Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

VOLBY 2020: Hnutí ANO vyhrálo v deseti krajích, dva má STAN, jeden ODS

Hnutí ANO vyhrálo letošní krajské volby v deseti regionech ze 13. Reálně ale hrozí, že hejtmanů získá podobně jako před čtyřmi lety mnohem méně. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Libereckém kraji stejně jako před čtyřmi lety Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů.

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše neobhájilo vítězství ve středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. Premiérově ale vyhrálo v Jihočeském kraji a na Vysočině. V těchto regionech byla před čtyřmi lety první ČSSD. Hnutí ANO poprvé zvítězilo také ve Zlínském kraji, kde v roce 2016 vyhrála KDU-ČSL.

Babišovo ANO obhájilo vítězství v Moravskoslezském, Ústeckém, Olomouckém, Pardubickém, Plzeňském, Karlovarském a Jihomoravském kraji.

Před čtyřmi lety vyhrálo ANO v devíti krajích, ČSSD ve dvou, KDU-ČSL v jednom a SLK rovněž v jednom. Babišovo hnutí ale dokázalo volební vítězství proměnit jen v pět hejtmanských křesel. Totéž by mu ve vítězných regionech s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje mohlo čistě teoreticky hrozit i nyní. Někde už mají koalice bez ANO reálné obrysy.

V několika krajích, kde ANO vyhrálo, se už ostatní strany dohadují na koalici bez něj. Například v Pardubickém kraji se už strany současné koalice bez ANO dohodly na jejím pokračování. V Jihomoravském kraji se jedná o koalici KDU-ČSL, Pirátů, ODS a STAN.

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, kraje, výsledky, ANO 2011, Starostové a nezávislí, ODS, koalice, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Andrej Babiš, Středočeský kraj, Královéhradecký kraj, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Hnutí ANO vyhrálo v deseti krajích, dva má STAN, jeden ODS  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.