun a TOP 09 asi na 350 tisíc korun. Piráti vynaložili za každý mandát asi 280 tisíc korun a hnutí ANO až čtvrt milionu.

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, volby, senát, strany, ekonomika, Starostové a nezávislí, ČSSD, peníze, ODS, TOP 09, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Poslanecká sněmovna ČR, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČSSD ztratí po senátních volbách miliony, polepší si hlavně STAN  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.