Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Většina českých firem zahraniční cesty pracovníků nezakazuje

Většina českých firem je i při pandemii koronaviru ochotná vysílat své zaměstnance do ciziny. Podle ředitelů regionálních center státní agentury CzechTrade útlum zahraničních cest nastal ve spojitosti s Francií, Rumunskem či Tureckem. Do některých zemí, jako je Čína, Rusko nebo Spojené státy, by české podniky pracovníky vypravily, ale ty je odmítají přijmout. Vyplývá to z odpovědí zahraničních kanceláří CzechTrade, Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP) a Asociace exportérů na dotaz.

S neochotou vyslat své pracovníky za hranice se nesetkal místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. "Slyšel jsem dokonce o případech, kdy zaměstnavatel poslal zaměstnance na montáž do zahraničí a nucená souhrnná karanténa byla delší než vlastní montáž. V poslední době jsem zaznamenal již více případů, kdy zahraniční obchodní partner odmítl přijmout návštěvu z Čech, nebo určil takové podmínky, které se nedaly splnit," uvedl.

Některé české firmy podle ředitele Sekce mezinárodních vztahů SP Lukáše Martina výjezdy do ciziny omezují nebo zakazují a dávají přednost jednání online. Neděje se to podle něj ale plošně.

"Mám zkušenost, že hodně českých firem, především těch větších, omezuje obchodní cesty svých zaměstnanců do Francie. Situace se trochu zlepšila během letních měsíců, nyní jsou však firmy opět striktnější. Hodně firem uvádí jako důvod bezpečí svých zaměstnanců a také to, že si firmy nemohou dovolit, aby jejich klíčoví zaměstnanci museli nastupovat do nečekaných povinných karantén," uvedl ředitel regionálního centra CzechTrade v Paříži Vítězslav Blažek. Firmy se podle něj vše snaží řešit online.

Výjezdy české firmy ve velké míře utlumily do Rumunska. Mezi důvody podle vedoucího kanceláře CzechTrade v Bukurešti Michala Holuba patří snižování nákladů firem, špatná dostupnost spojená se zrušenými lety, navíc rumunské podniky podle Holuba nejsou ochotny k osobním jednáním.

Obchodní cesty jsou komplikované také do Turecka. Vedoucí kanceláře CzechTrade v Instanbulu Vladislav Polách obavy firem v tomto ohledu zaznamenal. Navíc některé turecké firmy odmítají osobní styk, uvedl.

České firmy by rády posílaly pracovníky do Číny. Do země ale podle ředitele regionálního centra CzechTrade v Šanghaji Aleše Červinky není snadné získat vízum. Nutný je zvací dopis a povolení místní vlády. Navíc letecké spojení je omezené a letenky velmi drahé. Po příletu platí 14 denní karanténa ve vyhrazeném hotelu, dodal.

Rusko nebo Jihoafrická republika mají uzavřené hranice. Víza není do konce roku možné získat ani do Spojených států, řekl ředitel regionálního centra CzechTrade v USA Jan Kubata.

Krytí nákladů za prodloužený pobyt kvůli karanténě se u českých pojišťoven liší. Některé hradí léčebné výlohy pouze v případě onemocnění, jiné zaplatí nařízený test i další náklady. Například ERV Evropská pojišťovna, která je lídrem trhu cestovního pojištění, nově nabízí firemní cestovní připojištění na míru. Podle jejího manažera marketingu a komunikace Vlastimila Divokého se pojištění sestavuje i podle rizik, která v daných destinacích hrozí. Ať už se jedná o pouliční nepokoje, teroristické útoky nebo loupeže. Standardem je pojištění léčebných výloh spojených s covidem-19.

Ministerstvo zahraničních věcí každý týden aktualizuje mapu cestovatele. Po jednotlivých státech uvádí případná omezení i pro služební cesty při vstupu do ciziny a při návratu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Svět, hospodářství, koronavirus, CzechTrade, USA, Rusko, Turecko, Francie, Čína, Rumunsko, pandemie covidu-19, karanténa, Svaz průmyslu a dopravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina českých firem zahraniční cesty pracovníků nezakazuje  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.