Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V mnoha městech se uskuteční akce připomínající srpen 1968

Akce k připomenutí památky obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy na území Československa před 52 lety se dnes uskuteční na mnoha místech České republiky. Před budovou Českého rozhlasu v Praze se od 11:00 tradičně uskuteční pietní akt s kladením věnců, kterého se zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), předseda ODS Petr Fiala nebo slovenský velvyslanec v ČR Petr Weiss. Přes 80 akcí uspořádá spolek Milion chvilek. Půjde o proslovy a vzpomínky pamětníků, koncerty, filmy, rekonstrukce vstupu vojsk do Československa nebo pietní shromáždění.

Po skončení akce u Českého rozhlasu bude otevřena Galerie Vinohradská 12, kde si lidé budou moci prohlédnout výstavu obrazů Emmy a Barbory Srncových. V Praze 1 se bude také konat pochod, který začne v ulici Politických vězňů, na Václavském náměstí se uskuteční koncert s názvem Aby sny nezešedly.

V Plzni na náměstí Republiky bude podle organizátorů ze spolku Milion chvilek komornější akce s minutou ticha a zapálením svíček, město také nechá na náměstí osadit bronzovou desku připomínající 21. srpen 1968. V Ústí nad Labem bude slavnostně odhalena pamětní deska věnovaná Petru Fridrichovi, jediné ústecké oběti srpnové okupace. Na Masarykově náměstí v Ostravě se uskuteční demonstrace, na Jakubském náměstí v Brně bude mimo jiné audiovizuální výstava.

Před 52 lety do tehdejší ČSSR vpadla vojska armád Varšavské smlouvy. O rok později na první výročí okupace se konaly občanské protesty, které také některé z akcí připomenou. Rozehnaly je československé bezpečnostní složky. Zákrok si tehdy vyžádal sedm mrtvých a mnoho zraněných. Tehdejší masové protesty začaly už 19. srpna, lidé při nich vyjadřovali nespokojenost s politikou nového komunistického vedení. Vyvrcholily 21. srpna.

Autoři | Foto Karel Svoboda

Štítky ČR, armáda, historie, 1968, pietní, Československo, ODS, Česko, Český rozhlas, Milion Chvilek, Praha, Varšavská smlouva, Petr Fiala, Zdeněk Hřib, Miloš Vystrčil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V mnoha městech se uskuteční akce připomínající srpen 1968  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.