Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lidé Zemanovi navrhli na vyznamenání 248 osobností

Lidé prezidentu Miloši Zemanovi navrhli, aby 28. října vyznamenal 243 osobností. Novinářům to dnes sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Čas na zasílání návrhů lidé i organizace měly do konce července. Zda a koho prezident vybere, je na jeho rozhodnutí. Své návrhy hlavě státu v uplynulých týdnech předaly i například Sněmovna nebo Senát.

"Na pana prezidenta se obrátilo v souvislosti se státními vyznamenáními 219 občanů a bylo předloženo 243 návrhů," uvedl Ovčáček. Počet návrhů je o něco nižší než loni, kdy Zeman dostal 229 dopisů s návrhy na státní vyznamenání, ve kterých navrhli ocenit 257 osobností. O rok dříve přišlo 214 doporučení.

Zeman už dříve avizoval udělení nejvyššího státního vyznamenání Řád bílého lva třem osobnostem. In memoriam chce vyznamenat Jaroslava Kuberu (ODS), který letos zemřel ve funkci předsedy Senátu, a zpěváka Karla Gotta, který zemřel loni. Ocenit slíbil i epidemiologa Romana Prymulu za jeho práci při potlačování koronavirové epidemie.

Návrhy na udělení státního vyznamenání může prezidentovi podat občan, skupina občanů nebo organizace. Prezident k nim může a nemusí přihlédnout, vybrat může osobnost také podle svého uvážení. Například loni byli Zemanem oceněni tři z 25 senátních kandidátů. Sněmovna loni navrhla 37 jmen, Zeman vyznamenal pět z nich.

Letos Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností. Navrhl třeba ocenit předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, neurochirurga Vladimíra Beneše nebo mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli jejímu podílu na boji s koronavirovou epidemií. Medaili Za hrdinství by si podle senátorů posmrtně zasloužila zdravotní sestra Věra Hanušová z Thomayerovy nemocnice, která se nakazila koronavirem od pacienta.

Sněmovna prezidentovi na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva navrhla členy odbojové skupiny Tři králové Václava Morávka, Josefa Balabána a Josefa Mašína a další čtyři válečné veterány. K poslaneckým adeptům na medaili Za hrdinství patří trojice záchranářů Jiří Stuška, Martin Mikloš a Jiří Vašica, která loni v říjnu pomáhala zraněným při hromadné nehodě, byť byla v tu dobu mimo službu.

Ministerstvo obrany navrhlo, aby vyznamenání dostal také hlavní architekt tzv. chytré karantény plukovník Petr Šnajdárek.

Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především během slavnostního večera 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky ČR, Zeman, ocenění, Miloš Zeman, státní vyznamenání, Jiří Ovčáček, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Jaroslav Kubera, Karel Gott, ODS, Roman Prymula, Pavel Rychetský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé Zemanovi navrhli na vyznamenání 248 osobností  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.