Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

STAN navrhl příspěvek osamělým rodičům a rodičům s rodičovskou

Poslanci opozičního hnutí STAN navrhli, aby stát poskytl jednorázový příspěvek 6000 korun samoživitelkám a samoživitelům. Podle předkladatelů návrhu zákona patří osamělí rodiče ke skupinám lidí, které byly nejvíce postiženy propadem příjmů při koronavirové krizi. Částku by podle předlohy dostali také rodiče malých dětí s rodičovským příspěvkem. Dopady na rozpočet odhadli poslanci Starostů nejvýše na tři miliardy korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je problém, že Česko nemá jasnou definici samoživitelů.

"Smyslem návrhu zákona je současně podpořit rodiče-samoživitele a rodiče s malými dětmi, kteří se náhle a nečekaně ocitli ve svízelné situaci, poskytnout jim podporu a určitou dávku solidarity a jistoty v této nelehké době," napsali autoři v důvodové zprávě.

Žadatelé o šestitisícový příspěvek by podle návrhu vyplňovali jen čestné prohlášení, že splňují zákonné podmínky pro jeho poskytnutí. S ohledem na co nejmenší administrativní náročnost by dokládat nic nemuseli. Peníze by vyplácely úřady práce.

Předlohu nejprve posoudí vláda, má na to měsíc. Rozhodnou o ní zákonodárci. Předkladatelé chtějí, aby Sněmovna návrh schválila zrychleně už v prvním čtení.

Schillerová považuje za problém, že na rozdíl od některých jiných zemí nemá Česko jasně definované samoživitele. "My vlastně konkrétně nevíme, komu by se to vyplácelo. Chci připomenout, že máme robustní sociální systém, který nenechá nikoho na holičkách, různé sociální dávky, podpory. To je důvod, proč já to nepodporuji," řekla ministryně na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny.

Dnes by měla Sněmovna projednávat vládní návrh na poskytnutí příspěvku 5000 korun starobním důchodcům a lidem s invalidní nebo pozůstalostní penzí. Rozpočtové dopady se odhadují na 14,5 miliardy korun. Peníze by měli penzisté dostat podle návrhu v prosinci.

Opoziční politici mluví o uplácení voličů. Ministerstvo práce a sociálních věcí dávku zdůvodňuje poklesem poměru průměrné penze a průměrné mzdy v posledních letech, dopady epidemie na příjmovou a sociální situaci penzistů a nejistým vývojem. Ekonomové ale poukazují na to, že důchodcům při koronavirové krizi příjmy neklesly.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sněmovna, rodina, koronavirus, STAN, Starostové a nezávislí, Alena Schillerová, koronavirová krize, Česko, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Úřad práce České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STAN navrhl příspěvek osamělým rodičům a rodičům s rodičovskou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.